Sněmovna se přela o sirotky v Řecku. Vy se bojíte 40 dětí? ptal se Bartošek Okamury

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 26. 11. 2019 14:52
Hnutí ANO společně s ČSSD, KSČM a SPD zabránily tomu, aby se sněmovna ve čtvrtek zabývala možností dočasně pomoci 40 dětem, které jsou v uprchlických táborech v Řecku. S návrhem přišla KDU-ČSL, kterou při hlasování podpořili STAN, TOP 09, ODS a piráti. Pro debatu o této věci bylo 65 poslanců, pro přijetí návrhu ale bylo třeba 94 hlasů.
Uprchlíci čekající na řecko-makedonské hranici.
Uprchlíci čekající na řecko-makedonské hranici. | Foto: Reuters

Problém (ne)pomoci Česka dětským uprchlíkům v Řecku se už táhne dlouhé měsíce, ale Poslanecká sněmovna se jím dosud nezabývala. Skupinka opozičních poslanců se to pokusila změnit v úterý po poledni, když při zahájení schůze navrhli tento problém projednat na plénu celé sněmovny tento týden ve čtvrtek.

Návrh přednesl předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který požádal ministra vnitra Jana Hamáčka o vyjádření v této věci. Právě Hamáček obdržel letos v září dopis řeckého ministra vnitra, v němž Řecko požádalo Česko o přijetí 40 dětských uprchlíků bez doprovodu. 

"Jménem poslaneckých klubů KDU-ČSL, TOP 09 a STAN navrhujeme zařazení samostatného bodu s názvem Informace ministra vnitra Jana Hamáčka k odpovědi na požadavek řeckého ministerstva vnitra o dobrovolnou solidaritu a přijetí nezletilých dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů a zařízení," sdělil Výborný. 

Zároveň popisoval, jak se tyto děti nacházejí v zoufalých životních podmínkách. "Znovu připomínám, jsou to nedoprovázené děti, které v tuto chvíli nemají střechu nad hlavou. Nejedná se o to, že nám sem kdokoliv pošle jakoukoliv skupinu nějakých neprověřených nezletilců. Ani není pravdou, že jsou to všechno děti, kterým je 15 a více, jak občas zaznívá bohužel i z úst pana ministra vnitra. Vždy by to bylo věcí české vlády a českého ministerstva vnitra za přísných bezpečnostních opatření," uvedl mimo jiné Výborný.  

Proti jeho návrhu vystoupil předseda SPD Tomio Okamura, který přijetí dětí kategoricky odmítl. "My odmítáme přijímání cizích dětí migrantů do České republiky, protože máme svých 24 tisíc bezdomovců, máme více než milion důchodců, kteří žijí za velice nízké důchody, a máme také 2600 našich, českých dětí a mladistvých, kteří žijí na ulici," oponoval Okamura a argumentoval i bezpečnostním rizikem.  

Na toto stanovisko zareagoval například místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek nebo šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Váš projev je projev bezcitnosti a zbabělosti. Vy se bojíte 40 dětí? Opravdu si myslíte, že Česká republika není schopná pomoct pár dětem? Opravdu jste tak slabý? Opravdu je tak slabá Česká republika? To je bezpečnostní riziko České republiky? Kdybyste byl alespoň statečný, ale vy jste jenom zbabělý a hrajete na strach lidí," uvedl Bartošek. 

Už dopoledne pomoc dětem podpořil například poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Děti jsou děti a dětem v nouzi se má pomoci," sdělil s tím, že by Česko mělo projevit lidskost a přijmout sirotky. Naopak sociální demokraté už v úterý dopoledne dali najevo, že návrh na projednání nepodpoří. Odůvodnili to tím, že jejich ministr vnitra Jan Hamáček není v úterý ve sněmovně přítomný.

"V apelu na lidskost cítím určité zabarvení, jako kdyby sociální demokracie lidskost neprojevovala. Je to o tom, že nemáme jistotu v rámci bezpečnostní situace ve světě, jestli jsou různí uprchlíci bezpeční, nebo ne, to je potřeba prověřit," prohlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Zástupci pirátů, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 už minulý týden vystoupili na tiskové konferenci občanské iniciativy Češi pomáhají s požadavkem, aby vládní politici umožnili přijetí několika dětských uprchlíků. Zástupce ODS Martin Kupka sice na tiskové konferenci chyběl, ale to jen proto, že jej pořadatelé pozvali příliš pozdě, kdy měl jiný program. Deníku Aktuálně.cz ale sdělil, že přijetí těchto uprchlíků podporuje stejně jako zástupci zmiňovaných stran. 

"Seznam malých dětí už Hamáček dostal"

Politici některých opozičních stran, stejně jako zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaromír Miko považují za hlavní překážku premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Babiš dlouhodobě prohlašuje, že Česko tuto formu pomoci nabízet nebude, Hamáček tvrdí, že potřebuje od Řecka detailnější seznam uprchlíků.

Podle Mika mluví Hamáček neustále jen a jen o dětech do deseti let ze Sýrie a věří tak, že Řekové takovou "objednávku" nesplní - a ministr pak může říkat, že má snahu pomáhat, ale chyba je u Řeků. "Apelujeme na pana Hamáčka, aby přestal používat slovo syrské děti pod deset let a přestal mluvit o tom, že starší děti představují bezpečnostní riziko," řekl Miko s tím, že Hamáčkovi už dříve seznam dětí předal.

"My jsme mu dokonce v minulosti dali seznam 14 dětí z jednoho zařízení, z nichž žádnému nebylo přes 12 let. Některým dětem bylo šest let nebo osm let a neměly žádné rodiče. V seznamu byly kromě malých syrských dětí také děti z Afghánistánu, Palestiny a jedno z Konga. Byly to opravdu malé děti pod dvanáct let a jemu vadilo, že tam nejsou jen syrské děti. Klidně tyto děti mohl vzít, prokazatelně neměly rodiče a neměli o ně zájem ani žádní příbuzní," řekl Miko, který už v minulosti informoval, že jeho iniciativa je v kontaktu s řadou rodin nabízejících dětem pomoc.

 

Právě se děje

Další zprávy