Osobnosti zase píší Klausovi: Podepište, nebo jděte

Martina Machová Martina Machová
27. 10. 2009 14:15
Vznikla nová iniciativa, která chce, aby prezident přestal prosazovat jen své názory
Akademici a umělci vyzývají prezidenta aby podepsal nebo rezignoval
Akademici a umělci vyzývají prezidenta aby podepsal nebo rezignoval | Foto: Reuters

Praha - Těsně před tím, než u Ústavního soudu začalo jednání o stížnosti proti Lisabonské smlouvě, sepsaly osobnosti veřejného života další výzvu prezidentu Klausovi. Požadují, aby odstoupil, pokud se příčí ratifikace smlouvy příčí jeho přesvědčení.

S novou iniciativou spojili svá jména například teolog Tomáš Halík, písničkář Jaroslav Hutka, teatrolog Vladimír Just, evangelický duchovní Svatopluk Karásek nebo hudebník David Koller.

Klaus je posledním politikem v Evropě, jehož podpis zbývá k tomu, aby Lisabosnká smlouva začala platit. A pokud nyní Ústavní soud odmítne stížnost, že smlouva odporuje české Ústavě, padne jedna z posledních překážek, proč by prezident měl s podpisem otálet.

Co vadí

Osobnosti opakují obvyklé argumenty prezidentových kritiků. Václav Klaus podle nich prosazuje jen svou vlastní politiku a osobuje si nepřiměřenou a svému ústavnímu postavení neodpovídající moc.

"Jsme přesvědčeni o tom, že bylo dostatek času k diskusi o Lisabonské smlouvě před tím, než ji spolu s představiteli ostatních zemí Evropské unie podepsal premiér České republiky, a že jste své námitky mohl s příslušnými vládními činiteli včas projednat," stojí v otevřeném dopise, který uveřejnil server Zmenpolitiku.cz.

 

"V této fázi svým chováním vážně ohrožujete mezinárodní pověst naší republiky a činíte z ní nespolehlivého a nevypočitatelného partnera v očích ostatních zemí Evropské unie," pokračuje výzva.

Zároveň připouštějí, že na fungování Evropské je co kritizovat a měnit.

Petice a demonstrace organizují oba tábory - jak zastánci Lisabona, tak jeho odpůrci
Petice a demonstrace organizují oba tábory - jak zastánci Lisabona, tak jeho odpůrci | Foto: Ludvík Hradilek

Další v řadě

Současná výzva osobností není první tohoto typu. Již v květnu tohoto roku přišli s akcí Výzva Václavu Klausovi zelení. I ti požadovali, aby prezident ratifikaci dále nezdržoval a takzvaný Lisabon podepsal.

I v tomto případě apel na prezidenta zaštítily mnohé osobnosti, převážně uměleckého světa. V současnosti se k ní přihlásilo přes tři tisíce signatářů.

S peticemi a výzvami se na Václava Klause obrací ale i odpůrci lisabonské smlouvy, kteří mu vyjadřují v jeho postoji podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy