Komise na kontrolu Prachaře nevznikne, opozice neuspěla

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 15. 10. 2014 15:46
TOP 09, ODS a Úsvit žádaly prověření tendrů na ministerstvu dopravy, vládní koalice však jejich snahu zablokovala.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Opozice se snažila ve středu prosadit vytvoření vyšetřovací komise, která by se zaměřila na zakázky vypisované ministerstvem dopravy. Podle TOP 09 a ODS se za ministra dopravy Antonína Prachaře se na resort vrátily staré pořádky.

Poslanci o vytvoření komise jednali na mimořádné schůzi, podle očekávání ovšem vládní koalice zablokovala již schválení programu. Na hlasování o zřízení komise tak vůbec nedošlo.

 František Laudát (TOP 09), který byl ve středu pravděpodobně nejvytrvalejším řečníkem, poznamenal, že současné vedení dovedlo přípravu investic do stavu anarchie. "Existují vážné pochybnosti o hájení zájmu státu ve sporných kauzách, o dodržování zákonů, zejména zákona o zadávání veřejných zakázek. Není zvládnuta příprava realizace rekonstrukce D1. Nejsou vykupovány pozemky pro nové stavby," vypočítával od pultíku Laudát.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura pak Prachaře tituloval jako "mistra odkladu". "Vzpomenu, že říkal: do 31. srpna 2014 transformuji Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik. Je 15. října. Není. Také říkal: do 30. září jmenuji nového generálního ředitele ŘSD. Není!" čílil se.

Jak Laudát, tak Stanjura vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku k tomu, aby okamžitě Prachaře odvolal. "Pokud poslanci napříč politickým spektrem v hospodářském výboru chápali, že ministr do toho dává svoji energii, svoji snahu, komunikuje, tak potom všichni napříč politickým spektrem v odborných věcech se snaží pomoci," postěžoval si Laudát na to, že ministr dopravy Sněmovnu vůbec neinformuje.

Prachař však kritiku opozice razantně odmítl. "Jsou to stejné strany, které za 25 let neudělaly s infrastrukturou vůbec nic. Obnovujeme resort dopravy z doutnajících trosek," ohradil se proti výpadům s tím, že to byly právě vlády ODS, které například pod vedením Aleše Řebíčka ministerstvo spíše rozkrádaly.

"Řebíček, s kapsou naditou veřejnými penězi odešel nakoupit Slavii. Začalo rychlé a nesystematické střídání ministrů. Pan Bendl, další člen ODS, který rozumí všemu, vydržel v resortu čtyři měsíce. Poté nastoupil Gustav Slamečka, opět nominant ODS, ten vydržel 14 měsíců. Opět mi nezbývá než se pozastavit nad tím, jak krátká je paměť pánů z ODS, i když chápu, že tato strana by se od svých bývalých členů a ministrů nejraději odstřihla," nedal si Prachař líbit poznámky opozičních poslanců.

O Prachařově konci ve funkci média spekulují už několik týdnů. Jak předseda vlády Sobotka, tak i šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš však odmítají, že by chystali jakékoli změny v kabinetu.

"Pan Prachař prosadil zákon o výkupu pozemků, který vetovala opozice, snaží se prosadit zákon o liniových stavbách, začal stavět různé obchvaty, snaží se dokončit dálnici Lovosice – Ústí, takže dělá konkrétní kroky k tomu, aby se naše dopravní infrastruktura pohnula," hájil Babiš Prachaře v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy