Ostravští zelení chtějí za lídra novinářku Lorencovou

Domácí Domácí
2. 8. 2009 18:40
Strana potvrdila kandidátky v dvou dalších krajích
Foto: Martina Macková

Ostrava - Strana zelených má za sebou víkendový „primárkový" maraton. Po sobotním Jihomoravském a Středočeském kraji v neděli zelení sestavili kandidátky také na Pardubicku a v Moravskoslezském kraji.

Moravskoslezští zelení si za jedničku vybrali známou investigativní novinářku Janu Lorencovou; ta ale z osobních důvodů ještě kandidaturu nepotvrdila. „První místo na krajské kandidátce strany tedy zůstává zatím neobsazené," řekl ČTK krajský předseda Jiří Dlabaja.

V Pardubickém kraji povede zelené do předčasných voleb hygienička a místopředsedkyně krajské rady SZ Leona Vařechová. Dvojkou kandidátky bude akademik Karel Rýdl, který  dlouhodobě zastupuje stranu v oblasti školství.

Průzkumy zelené ve sněmovně nevidí

Zelení sestavují své kandidátky jako poslední ze všech parlamentních stran. v sobotu schválili na jižní Moravě za lídra předsedu strany Ondřeje Lišku a ve Středních Čechách přírodovědce Jiřího Janatu.

Jasno je také v Praze, kde je na prvním místě kandidátky radní Petr Štěpánek, a v jižních Čechách - tam zelené do voleb vede advokát Svatomír Mlčoch.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění by se nyní Strana zelených nedostala do sněmovny, nepřekročila by potřebnou pětiprocentní hranici hlasů. Zelené by střídala TOP 09 s 5,2 % hlasů. Liškova strana by získala jen 3,7 %.

 

 

Právě se děje

Další zprávy