Občanští demokraté ANO nejprve odmítli, pak možnost koalice připustili a nakonec ji opět nechtějí

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
6. 2. 2018 15:43
Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija v krajním případě připustila možnost vlády ANO a občanských demokratů s premiérem Andrejem Babišem. Předseda strany Petr Fiala pak tuto možnost opět odmítl.
Vedení ODS.
Vedení ODS. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - ODS dokázala provést během několika posledních hodin dvě zásadní otočky. Nejprve její první místopředsedkyně Alexandra Udženija v podstatě připustila společnou vládu občanských demokratů pod vedením trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Vzápětí tuto možnost vyloučil šéf strany Petr Fiala.

Udženija v rozhovoru pro MF DNES uvedla, že si těžko dovede představit vládu s obviněným Andrejem Babišem. Vzápětí však dodala, že to "nepovažuje za absolutně vyloučené". Občanští demokraté přitom už měsíce opakují, že partnerství s ANO je pro ně z mnoha důvodů nepřijatelné.

Problém bylo například to, že Babiš čelí podezření, že se dopustil v kauze Čapí hnízdo dotačního podvodu ve výši padesát milionů korun. "Současný premiér v demisi je trestně stíhaný. Jsem přesvědčený, že pokud má mít angažmá ve vládě, tak je pro nás účast ve vládě nemožná," reagoval na slova kolegyně místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

Výrok místopředsedkyně mohl znamenat významný obrat ve strategii nejsilnější pravicové strany ve sněmovně. Jenže ke změně zatím nedošlo, jak upozornil Vystrčil. Strana se nechystá zahájit vyjednávání o počtu ministerských křesel v kabinetu s ANO nebo o společném programovém prohlášení.

"Na našich postojích se nic nemění. V rozhovoru je jasně řečeno, proč nemůžeme jednat s ANO, jaké jsou naše podmínky, jakou ANO hraje hru," upozornil Fiala. "Je tu plno překážek, které spolupráci brání. Třeba překážky programové a ty jsou docela zásadní," dodal předseda občanských demokratů. Podobně hovořili i jeho kolegové, místopředsedové Miloš Vystrčil a Martin Kupka nebo poslanec Marek Benda

Podle Fialy se nyní neschyluje ke společné vládě ANO a ODS, protože hnutí nemyslí nabídky spolupráce vážně. Babiš má, jak uvádí Fiala, partnery, kteří mohou spíš podpořit jeho menšinovou vládu. Šlo by přitom o jednobarevný kabinet ANO (78 poslanců) nebo o vládu ANO a ČSSD (93 poslanců celkem).

"Hnutí ANO rozhodlo, že bude vládnout samo nebo za podpory SPD či komunistů. My na tuto hru nebudeme přistupovat a skákat podle toho, jak píská Andrej Babiš," uvedl Fiala.

Benda ještě připomněl, že ANO prosazuje levicový populistický program, který je v rozporu s pravicovými ideály občanských demokratů. Navíc poslanci hnutí společně se zákonodárci SPD či komunistů zamítají návrhy změn zákonů z dílny ODS.

Naopak prosazují věci pro občanskou demokracii nepřijatelné. Jako příklad uvedl Benda "levicové referendum". Tím myslel zákon o všeobecném referendu, jejž nyní ANO nabízí šéfovi SPD Tomio Okamurovi a komunistům výměnou za podporu jeho menšinové vlády. "Andrej Babiš a ANO zabrousili na naprosto levicovou strunu a všechny návrhy, které jsme ve sněmovně předložili, odmítli," říká Benda.

Babiš už jeden z celkem tří pokusů o složení vlády využil. Vytvořil menšinový kabinet ministrů za ANO, ale nedokázal pro něj získat podporu sněmovny. Prezident Miloš Zeman mu však slíbil, že ho pověří sestavením vlády i napodruhé. 

 

Právě se děje

Další zprávy