Babiš, Kleslová, Faltýnek. Překvapení u ANO se nekonalo

Přenos skončil
Volební tváře Martin Stropnický a Martin Komárek se museli spokojit s pozicí členů předsednictva, na vyšší posty se nedostali.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hnutí ANO na svém třetím sjezdu zvolilo nové vedení, nová jména se v něm ale hledají marně.

O post předsedy se ucházel pouze Andrej Babiš, který byl zvolen jednomyslně. Dostal 186 hlasů ze 186 platných.Formalitou se nakonec stala i následná volba prvního místopředsedy.

O post se ucházel pouze Jaroslav Faltýnek, protože jeho protikandidátky Radmila Kleslová, Radka Maxová, Jaroslava Jermanová i Blanka Kotrlová kandidatury vzdaly.

Babiš hned na začátku sněmu potvrdil, že se ANO bude chtít více vymezit vůči ČSSD. Koalice podle něj není bez podrazů a partneři zároveň mnohdy prodlužují přijímání potřebných zákonů. "Naším cílem pro příští volby musí být dosažení takového výsledku, abychom dali do pořádku i další resorty," vyhlásil Babiš úkol pro příští volby.

Vyhlásil také, že hnutí musí vytvořit kvalitní program pro krajské volby v příštím roce. "Musíme mít do konce roku program pro všechny kraje a dostatečně přesvědčivé kandidáty," řekl Babiš ve svém nominačním projevu.

Celý průběh prvního dne sněmu jsme pro vás sledovali online.

Přenos skončil
23:21

První den sněmu hnutí ANO končí, pokračovat bude v neděli od devíti hodin ráno.

23:20

Straníci se nakonec usnesli, že počet členů předsednictva raději sníží na sedm, než aby opakovali celou volbu. Andrej Babiš, kterého už komplikované a protahující se hlasování zjevně nudilo, si oddechl.

23:12

Ani napotřetí se nepodařilo zvolit posledního člena předsednictva. Delegáti se teď dohadují, jak dál postupovat.

 

21:55

Delegátům se povedlo hned v prvním kole zvolit sedm z osmi členů předsednictva. Uspěli ministři Martin Stropnický a Richard Brabec i Martin Komárek. V předsednictvu usedne i poslankyně Margit Balaštíková, náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, jihlavský volební lídr Radek Popelka a jihočeský krajský místopředseda Radek Hloušek.

21:02

Delegáti nyní volí osm členů předsednictva. Po sečtení hlasů bude sobotní program sněmu vyčerpán.

20:30

Komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych hodnotí první den sněmu hnutí ANO. "A přece je sněm ANO v něčem zásadní, přelomový. ANO zůstalo zcela Babišovo, ale předseda a zakladatel a majitel hnutí ho celkem jednoznačně ukotvil. Což je velká změna. Jak? Posunul ANO jasně doprava," píše ve svém komentáři. Ten si můžete celý přečíst ZDE.

20:12

Předseda opoziční ODS Petr Fiala okomentoval na Twitteru sobotní část sněmu ANO.

19:36

Posledním místopředsedou se stal ve třetím kole poslanec Jan Volný, který porazil svou kolegyni ze Sněmovny Radku Maxovou. Ve volbě získal 96 hlasů.

18:48

"Takže to Martin Stropnický vzdal. Muž, který byl v kampani 2013 druhou největší hvězdou ANO, se na sněmu nakonec neucházel ani o post řadového místopředsedy. A to ještě před měsícem mluvil dokonce o kandidatuře na prvního Babišova zástupce," píše komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

 "Pokud bylo cílem sněmu ANO profičet předepsaným programem bez ztráty bodů za umělecký dojem, nepovedlo se to. Ponížení Stropnického je jedinou provozní komplikací – ovšem dost zásadní. Protože je tou nejzajímavější zprávou, kterou sobota na Chodově přinesla," dodává Šídlo v komentáři na iHned.cz

Jindřich Šídlo
Jindřich Šídlo | Foto: Matej Slávik
19:28

Andreji Babišovi poblahopřál ke znovuzvolení předsedou ANO i premiér Bohuslav Sobotka. "ČSSD je připravena k pokračování vládní spolupráce na základě koaliční smlouvy, která logicky odráží volební programy všech tří vládních stran. Lidé od nás nečekají, že se budeme zbytečně vzájemně napadat, toho si užili vrchovatě za ostudné Nečasovy vlády. Občané naopak chtějí naši spolupráci v zájmu stability země a řešení dlouho zanedbávaných problémů našeho stát," vzkázal předseda vlády.

18:43

Poslední místopředseda nebyl zvolen ani ve druhém kole. Radka Maxová ani Jan Volný nezískali nadpoloviční počet vydaných volebních lístků.

18:41

Habemus papam. Namísto bílého kouře se na budově Centra pohybové medicíny rozsvítila červená bublina s nápisem Máme předsedu.

