Pád Ratha změnil ČSSD. Dienstbier se blíží k Hradu

Martina Machová Martina Machová
18. 5. 2012 5:00
Obavy z dalšího fiaska sjednocují ČSSD při volbě kandidáta na prezidenta
Jiří Dienstbier zůstal ve stranických primárkách sám, jeho konkurent Jan Švejnar nechtěl být stranickým kandidátem.
Jiří Dienstbier zůstal ve stranických primárkách sám, jeho konkurent Jan Švejnar nechtěl být stranickým kandidátem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Je to paradox. Byl to David Rath, kdo první vystřelil do éteru jméno svého spojence Jiřího Dienstbiera jako možného kandidáta ČSSD na prezidenta, nyní je to opět David Rath, který mu zřejmě pomůže získat dostatek hlasů širšího vedení českých socialistů.

Ústřední výkonný výbor ČSSD zasedne tuto sobotu. Poměr sil byl ještě do zadržení Davida Ratha vyrovnaný, lehce se převažující v jeho neprospěch, a strana vážně řešila, zda volbu raději neodložit či se podívat ještě po nějakém dalším uchazeči, aby straníci nemuseli vybírat z jednoho.

První reakce po zatčení pak naznačovaly nervozitu u Dienstbierových věrných, pár dní nato se ovšem karty obrací a "kauza Rath" posiluje Dienstbierovu pozici.

"Po tom, co se stalo, sílí hlasy po tom, aby se strana semkla," líčí atmosféru mezi straníky na severní Moravě Jaroslav Marek, místopředseda moravskoslezské ČSSD, kde má Dienstbier zastánce například i v místopředsedovi sněmovny Lubomírovi Zaorálkovi.

Obdobný názor ovšem zaznívá i z míst, kde by to málokdo čekal - z Libereckého kraje, kde po roztržce o vládu na liberecké radnici nemohli dlouhodobě přijít Dienstbierovi na jméno.

"Strana je v těžké situaci a nemůže si dovolit po aféře s Davidem Rathem ještě další fiasko s tím, že si neumí zvolit ani svého kandidáta na prezidenta," připouští například podporu tamních členů ústředního výboru šéf ČSSD v Libereckém kraji Robert Dušek.

On sám má „jen" hlas poradní, tedy hlasování se nebude účastnit. Liberečtí členové ústředního výboru pak potvrdili, že buď ještě váhají, nebo se zdrží hlasování.

Během posledních dnů se podle zdrojů Aktuálně.cz přesunuly hlasy směrem k Dienstbierovi i v Plzeňském kraji, kde nyní členové buď o svých preferencích nechtějí hovořit vůbec, nebo tvrdí, že jediný kandidát má nominaci jistou.

Část socialistů by ráda přesunula volbu na jindy.
Část socialistů by ráda přesunula volbu na jindy. | Foto: Ludvík Hradilek

Hlasy pro Dienstbiera

Jiří Dienstbier má jasnou podporu u členů ÚVV z Olomoucka, kteří jsou vázáni usnesením zdejšího vedení. Z rozhovorů s místními straníky ovšem vyplývá, že ten, kdo nebyl rozhodnut, toho „zlomilo" setkání s členy v rámci „prezidentské tour" po Česku, jež Lidový dům v posledních týdnech organizoval.

Pro Dienstbiera budou ovšem hlasovat ve velké míře i straníci z Karlovarska, Vysočiny a Zlínska.

Po silném lobbingu ze strany Lidového domu se podařilo přesvědčit i straníky z Pardubicka, kde padlo vedení krajské organizace v čele s poslancem Miroslavem Váňou po aférách kolem krajských dotací a Jiří Dienstbier se zde angažuje při „čištění" partaje od starých struktur.

Naopak pevný blok, který bude chtít odložení konečného potvrzení Dienstbiera jako kandidáta Lidového domu na Hrad tvoří jižní a severní Čechy.

Až na jednotlivce z organizací tradičně podporujících Dienstbiera v Praze, pak nemůže někdejší lídr kandidátky na magistrát počítat s podporou hlavního města.

Spíše pro Dienstbiera pak budou hlasovat členové širšího vedení z Moravskoslezského kraje, kde ovšem existuje skupina kolem Jaroslava Palase, který veřejně podporuje Miloše Zemana. Navíc, místní straníci připouští, že starší generace zdejších sociálních demokratů půjdou svého expředsedu volit.

Má Miloš Zeman u sociálních demokratů šanci, či nikoli?
Má Miloš Zeman u sociálních demokratů šanci, či nikoli? | Foto: Petr Vyoral

Aspoň bude klid...

Obdobný stav je i v Středočeském kraji, za který je Dienstbier senátorem. I zde existuje ostrůvek jeho odpůrců, kteří buď z osobních důvodů, nebo pro názorové neshody nebudou Dienstbiera za žádnou cenu volit, další jsou pak nerozhodnutí a raději by sobotní rozhodování ještě odložili.

Složitou situaci zažívá i partaj na jižní Moravě, kde i lidé, kteří půjdou hodit hlas Jiřímu Dienstbierovi, přiznávají, že místní sociální demokraté jsou často z chování svého místopředsedy rozpačití. "Bude to spíš pro klid. Jestli to dostane, tak ať se ukáže. Je to ale lepší, než dále licitovat o dalších jménech," komentoval situaci v regionu jeden z členů zdejšího vedení.

Z regionu navíc pochází většina vedení Lidového domu - Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Zdeněk Škromach. Zatímco Sobotka svého místopředsedu na místo oficiálního kandidáta ČSSD na Hrad tlačí vší silou, Škromach je jeho zavilým odpůrcem a vzájemné sympatie nepanují ani ve vzájemných vztazích Hašek-Dienstbier.

Rozdělená napůl je pak tradičně královéhradecká ČSSD. Odtud navíc pochází i iniciátor senátorských podpisů pro Miloše Zemana Vladimír Dryml.

 

Právě se děje

Další zprávy