Osud rozklížené vlády drží už podruhé v rukách Klaus

Martina Machová Michal Žák Kateřina Eliášová, Martina Machová, Michal Žák
10. 4. 2011 11:00
Koaliční strany pokračují v mimořádných jednáních o vládní krizi
Strany trojkoaliční vlády čekají, jak se v pondělí zachová prezident Václav Klaus.
Strany trojkoaliční vlády čekají, jak se v pondělí zachová prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

* Vláda by si zasloužila "jisté přeskupení", míní prezident * John s Dobešem odejdou, žádají ale konec Kalouska, Vondry a Fuksy * Bárta už vybírá svého nástupce na post ministra dopravy

Praha - Osud koaliční vlády Petra Nečase má už podruhé v rukách prezident Václav Klaus.

Premiér mu již v pondělí přinese rezignaci ministra dopravy ministra dopravy Víta Bárty (VV) a navrhne mu rovněž odchod dalších ministrů za Věci veřejné - vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše.

Věci veřejné čekají, co hlava státu udělá.

"Prezident má širokou škálu možností, jak se zachová. My čekáme na jeho vyjádření. Trváme na tom, že obětujeme vlastní ministry výměnou za odchod Miroslava Kalouska, Ivana Fuksy a Alexandra Vondry," řekla Aktuálně.cz šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

Jednotliví členové koalice si teď přes média vzkazují své názory na premiérem avizované personální změny v kabinetu a zjevně mezi nimi panuje nesoulad. Není vyloučeno, že se Václav Klaus bude snažit opět debatu mezi koaličními partnery moderovat, jak to udělal na přelomu roku.

Navržené rezignace nemůže odmítnout, ale nemusí je přijmout hned v pondělí. Podotkl, že vláda je zralá na "jisté přeskupení".

Bárta vybere svého nástupce

Premiér v sobotu přiznal, že obměnu kabinetu plánoval o dva měsíce později. Změny uspíšily kauzy kolem VV a bezpečnostní agentury ABL.

O chystaných změnách informoval s předstihem faktického lídra strany Víta Bártu.

"Personální změny by se odehrály i bez posledních kauz kolem Věcí veřejných. Například ministr vnitra Radek John byl na mém seznamu ministrů, kteří by museli kabinet opustit, na prvním místě," prohlásil premiér.

Ministr školství Josef Dobeš Aktuálně.cz řekl, že Věci veřejné již diskutují, kdo by měl nahradit Víta Bártu v čele resortu dopravy. "Jedná se o dvou třech jménech, jsou to straníci VV," řekl. Konkrétnější být ale nechtěl. "Výběr bude záležet na Vítu Bártovi, který jej i oznámí," prohlásil.

On sám patří mezi ministry, kteří mají být v pondělí odvoláni. Pokud by odešel nyní, upozorňuje, že jeho případný nástupce bude postaven před klíčovou událost v českém školství - státní maturity. "Bude mít jen měsíc a půl na to problematiku zvládnout," zdůraznil.

"Prioritně jde o útok na Petra Nečase,  který je veden přes nás," myslí si Dobeš.

TOP 09 ministry nechce měnit

Reakce politických stran přišly krátce po jednání klubu Věcí veřejných. "Je to pro mne nesrozumitelné jako celé jednání Věcí veřejných. Nebudu to ani komentovat," řekl Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že se situací bude v sobotu odpoledne zabývat předsednictvo TOP 09.

"TOP 09 je jedinou koaliční stranou, která nebyla zasažena korupčním skandálem a nemá důvod k personálním změnám," dodal.

Nečas přitom již v pátek upozornil na to, že svým místem si nemůže být jistý žádný z ministrů, a tuto tezi zopakoval i po sobotním jednání výkonné rady. "Ve vládě je čtrnáct ministrů a nikdo to nemá jisté," uvedl.

ODS Vondru nedá

Nejsilnější koaliční strana ODS zopakovala svůj požadavek na odchod ministrů Bárty, Johna a Dobeše. Výzvu Věcí veřejných premiér odmítl.

Foto: Jan Langer

"Nejsme v pozici, abychom vyměňovali kusy za kusy a dělali podmínečnou výměnu," řekl Nečas po jednání výkonné rady.

Nechce z vlády pustit místopředsedu strany a ministra obrany Alexandra Vondru. Ve straně však právě na jeho setrvání ve vládě nepanuje jednotný názor a někteří členové grémia mimo záznam připouštějí, že jeho setrvání ve vládě je neudržitelné.

Koalice bude možná znovu jednat

Ačkoliv klíčovým dnem je pro vládu pondělí a názor hlavy státu na koaliční krizi, není vyloučeno, že se členové koalice ještě sejdou.

"Jsme připraveni zasednout k jednacímu stolu ve formátu K9 a dál o personálních změnách jednat. Přeci jen vzkazy přes média nejsou vhodnou formou, jak změn ve vládě docílit," uvedla Peake.

Dá se očekávat, že se ještě v sobotu večer sejdou špičky ODS a TOP 09, aby dohodly společný postup. K9 by se mohla uskutečnit během neděle.

Hraje se o víc než o personální rošádu. Jde o osud Nečasova kabinetu, který je nejblíž svému konci. ODS a TOP 09 má 94 hlasů a podpora vládě by se musela opírat o dalších sedm hlasů.

Odpadlík z klubu VV Stanislav Huml spolu s dalšími vyloučenými členy klubu a strany Kristýnou Kočí a Jaroslavem Škárkou už vyzvali kolegy z klubu VV, aby vytvořili ve sněmovně nový subjekt.

"Vy slušní, pracovití jste dostali jasnou a srozumitelnou nabídku od obou koaličních partnerů - vytvořte klub Naštvaných Věcí veřejných a pojďme dál. Hlásím se do něj, i když vím, že to bude těžké," napsal jim.

 

Právě se děje

Další zprávy