Foto: Vojtěch Marek
18:17

Vzkaz na sněm ANO posílá i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

17:49

Vokřál dostal 125 hlasů, Jermanová zaostala o jediný hlas. Radmilu Kleslovou podpořilo 109 straníků. Naopak zcela propadl Martin Komárek se 37 hlasy i Ivan Pilný s 61 hlasy. Do druhého kola postoupil Jan Volný a Radka Maxová.

 

Foto: Vojtěch Marek
17:45

Místopřesedy se stal brněnský primátor Petr Vokřál, poslankyně Jaroslava Jermanová a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. Všichni dostali nadpoloviční většinu hlasů. O obsazení čtvrtého místa se rozhodne v druhém kole.

17:15

Faltýnek, který je kritizován pro svůj způsob vedení poslaneckého klubu, po svém zvolení prvním místopředsedou slíbil, že se zasadí o zlepšení komunikace s členy hnutí i občany. "Musíme se vrátit do regionů za našimi voliči," uvedl Faltýnek.

Foto: Vojtěch Marek
16:45

Hnutí se chystá zvolit čtyři řadové místopředsedy. Prořídly i řady kandidátů na tento post, nakonec jich bude jen sedm. Kromě ministrů Martina Stropnického a  nominaci nevyužije poslanec Ladislav Okleštěk nebo havířovský radní Josef Bělica.

16:30

Jaká je disciplína na sjezdu ANO? Železná. Shrnutí atmosféry čtěte ZDE.

Foto: Vojtěch Marek
16:30

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vrátil Andreji Babišovi rýpnutí z nominačního projevu.

16:25

Kandidát na místopředsedu Ivan Pilný se vymezil proti rozdělování lidí v hnutí na "tažné a chovné koně", které hlásá pražská šéfka Radmila Kleslová. Do jejího angažmá v komunistické rozvědce se nepřímo rýpl i v další části projevu: "Hnutí by měli reprezentovat lidé, kteří se mohou opřít o svoji minulost a ne ji zkreslovat," dodal Pilný.

Foto: Vojtěch Marek
16:10

Nominaci na první místopředsedkyni Radmila Kleslová vzdala. Na řadovou místopředsedkyni si ale věří. Její projev komentuje Martin Fendrych.

16:08

"Určitě nejsem tak pracovitý jako moji konkurenti, určitě nejsem tak krásný jako konkurentky. Ale mám občas i nějakou dobrou vlastnost. Můžu přísahat, že jsem imunní vůči politickému zblbnutí," přesvědčoval delegáty další z kandidátů na místopředsedu hnutí Martin Komárek.

Foto: Vojtěch Marek
15:58

Komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych k výsledkům voleb předsedy a 1. místopředsedy hnutí ANO.

15:48

O post řadových místopředsedů se nakonec nebude ucházet ministr obrany Martin Stropnický. O čtyři místa místa se tak utká čtveřice žen - Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová, Blanka Kotrlová a Radka Maxová. Kromě nich kandidují ještě poslanci Ivan Pilný, Jan Volný a Martin Komárek a brněnský primátor Petr Vokřál.

15:35

Prvním místopředsedou byl poté, co odpadly všechny jeho rivalky, zvolen Jaroslav Faltýnek. Dostal 153 ze 176 platných hlasů.

Foto: Vojtěch Marek
15:27

"To není o tom, že by se vzdaly kvůli mně," komentoval Andrej Babiš situaci, kdy se všechny ženy vzdaly a zůstal jediný kandidát na prvního místopředsedu Jaroslav Faltýnek. Právě toho Babiš v minulosti v kandidatuře na post veřejně podpořil.

15:03

"Pokud by naše klasické strany fungovaly, jak by měly, tak bych tady teď mohl hrát tenis nebo bych mohl zůstat v Karibiku. Myslím, že jsem to řekl velmi kulantně, že jsem se vyjádřil velice mírně," zareagoval Babiš na kritiku jeho ranního projevu ze strany koaličních partnerů.

14:57

"Pro mě je to taková delikátní situace. Určitě jsem rád, že jsem dostal všechny hlasy, když to bylo v tajné volbě," řekl na tiskové konferenci po svém zvolení očividně dobře naladěný Babiš.

14:50

Všechny tři ženy vyklidily Faltýnkovi pole. Místo nominačního projevu vystoupily s oznámením, že své nominace nevyužijí.

14:45

Moderátor Richard Brabec marně vyzývá delegáty, aby se zapojili do diskuse. S debatou se počítalo například po zprávách orgánů hnutí nebo v průběhu voleb. Zatím však s dotazem nebo připomínkou nikdo nevystoupil.

14:35

"Jak říká Karel Gott: Tohle jsem fakt nečekal," zareagoval Andrej Babiš na výsledek volby. Vyzval delegáty, aby zkrátili potlesk. "Už vidím ty titulky," řekl.

14:33

Jméno Andreje Babiše bylo na 186 ze 186 platných hlasovacích lístků. Jeden delegát vhodil do urny neplatný lístek, sám Babiš nehlasoval.

