Cirkus Sněmovna. Mám chuť rezignovat, zlobí se Babiš

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
25. 7. 2014 14:35
ČSSD si udělala z opozice dobrý den, po pátečním jednání Sněmovny jsou ale znechuceny i strany vládní koalice.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bizarní situace, kdy poslanci ČSSD ve středu omylem odhlasovali pozměňovací návrh Milana Urbana k novele zákona o spotřebních daních, měla v pátek ještě podivnější dohru.

Šéfové klubů se ještě před polednem sešli, aby odblokovali jednání. Jejich dohoda vypadala jednoduše: ODSTOP 09 a Úsvit opustí jednací sál a koalice bude v jejich nepřítomnosti o pozměňovacím návrhu hlasovat znovu.

Poté, co koalice napodruhé Urbanovu předlohu zamítla, však nečekaně vystoupil šéf klubu ČSSD Roman Sklenák s návrhem, aby Sněmovna mohla o třetích čteních jednat i v úterý a čtvrtky. To by opozici značně zkomplikovalo plánované obstrukce ke služebnímu zákonu. A návrh k údivu opozičních poslanců, kteří tou dobou dle dohody postávali v kuloárech, prošel. 

"Bylo to hrubé porušení politických dohod. Koalice využila naší chvilkové nepřítomnosti, kterou jsme avizovali, aby si prosadila nesmyslné procedurální návrhy," rozčiloval se po jednání předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. "Bylo to rádoby vtipné, uličnické 'honem, oni jsou ještě venku'. Takhle se to nesmí dělat," pokračoval.

"Bylo to, jako kdybyste hráli fotbalový turnaj, rozdaly se poháry a večer pak někdo řekl, že mu nebyl uznaný gól," přizvukoval Stanjurovi předseda ODS Petr Fiala.

Podle Sklenáka však o žádný úder pod pás nešlo. "Žádná taková dohoda nebyla. Oni deklarovali, že na ten bod opustí sál, ale bod skončil, tak se měli přesunout zpět," prohlásil. Svůj návrh označil za improvizaci, aby upozornil opozici, že má být v sále.

Po protestech opozice bylo nicméně hlasování označeno za zmatečné a třetí čtení se budou dál projednávat pouze během středy a pátku.

Znechucení koaličních partnerů

Rozčarovaní však po pátečním jednání byli také koaliční partneři. "Je to absolutně nechutné. Strašně se stydím, že tady vůbec sedím. Nic jsme neudělali a klasické parlamentní strany tady předvádějí, kdo ho má většího. Kdybych měl dobrého náhradníka, tak okamžitě rezignuji," nechápal sněmovní přetahovanou ministr financí Andrej Babiš.

KDU-ČSL se od jednání sociálních demokratů distancovala. Širší projednávání třetích čtení by sice lidovci uvítali, ne však opozici za zády.

"Upozornil jsem ČSSD, že se nám to nelíbí. Budeme to řešit na úrovni předsedů," řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Hlasování bude mít dohru u Ústavního soudu

Důvodem přestřelky, která zákonodárce zaměstnala prakticky na den a půl, byl jednoduchý pozměňovací návrh exministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD). Podle toho by došlo ke snížení spotřební daně u nafty o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 koruny.

Pro hlasovalo i sedmnáct poslanců sociální demokracie, podle předsedy strany Bohuslava Sobotky omylem. ČSSD proto po více než hodině zpochybnila hlasování a požadovala nové. Dle opozice však šlo o zneužití jednacího řádu Sněmovny, protože námitka nepřišla bezprostředně. Hodlá se proto obrátit na Ústavní soud.

"V klubu to dostali Pavel Blažek a Marek Benda, jakožto členové ústavněprávního výboru. Určitě o tom budeme debatovat minimálně i s kolegy z TOP 09," potvrdil Stanjura, že příprava stížnosti, kterou je možné podat až poté, co se zákon objeví ve sbírce zákonů, už začala.

Sklenáka však stížnost nechává v klidu. "Domníváme se, že jsme postupovali podle jednacího řadu," řekl pouze. Připustil však, že Urbanův návrh se ještě bude řešit uvnitř strany. "Sejdeme se příští týden a budeme se bavit o pozměňovacích návrzích v budoucnu," připustil.

Prapodivná politika

Sám Urban byl debatou, která se okolo jeho návrhu strhla, překvapený. "Humbuk mě zaskočil, myslím, že ten návrh je dobrý a racionální. Mohla být debata o tom, kolik to má být, ale stala se z toho taková prapodivná politika," řekl Aktuálně.cz. 

Podle něj šlo o návrh, který už v minulosti dvakrát navrhl s podporou dalších sociálních demokratů. "Z tohoto pohledu to každému v ČSSD rád vysvětlím," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy