Opencard budou šetřit i stíhaný Schwarz a "esenbák" Ondráček

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 25. 3. 2014 16:13
Do komise prošetřující činnost policie zasednou i dva bývalí policisté.
Poslanec Zdeněk Ondráček
Poslanec Zdeněk Ondráček | Foto: ČTK

Praha - Sněmovna v úterý prakticky jednohlasně odhlasovala složení vyšetřovací komise, která má prověřit postup policie v kauze Opencard. A to i přes výhrady poslanců ODS, kteří kritizovala kandidáty ANO a KSČM.

Občanským demokratům se nějlíbilo, že vládní ANO do komise vyslalo kromě kroměřížského právníka Radka Vondráčka také Bronislava Schwarze.

Bývalého příslušníka státní policie a nynějšího ředitele mosteckých strážníků přitom mandátový a imunitní výbor vydal ke stíhání (nutno podotknout, že i na Schwarzovu žádost) kvůli obvinění z porušování domovní svobody. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO však při rozhodování hrály hlavní roli právě Schwarzovy zkušenosti.

"Než tam nominovat lékaře nebo docenta, tak tam raději pošleme někoho, kdo tomu rozumí. A pan Schwarz jako ředitel městské policie v Mostě tomu určitě trochu rozumí," řekl Aktuálně.cz ještě před hlasováním předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle předkladatele návrhu na vytvoření komise Stanislava Humla (ČSSD) Schwarz v žádném střetu zájmů nebude. "Jeho kauzu znám, v tomto případě to není určitě problém," míní Huml.

Zásadní překážkou není stíhání ani podle poslance TOP 09 Stanislava Polčáka. "Jeho kauza je z minulosti a je odpovědností každé strany, koho navrhne. Na druhou stranu by se asi slušelo, aby komise nebyla vnitřně napadnutelná," myslí si Polčák.

Komunisté navrhli bývalého esenbáka

Bývalý policista by měl v komisi zasednout i za komunisty, kteří nominovali Zdeňka Ondráčka. Ten od roku 2009 pracoval na protikorupčním útvaru, kde měl na starosti mimo jiné právě případ Opencard. V této souvislosti například prohlásil, že měl pocit, že vyšetřování bylo záměrně brzděno. Navíc měl pocit, že na magistrátu o policejní prohlídce věděli dopředu.

Vazby na policii má Ondráček ještě z minulého režimu, kdy se jako člen pohotovostního pluku SNB zúčastnil v roce 1989 zásahu během Palachova týdne.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika se však o nominaci rozhodovalo ještě před samotným hlasováním. "Není to žádná schválnost vůči panu Stanjurovi. Jméno pana Ondráčka nadhodil někdo na plénu, už ani nevím kdo," vysvětlil Aktuálně.cz Kováčik. Jako náhradnici pak komunisté vybrali Martu Semelovou. Podle Kováčika se totiž jako pražská zastupitelka v kauze orientuje.

Právě kvůli působení u protikorupční policie se podle Polčáka může Ondráček dostat do střetu zájmů. "Je obecné pravidlo, že pokud někdo v jiné úrovni vykonával funkci, tak nemůže z jiné pozice kauzu dozorovat. V tom bych viděl problém," říká. Totéž v odpolední rozpravě namítala i Černochová.

Podle Humla a dalších přitom právě přítomnost bývalých policistů může být pro komisi přínosem. "Mají šanci něco vyšetřit. Když tam půjde právem nedotčený člověk, tak je tam zbytečný, advokát je také špatně. Podle mě jde o nejlepší volbu," je přesvědčený sám bývalý policista.

"Každý jsme vykonávali nějakou profesi. A kdo byl lékař, ať léčí, kdo byl vyšetřovatel, ať se věnuje vyšetřování," mluvila v úterý od řečnického pultíku ve stejném duchu komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

 

Právě se děje

Další zprávy