Osobní zpověď Kočí: Máma by mě radši viděla ve škole

Tereza Šídlová
22. 4. 2011 17:15
Kristýna Kočí popisuje, jak se její blízcí vyrovnávají s kauzou tajně pořízené nahrávky
"Věřím, že až některé kolegy přejde nával emocí, vyříkáme si to," říká Kristýna Kočí.
"Věřím, že až některé kolegy přejde nával emocí, vyříkáme si to," říká Kristýna Kočí. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslankyně Kristýna Kočí poprvé promluvila o tom, jak se její blízcí a ona sama vyrovnává s "popularitou", kterou získala po zveřejnění tajně pořízené nahrávky. Mluví na ní o politickém komplotu a používá vulgární slovník.

Zatímco v prvních reakcích jenom popřela, že by slova o komplotu byla pravdivá, nyní se v rozhovoru pro Aktuálně.cz omlouvá za výrazy, které používala, a vysvětluje, proč s takovou familiérností mluvila o některých mužských kolezích ze sněmovny.

"Ještě horší než pro rodiče je to pro moji mladší sestru, které je šestnáct let. A samozřejmě v tomto věku, kdy puberťáci využijí cokoli pro nějakou kritiku, to má složité. To mě strašně mrzí," popisuje, jak aféra zasáhla její rodinu.

Do redakce na domluvený online rozhovor tentokrát nepřišla jako výrazně sebevědomá politička v brýlích s nepřehlédnutelnými obroučkami; mluvila spíš o tom, že by ji matka nejraději poslala zpátky do školy.

"Prostředí vás nějakým způsobem ovlivní. Tlak, který na mě byl, udělá, že se potřebujete vyventilovat i slovníkem, který vám není blízký. Na druhou stranu nebudu pokrytecká a nebudu tvrdit, že se svými nejbližšími kamarády některé vulgárnější výrazy nepoužívám," říká poslankyně.

Aktuálně.cz: Poslechla jste si tu nahrávku?

Já jsem tu nahrávku neslyšela a asi to nikdy dělat nebudu. K jednotlivým sekvencím se nevyjadřuji. Ale musím říct, když se mě lidi ptají a citují některé věci, tak si vůbec nevzpomínám, že bych to řekla. Tak by možná stálo za to si pro korektnost poslechnout celou nahrávku. Říkám, její použití jsem čekala, ale ve vydírání, nikoli kompletním zveřejněním mého slovníku. To je to, za co je potřeba se omluvit.

A.cz: Týden jste byla mimo dosah. Kde jste se pohybovala?

Byla jsem se svojí velmi dobrou kamarádkou, udělaly jsme si takový příjemný odpočinkový víkend, potřebovala jsem si srovnat myšlenky. Vypadly jsme do malého hotelu na Valašsku. Spojily jsme procházky po horách s nějakým wellness. V pondělí večer jsem se vrátila. Od středy pracuju a připravuji se na práci ve sněmovně.

Pro mámu jsem malá holčička

A.cz: Jste v kontaktu se svými nejbližšími?

Byla jsem v kontaktu se svým partnerem, který odjel s přáteli na lyže, a s těmi nejbližšími. Rodiče chtěli logicky znát můj postoj. Pro ně je to velmi složité, zejména pro moji maminku. Tu šokovala nejvíc ta osobní rovina.

A.cz: Jak na nahrávku reagovali?

Poslankyně vyloučená z Věcí veřejných: Kristýna Kočí
Poslankyně vyloučená z Věcí veřejných: Kristýna Kočí | Foto: Jan Langer

Samozřejmě maminku mrzí ten slovník, který jsem použila, ten jí úplně blízký nebyl. A i to, že její dcera, na kterou se ona pořád dívá jako na malou holčičku, je teď týden terčem neustálého mediálního zájmu, zejména v bulvárních denících, kde se hovoří o mém soukromí. Ještě horší to je pro moji mladší sestru, které je šestnáct let, kdy puberťáci využijí cokoli pro nějakou kritiku. Maminka i tatínek jsou velmi se mnou, i celá rodina. Nakonec si myslím, že i můj partner Adam... Na to, čím si musel za poslední dobu projít, se chová velmi charakterně. Je se mnou, byť nevím, jestli to nevyústí v konec našeho partnerství.

A.cz: V nahrávce sama mluvíte o mužích - politicích ODS velmi familiérně až intimně. Například o předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi, nebo ex-ministrovi Pavlu Drobilovi.

Obecně mě na té nahrávce strašně mrzí - kromě slovníku - to, že jsem hovořila o lidech, kteří o tom neměli nejmenší tušení. Mnohé z nich ani neznám. Těm se obecně omlouvám, veřejně. Mrzí mě, že se tak dostali do nepříjemné situace, neboť museli vysvětlovat něco, o čem nic nevěděli. Já jsem opravdu očekávala, že ta nahrávka bude použita k vydírání, abych složila svůj mandát.

A.cz: Už jste řekla, že mandát nehodláte pokládat.

Máma by si to přála. Má představu, že kdybych složila mandát, tak bych nebyla terčem mediálního nebo jiného tlaku. Mohla bych si dokončit školu, chtěla by, abych se vrátila do Paříže, a že by všechno bylo v pořádku. To já kategoricky odmítám. Já jsem dostala mandát od voličů, cítím odpovědnost vůči nim, ne vůči sobě, byť je to někdy lidsky velmi složité.

Nejsem pokrytec

A.cz: V úterý se vrátíte do poslaneckých lavic. Mluvilo se o tom, že vás "rozsadí". Jste v kontaktu se svými kolegy poslanci?

Panu Tluchořovi jsem, myslím, posílala textovku, s panem Gazdíkem (Petr Gazdík - šéf poslaneckého klubu TOP 09) jsem telefonovala včera. Telefonoval mi on sám, mluvili jsme spolu asi půl hodiny. Byla jsem velmi ráda, že mě ujistil, že na těch osobních vztazích se nic nemění a hrozně si toho cením. Jsou politici i z VV, s nimiž jsem nějakým způsobem hovořila a musím přiznat, že ten rozhovor ve mně vyvolal naději, že až u nich přejde nával emocí, budeme schopní si s některými lidmi sednout a vyříkat si to.

A.cz: Veřejnost se podivuje nad vaším slovníkem a soukromými záležitostmi. Proč ta hrubost?

Tlak, který na mě byl, způsobí, že se potřebujete vyventilovat i nějakým jiným slovníkem, který vám není blízký.

Na druhou stranu nebudu pokrytecká a nebudu tvrdit, že se svými nejbližšími kamarády prostě některé vulgárnější výrazy nepoužívám. Nevěřím tomu, že jsou lidé, kteří ve svém soukromí, se svými přáteli nepoužijí vulgární slovo a hovoří jen úžasně spisovně tak, jak hovoří v politických debatách. Nebo že pánové z poslanecké sněmovny mezi sebou jsou pořád dokonale profesionální a nepoužívají slova 'ty vole' a podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy