Oranžový vítr slábne. ČSSD schvaluje modré rozpočty

Region
20. 12. 2008 21:15
Co se neosvědčí, vyřeší zřejmě rozpočtové změny
Liberecký hejtman Stanislav Eichler nechal schválit rozpočet, jak ho chystali jeho rivalové z ODS
Liberecký hejtman Stanislav Eichler nechal schválit rozpočet, jak ho chystali jeho rivalové z ODS | Foto: Martina Machová

Brno - Finanční zemětřesení po tom politickém v krajích nepřijde. Alespoň ne hned.

Nová krajská zastupitelstva totiž nehodlají hospodařit o moc jinak než ta stará. Zastupitelé v čele se sociálními demokraty téměř ve všech krajích odhlasovali rozpočty na rok 2009 nachlup stejné jako ty, které chystali ještě radní z ODS.

"Hýbalo" se většinou maximálně s částkami v řádech milionů a v tabulkách přibyla jedna nová kolonka - pro proplácení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních.

Dva kraje budou prvních několik týdnů hospodařit s provizoriem - Pardubický a Ústecký.

I zbylých třináct řádných rozpočtů ale zřejmě ještě v průběhu roku projde menšími nebo většími změnami.

Mezi zvolením nových radních a schválením rozpočtů totiž uplynulo jen pár týdnů, kdy na nějaké velké vymýšlení jednoduše nebyl čas. Skutečné hospodaření krajů tak nakonec zřejmě hodně ovlivní rozpočtové změny.

Rozpočty na zkoušku

Rozpočet chystaný pod taktovkou ODS přijali sociální demokraté s komunisty v Karlovarském kraji.

Krajské peníze

Rozpočty schváleny:

  • Moravskoslezský kraj
  • Olomoucký kraj
  • Zlínský kraj
  • Jihomoravský kraj
  • Vysočina
  • Liberecký kraj
  • Středočeský kraj
  • Karlovarský kraj
  • Plzeňský kraj

Rozpočtová provizoria:

  • Pardubický kraj
  • Ústecký kraj

Rozpočet schválen už v září:

  • Královéhradecký kraj

Schvaluje se příští týden:

  • Jihočeský kraj

"Nové vedení, které zatím nemá zkušenosti ani nějakou kontinuitu, použilo náš rozpočet rádo," uvedl bývalý hejtman Josef Pavel (ODS).

"Ovšem očekávám nával změn, které začnou. Jedna věc je schválený rozpočet, druhá, co se bude dít v průběhu roku. Jisté rozdávací tendence jsem pozoroval již na prvních dvou zasedáních rady," dodal Pavel.

Také v Libereckém kraji byl rozpočet schválen přesně tak, jak jej navrhovala ještě rada v rukou ODS s tím, že je to lepší než mít rozpočtové provizorium.

Leden prý fungování rozpočtu prověří. Pak kraj schválí případné změny.

"Převzali ho dokonce s přímými dotacemi pro akce, u kterých není zřejmé, podle jakých pravidel byly přiděleny," nelíbí se opozičnímu zastupiteli Starostů pro Liberecký kraj Martinu Půtovi.

Nejviditelnější je odhodlání jít cestou rozpočtových změn V Hradci Králové.

Noví radní Královéhradeckého kraje svůj rozpočet vůbec nechystali. Spokojili se s tím, který dosluhující zastupitelstvo schválilo v září.

Nemusí tak prý zbytečně spěchat a případné změny můžou promyslet, aniž by na začátku roku hospodařili s provizoriem.

"Vedení kraje postupně provádí revizi a hledá možnosti, jak udělat rozpočet ještě efektivnější," řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Na jihu Moravy hlasovali všichni "pro"

Schvalování rozpočtů se ve většině krajů obešlo bez velkých debat. Nejjednodušší to bylo tam, kde spolu s ČSSD vládne ODS.

Například jihomoravští zastupitelé "odmávli" rozpočet jednomyslně a bez větší debaty. Z velké části i díky tomu, že například proplácení regulačních poplatků krajem podporuje i ODS, která je v kraji v koalici s ČSSD.

Podobně jednoduché bylo hlasování o rozpočtu i ve Zlínském kraji, kde vládne ČSSD s ODS a KDU-ČSL.

ČSSD v Ostravě z rozpočtu ubrala letišti, přidala lidem
ČSSD v Ostravě z rozpočtu ubrala letišti, přidala lidem | Foto: Ludvík Hradilek

Větší, ale nijak zásadní roztržky se konaly tam, kde je ODS v opozici. Například v Karlovarském kraji opozice navrhla vyškrtnout z rozpočtu 30 milionů korun na regulační poplatky.

Ve Středočeském kraji zase ODS protestovala proti bezplatné dopravě na vyučování pro děti ze základních i středních škol.

V Moravskoslezském kraji opoziční zastupitele pobouřilo rozhodnutí koalice ČSSD a KSČM nepodporovat letecké společnosti, které mají zájem o linky z letiště Ostrava-Mošnov. Desítky milionů korun určených pro tento účel zablokovali na úhradu poplatků.

"Určitě to negativně ovlivní rozvoj kraje, vždyť ještě není hotova ani dálnice," kritizoval rozhodnutí koalice bývalý náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Veverka z ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy