Už je líp, obhajoval Babiš rozpočet. Ten hladce prošel, schodek klesne na 70 miliard

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 9. 12. 2015 18:14
Sněmovna ve středu v podvečer schválila rozpočet pro příští rok. Poslanci už nemohli hýbat se sedmdesátimiliardovým schodkem nebo předpokládanými příjmy a výdaji, rozhodovali tak jen o přesunech peněz mezi jednotlivými kapitolami. Přidáno dostanou například důchodci, kterým dolní komora přiklepla jednorázový příspěvek 1200 korun. Více peněz půjde i na vysoké školy nebo financování sportu. Opozice ale rozpočet, který předložil ministr financí Andrej Babiš, kritizovala. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ho označil za nepravdivý. "Největší prioritou je zvyšování počtu státních zaměstnanců," hřímal.
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na poslední schůzi tohoto roku vyšlo závěrečné čtení nejdůležitějšího zákona - státního rozpočtu. Po tříhodinové debatě se poslanci konečně dostali ke schvalování několika desítek pozměňovacích návrhů, nakonec jasně schválili i celý rozpočet.

Schodek má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout o 30 miliard na 70 miliard korun. Sněmovna podle očekávání přidala peníze například vysokým školám, na podporu sportu, sociální záležitosti nebo na důchody. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

"Chci poděkovat koaličním partnerům za dobrou spolupráci a ocenit fakt, že je 9. prosince a my máme schválený rozpočet na příští rok. Znamená to, že koalice je stabilní," vyjádřil se bezprostředně po schválení premiér Bohuslav Sobotka.

Poslanci podle očekávání podpořili několik návrhů. Stát tak přidá skoro půl miliardy na financování vysokých škol a sportu mládeže. Stejně tak nebylo překvapením, že poslanci do jednoho kývli i na jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 1200 korun, který senioři dostanou v únoru.

Naopak neprošel přesun téměř osmi miliard, který navrhoval místopředseda Úsvitu Marek Černoch. Peníze podle něj měly jít do rozpočtu policie a jejího vybavení pro ochranu hranic před uprchlíky.

Ve třetím čtení už poslanci nemohli hýbat s příjmy a výdaji a právě se schodkem, rozhodovali tak pouze o přesunech v jednotlivých kapitolách.

Žádné kvetoucí sady, prioritou jsou tisíce úředníků hřímal Kalousek

Poslanci ale návrh ministra financí Andreje Babiše, potažmo vládní koalice, ve středeční debatě rozhodně nešetřili. "Když posloucháte pana premiéra nebo ministra financí, tak máte pocit, že největší vládní prioritou jsou investice do infrastruktury, rozkvět růžových sadů a zpěv ptactva. Bezkonkurenčně největší prioritou je ale zvyšování počtu státních zaměstnanců," postavil se hned jako první k pultíku hlavní opoziční řečník Miroslav Kalousek.

Podle něj navíc ani není jasné, co budou noví úředníci dělat. Příklad? Sedm set dvacet nových úředníků na ministerstvu financí. Z toho čtyři stovky jich chce od ledna na elektronickou evidenci tržeb. Ministerstvo nedávno oznámilo, že spuštění opozicí nenáviděného opatření se odkládá na neurčito. "Schválíte peníze na něco, co nebude," hřímal šéf TOP 09.

Na to mu kontroval šéf rozpočtového výboru za sociální demokracii Václav Votava, že rozhodující pro rozpočet je, zda zákon prošel prvním čtením. A neodpustil si poznámku, že je to právě TOP 09 a ODS, kdo EET obstruuje.

Po úspěšném hlasování se ke Kalouskovým slovům přidal i Sobotka. "Postoj opozice je pokrytecký. Jsou to oni, kdo zákon už několik měsíců blokuje. My jsme připraveni ho dotáhnout do konce," dodal Sobotka.

Dobrý kompromis, chválil se Babiš

Andrej Babiš už ráno prohlásil, že zákon považuje za dobrý kompromis a krok k tomu, aby Česko mělo v budoucnu vyrovnané hospodaření. "Určitě kolem roku 2018 nebo 2019 to můžeme zkusit," doufá Babiš.

Ten poprvé vystoupil až v samotném závěru diskuse. "Ano, potřebujeme učitele, potřebujeme pět tisíc vojáků, pět tisíc policistů. Protože jsme zdědili daňový ráj, kontroly byly jednou za 200 let. Potřebujeme lidi, diskutovali jsme to velmi pečlivě," odrazil Kalouskův výpad na zvyšující se počet státních zaměstnanců.

Podle něj kroky vlády podporují růst ekonomiky a tvrzení opozice nejsou založena na pravdě. "Přidali jsme na platech. Lidi nakupují, jsou narvané obchody. Lidi věří, že tato vláda přinese jinou situaci, že bude líp. Už je líp," parafrázoval volební heslo svého hnutí Babiš. 

 

Právě se děje

Další zprávy