Ověřeno: Obama zvažuje návštěvu Prahy. Už příští pátek

Pavel Tomášek Pavel Tomášek, Markéta Chaloupská, Roman Gazdík
4. 12. 2009 17:37
Prezident USA by tu měl podepsat smlouvu s ruským prezidentem Medveděvem
Sejdou se v Praze? Snímek byl pořízen při jednáních v New Yorku letos v září.
Sejdou se v Praze? Snímek byl pořízen při jednáních v New Yorku letos v září. | Foto: Reuters

* Nově je v článku zařazeno vyjádření vlády * Doplnili jsme také vyjádření šéfa Útvaru ochranné služby, která má v podobných případech ochranu státníků na starosti * ČT potvrdila, že si u ní ruská média na příští týden zamlouvají vysílací trasy

Praha/Moskva - Už příští pátek by se Praha mohla proměnit v místo, kde se přepisují dějiny: Na sklonku příštího týdne by se tu mohla podepisovat klíčová smlouva o jaderném odzbrojení mezi USA a Ruskem.

Do hlavního města by přicestoval jak americký prezident Barack Obama, tak jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv.

Nová smlouva, kterou právě v Praze letos na jaře přislíbil Obama při projevu na Hradčanském náměstí, má nahradit starou smlouvu START I (Strategic Arms Reduction Treaty) z roku 1991, jejíž platnost v sobotu vyprší.

První o možné návštěvě informovala Česká televize s odvoláním na ruské zdroje. Redakci Aktuálně.cz se podařilo tyto informace ověřit v Česku. Podle důvěryhodného zdroje je Praha skutečně jednou z variant, kterou americká administrativa vážně zvažuje.

Definitivní rozhodnutí, kde Obama s Medvěděvem smlouvu podepíší, však ještě nepadlo.

Obama každopádně míří do Evropy. Příští týden se ve středu zúčastní klimatické konference v Kodani, ve čtvrtek pak má převzít v Oslu Nobelovu cenu míru. Podle neoficiálních zpráv by pak mohl přicestovat do Prahy. Ve hře jsou ale i jiná místa, kde by se podpis mohl uskutečnit.

Infobox

  • Smlouva START 1 týkající se všech raket s doletem přes 5000 kilometrů předpokládala snížení počtu jaderných hlavic na 6000 pro každou stranu a počtu strategických nosičů na 1600.
  • Na obnově rozhovorů o nástupci smlouvy START 1 se počátkem dubna v Londýně dohodli prezidenti obou zemí Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Ruská média ovšem s Prahou jako jednou z variant počítají. Zajišťují si možnost vysílat z Prahy. "Ruská média skutečně zamlouvají vysílací trasy," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí České televize Ladislav Šticha. 

Český ministr zahraničí Jan Kohout nicméně řekl agentuře ČTK, že možnost pátečního podpisu v Praze nepovažuje za příliš reálnou.

Klausův nápad?

Vláda ani státní úřady zatím nemají konkrétní zprávy od svých protějšků. "Zatím nemáme žádné oficiální informace. Pokud přijdou, čekáme je koncem týdne nebo začátkem týdne příštího," tlumočil vyjádření premiéra Fischera pro Aktuálně.cz mluvčí vlády Roman Prorok.

Hrad nechtěl informace nijak komentovat. Podle diplomatických zdrojů, s nimiž hovořili reportéři Aktuálně.cz, byl však nápad, aby se smlouva podepsala v Praze, Klausův. Měl to ruským špičkám navrhnout během své podzimní návštěvy Moskvy.

Ochránit narychlo Obamu? Ano, ale...

Útvar ochranné služby české policie, který má v podobných případech na starosti ochranu státníků, také nebyl informován.

Jeho ředitel Lubomír Kvíčala řekl Aktuálně.cz, že návštěvy státníků se zpravidla připravují měsíc předem a z tohoto pohledu se mu zdá termín podpisu příští pátek nepravděpodobný.

Zároveň však uvedl, že jeho lidé teoreticky v krajních případech potřebují na přípravu takové akce osmačtyřicet hodin.

Informace o případné schůzce dvou hlavních světových státníků nemá ani pražská policie. Mluvčí Andrea Zoulová řekla, že o cestě Obamy a Medveděva do Prahy nic neví.

(Článek pokračuje pod grafikou)

Foto: Aktuálně.cz

Dojednat s Ruskem novou smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní byl jeden z hlavních zahraničněpolitických úkolů, které si pro letošní rok Obama stanovil.

Podle pátečního prohlášení ruského ministerstva zahraničí citovaného agenturou Interfax se nyní dolaďují poslední detaily.

Podpis paktu START 1: Gorbačov, Bush a rok 1991.
Podpis paktu START 1: Gorbačov, Bush a rok 1991. | Foto: Ministerstvo vnitra USA

"Intenzivní snahy týkající se přípravy plnohodnotné bilaterální a legálně závazné smlouvy na dalším omezení nahrazujícím START I jsou před uzavřením," stojí v prohlášení ministerstva.

Podle ministerského zdroje Interfaxu budou rozhovory pokračovat v sobotu v Ženevě a "není vyloučeno, že pak i po dalších několik dnů".

S ruským prezidentem Medveděvem se Obama naposledy setkal při své listopadové cestě do východní Asie. Z jejich schůzky tehdy vzešlo, že dohodu se nepodaří dojednat tak rychle, aby byla podepsána před vypršením smlouvy START I 5. prosince.

Její podpis se zpožděním necelého týdne by tak byl pro Obamu diplomatickým úspěchem, který by mohl symbolicky spojit právě s převzetím Nobelovy ceny míru.

Připravujeme další podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy