Opozice chce další mimořádnou schůzi. Situace v sociálních službách je kritická, míní

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
23. 5. 2019 9:48
Zástupci pěti poslaneckých klubů ve čtvrtek ráno oznámili, že se pokusí svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Důvodem je prý katastrofální situace v sociální oblasti, kdy vláda podle nich nesplnila slib, že dá do této oblasti dvě miliardy korun. V současné chvíli mají pod žádostí na svolání schůze 56 podpisů, což jim stačí. Následně oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, že "našla" 85 milionů korun. Během dne bylo rozhodnuto, že o mimořádné schůzi budou poslanci hlasovat 29. května.
Poslanci budou jednat o kritické situaci ve financování sociálních služeb ve středu 29. května. I kdyby se opozici nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi, několik jejích zástupců na toto téma vystoupí.
Poslanci budou jednat o kritické situaci ve financování sociálních služeb ve středu 29. května. I kdyby se opozici nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi, několik jejích zástupců na toto téma vystoupí. | Foto: Jakub Plíhal

Pouhý den před volbami do Evropského parlamentu vystoupili opoziční politici s požadavkem, aby se sněmovna sešla k mimořádné schůzi. Podle pěti opozičních klubů ve sněmovně je nezbytné, aby dolní komora projednala situaci v sociální oblasti, kde chybí minimálně dvě miliardy korun. 

"Nebojím se říci, že problém s poskytováním sociálních služeb je tak vážný, že hrozí kolaps," prohlásil předseda KDU-ČSL Marek Výborný. "Vláda nesplnila slib, který dala v době projednávání státního rozpočtu, že najde dvě miliardy korun tak, aby došlo k dofinancování a zajištění sociálních služeb pro seniory, maminky v azylových domech, lidi postižené handicapem další, kteří se nemohou sami o sebe postarat," prohlásil Výborný.

Pokud do června peníze nebudou, hrozí podle něj propuštění mnoha ošetřovatelkám a dalším lidem v sociální oblasti. "Obce, kraje i neziskové organizace budou muset propouštět své zaměstnance, speciální pedagogy, pečovatele, ošetřovatele. Výrazným způsobem se sníží kvalita péče o ty, kteří jsou klienty sociálních služeb, což je téměř milion občanů České republiky," řekl.

K lidovcům se přidala také ODS, jejíž předseda Petr Fiala si postěžoval, že vláda místo pomoci potřebným dává peníze šest miliard na slevy v dopravě, přestože mnozí tyto slevy nepotřebují. "Místo toho, aby pomáhala těm, kteří si opravdu sami pomoci nemohou a jsou odkázáni na druhé, tak stát rozdává těm, kteří to vlastně vůbec nepotřebují."

Sleva v dopravě je poskytovaná všem dětem a seniorům bez ohledu na jejich majetkové poměry. "Tak si to srovnejme. Šest miliard pro lidi, z nichž část slevy vůbec nepotřebuje, a dvě miliardy pro ty nejpotřebnější, na které stát nedokáže peníze najít. To je ostuda i sociální demokracie, která má slova sociální v názvu, ale není schopna podle toho jednat," sdělil Fiala.

Podle svých slov počítá s tím, že vládní většina zřejmě konání schůze neumožní, což nepovažuje za nejpodstatnější. "I tak to má smysl, i tak to bude výrayzně zvednutý prst. Vláda se k tomu bude muset nějak postavit a reagovat," soudí. 

První místopředsedkyně pirátů Olga Richterová se obává toho, že premiér Andrej Babiš tuto situaci využije k tomu, aby si hrál na spasitele. "To nejsmutnější by bylo, kdyby pan premiér zanedlouho vystoupil s tím, že on to zachránil. Samozřejmě doufám, že peníze nalezneme, ale v tu chvíli nebude žádný spasitel," prohlásila.

Ke svolání mimořádné schůze se přidává také TOP 09 a Starostové a nezávislí. "Podle úrovně sociálních služeb se pozná vyspělost společnosti. Ne nadarmo se říká, že pokud se nedokážeme postarat o ty nejslabší a nejpotřebnější, tak selháváme jako celá společnost. Jestliže stát není schopný sehnat peníze, pak vláda selhává," tvrdí první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podobně jako Fiala kritizuje slevy v dopravě, protože podle ní je levné cestování zbytečné, jestliže lidé nedostanou pomoc, kterou potřebují. "Je to jasný důkaz, že vláda si špatně nastavuje priority a není schopná předvídat, jakým způsobem bude financovat sociální oblast," vyčetla Babišovu kabinetu.   

Pro Penam peníze jsou, kritizuje opozice

Druhý muž STAN Jan Farský zároveň poukazuje na to, že ministerstvo financí poskytlo dotaci 100 milionů korun na výrobu toustového chleba firmě Penam, která patří do svěřenského fondu premiéra Babiše.

"Přijde mi absurdní, že jsme v situaci, kdy hledáme miliony pro desetitisíce slabých, kteří potřebují podat pomocnou ruku, a shodou okolností tento týden vyjde zpráva, že se našlo 100 milionů korun na dotaci pro pekárnu druhého nejbohatšího Čecha, aby měl ještě větší zisky," sdělil Farský v narážce na Babiše.

Přitom dodal, že žil v představě, podle které je stát od toho, aby pomáhal slabým a podal jim pomocnou ruku v nouzi. "A ne, že je tady od toho, aby silnější byli ještě silnější a bohatí ještě bohatší," dodal.

K tématu se během dne vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), a to na tiskové konferenci Svazu měst a obcí. "Z úspor, které jsme v rozpočtové kapitole ministerstva práce našli, jsem připravena alokovat dalších 85 milionů korun. To není částka plně vyhovující, ale budeme dál jednat," oznámila mimo jiné s tím, že peníze by obce využily právě na placení sociálních služeb. 

 

Právě se děje

Další zprávy