Pád ekonomiky se zastavil, oživení zatím v nedohlednu

Petr Holub
17. 5. 2009 17:10
Ekonomika se octla na dně, ukazují květnová data. O tom, kdy se vývoj změní k lepšímu a jak rychle, se dá jen spekulovat
Foto: Reuters

Praha- Pád hospodářství se zastavil, ukazují květnová data. O změně k lepšímu se dá jen spekulovat.

"Světlo na konci tunelu už vidíme. Jde jen o to, jestli to není rychlík, který jede proti nám," shrnul všeobecnou nejistotu exministr financí Miroslav Kalousek.

Obrat k lepšímu, který minulý týden přinesla čísla o rostoucím optimismu spotřebitelů v USA, potvrzovali i někteří čeští analytici, když si pochvalovali "nečekaně příznivé" informace o českém exportu a také o rostoucím obratu v maloobchodu.

Při bližším pohledu na údaje z ekonomiky se však ukázalo, že dobrou zprávou pro Čechy je něco jiného: ekonomika se dál nepropadá a dosedla tedy zřejmě na dno.

Zásluhou německé vlády

Tuzemský export stagnuje, případně se propadá už dvanáct měsíců. Proto překvapil březen, kdy Český statistický úřad oznámil růst exportu o pět procent oproti únoru.

V korunách to znamená nárůst o deset miliard, ovšem sedm z těchto miliard zajistil vývoz automobilů a autodílů do Německa, Francie a na Slovensko, tedy do zemí, které zavedly šrotovné.

Přitom už v únoru díky německému a francouzskému šrotovnému utržili vývozci o čtyři miliardy navíc. Nebýt patnácti miliard, které české firmy vydělaly zásluhou tří evropských vlád, export by v březnu zůstal na minimální lednové úrovni.

Výhoda laciné ropy

Některé bankovní analytiky "mile překvapili" také spotřebitelé, kteří nakupují zhruba stejně jako před rokem.

Úspěch je však menší, protože Češi přestali nakupovat už loni, kdy měli obavy z reformy veřejných financí a kdy se zvýšily ceny ropy, energií i potravin. Od té doby se jejich poptávka nezvyšuje, pokud neklesá.

Přitom nákupy Čechů udržuje na loňské úrovni příznivé prostředí mezinárodního obchodu: snížily se ceny benzínu, a proto mají rezervy na běžné spotřební zboží.

Nepříznivou okolností pro české domácnosti jsou vyšší ceny elektřiny a nájmů, které umožnila státní regulace. Proto Češi šetří na investicích do bydlení, které proti loňsku poklesly o 17 procent. Přitom už loni se po zvýšení daně z přidané hodnoty na investicích do bydlení šetřilo a domácnosti neutratily víc než rok předtím.

Stavebnictví jako celek se nepropadlo stejně jako průmysl jen díky tomu, že své investice proti loňsku zvyšuje stát.

Jak dlouho pod vodou

Exportéři a spotřebitelé tak potvrzují informaci, která jednoznačně vyplývá z údajů o průmyslové produkci. V lednu, únoru i březnu byla jeho produkce o pětinu menší než před rokem a situace se dosud nezlepšuje.

Být na dně znamená už dále nepadat, u průmyslových firem však jde zároveň o riziko, jak dlouho vydrží pod vodou, než se úplně zruší. Podnikatelé zatím řeší potíže s odbytem propouštěním, které logicky zrychluje, jak svědčí sezónně očištěná data.

Pokud česká ekonomika setrvá na dně ještě několik měsíců, tak se začne naplňovat předpověď guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, že krize zaútočí znovu na podzim. Hrozí totiž, že mnohým firmám neuleví ani propouštění, ale budou nuceny vyhlásit konkurs.

 

Právě se děje

Další zprávy