Osud nemocnice naznačí, kdo ovládne s ČSSD jih Moravy

Lenka Smyčková
10. 11. 2008 11:40
Lídr Michal Hašek stále tají, koho ČSSD upřednostňuje
Lídr jihomoravské ČSSD Michal Hašek
Lídr jihomoravské ČSSD Michal Hašek | Foto: Obrazová sekce, Jan Langer

Brno - V úterý se jihomoravská ČSSD rozhodne, s kým se postaví do čela kraje. Po jednání "expertních týmů" vytyčil vyjednávací tým několik variant možné koalice, mezi kterými si budou nově zvolení zastupitelé vybírat.

Lídr sociální demokracie Michal Hašek odmítl sdělit, o jaké varianty jde, i kolik jich je. Neřekl ani, zda se jedná o koalice dvou nebo více stran. Potvrdil jen, že mezi variantami v současnosti nefiguruje možnost jednobarevné menšinové rady.

"Všechny předvolební sliby dokážeme prosadit se všemi potenciálními koaličními partnery," tvrdí Hašek.

Koalici tudíž může ČSSD uzavřít jak s ODS, tak s KDU-ČSL i KSČM.

"Jsem přesvědčen, že se podaří zachovat Úrazovou nemocnici, že kraj bude za lidi platit poplatky v krajských nemocnicích, že nedojde k privatizaci žádných veřejných služeb," dodal Hašek.

Rozhodnout může zítřek ve sněmovně

"Komunisté mají u mě stále žlutou kartu," potvrdil Hašek svá dřívější vyjádření ohledně toho, že se KSČM dosud nedistancovala od své minulosti.

Jedna záležitost ale KSČM přece jen nahrává. V úterý se v poslanecké sněmovně bude ve třetím čtení projednávat zákon o převodu Úrazové nemocnice Brno ze státu na město.

Ten má zabránit plánu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka na zrušení úrazové nemocnice.

Jihomoravská ODS i KDU-ČSL se dosud stavěly ke zrušení úrazovky a přesunu traumacentra do Fakultní nemocnice Brno kladně. Naopak komunisté podporují sociálnědemokratickou snahu o zachování úrazovky tam, kde je.

"Pokud zákon ve třetím čtení neprojde, ovlivní to rozhodování o budoucí koalici," řekl dnes novinářům Hašek.

Zda právě pomoc komunistů ve sněmovně bude impulzem ke stažení Haškovy žluté karty, ale lídr ČSSD nechtěl komentovat. Nevyjádřil se ani k tomu, zda vyjednal podporu od zástupců dalších dvou stran.

 

Právě se děje

Další zprávy