14:18

Na posledním sněmu získal Andrej Babiš hlasy od 169 z celkem 172 delegátů. Letos je na pražském Chodově 189 delegátů, poměr hlasů se dá očekávat velmi podobný.

14:06

Volba předsedy skončila, komise nyní bude zhruba čtvrt hodiny počítat, kolik delegátů podpořilo Andreje Babiše na post předsedy hnutí ANO.

13:48

Předsedající Richard Brabec vyhlásil pauzu na volbu a sečtení hlasů.

14:36

Hnutí se teď chystá zvolit prvního místopředsedu. Favoritem je šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek s osmi nominacemi. Proti němu kandidují poslankyně Jaroslava Jermanová, Radka Maxová a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. Další kandidátka - místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová - nominaci vzdala.

13:41

Jedním z hlavních úkolů hnutí bude příprava na krajské volby, které se uskuteční příští rok. "Musíme mít do konce roku program pro všechny kraje a dostatečně přesvědčivé kandidáty," vyhlásil Babiš ve svém nominačním projevu.

13:38

"Chci usilovat o to, aby za mého působení přicházeli do našeho hnutí a politiky obecně noví, kvalitní lidé," pokračuje Babiš. "Jsme mladé hnutí a musíme se poučit ze svých chyb. Nesmíme připustit, abychom se stali příležitostí pro prospěcháře," dodal.

13:35

"Doufám, že na příštím sněmu bude více kandidátů," začal Andrej Babiš svůj nominační projev. "Nejraději bych nekandidoval, ale kvůli kolegům, kteří do hnutí vstoupili, to musím udělat," omlouval se své partnerce, dětem a poděkoval managementu Agrofertu.

13:05

Galerie ze sněmu aneb dobře promazaný stroj se nezadrhává.  

12:40

"Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky," reagoval na Babišův projev, ve kterém kritizoval vládní koalici, místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

 

I sociální demokracie má podle něj obavy o resorty, které řídí ANO. A zamířil na Babišovu nejcitlivější oblast - výběr daní. "Znepokojuje nás oblast výběru daní a stav zavádění s tím souvisejících opatření, například problematika registračních pokladen," vzkázal Chovanec Babišovi. A není prý jasné ani to, zda se podaří dokočnit výstavbu dálnic a vybrat mýto či zda ministerstvo spravedlnosti, kde se mění ministři, dokončí zákon o nejvyšším státním zastupitelství.

13:32

Po pauze začíná asi nejočekávanější bod programu, kterým je volba předsedy a místopředsedů. Jediným kandidátem na šéfa hnutí je Andrej Babiš. Delegáti budou moci házet volební lístky do uren, které jsou v každém rohu sálu.

12:30

Účastníci sjezdu jsou s Babišovým proslovem spíše spokojení. Europoslanec Pavel Telička pochválil orientaci na Evropu, končící ministryni spravedlnosti Helená Válkové se líbí důraz na obyčejné lidi. "Co mi ale trochu chybělo, byla konkrétní řešení na hrozby, kterým v české společnosti čelíme," uvedla Válková.

12:08

Předsedající sněmu Jaroslava Jermanová vyhlásila hodinovou přestávku. Díky tomu, že program je o zhruba tři hodiny napřed, volby předsedy, místopředsedů a dalších orgánů hnutí by mohly začít už kolem druhé hodiny odpoledne.

11:51

Vicepremiér Pavel Bělobrádek komentuje projev eurokomisařky Věry Jourové.

11:45

Hnutí ANO dostalo v roce 2014, kdy se konaly krajské a obecní volby, dary přes 31 milionů korun. Rok předtím to přitom nebylo ani osm milionů.

11:42

Sněm zatím šlape jako dobře řízená firma. Blok zpráv ústředních orgánů hnutí měl podle oficiálního programu přijít na řadu až v 15 hodin.

11:33

"Povolební matematika byla neúprosná. Jediným řešení bylo jít do vlády s ČSSD a KDU-ČSL. Samotná jednání o vládě nebyla jednoduchá, museli jsme dělat ústupky. Ale jsem přesvědčen, že to byla nejlepší varianta," rekapituluje Faltýnek, který je favoritem na post prvního místopředsedy.

Foto: Vojtěch Marek
11:28

Projevy hostů skončily, následuje zpráva o stavu hnutí ANO. Tu přednese šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Vrací se k situaci z roku 2013, kdy odstoupili čtyři z pěti místopředsedů. "Doufám, že už jsme za tu dobu vyspělejší, abychom si některé věci vyříkali," doufá Faltýnek.

11:25

Reakce předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka na kritiku Andreje Babiše.

11:22

"Jsme hnutí, které hledá konsensus, které hledá řešení. Vždy, když jsem slyšela to 'Ano', tak jsem si vzpomněla na to legendární 'Yes, we can'," pokračuje ve svém projevu Adriana Krnáčová.

11:15

Posledním z hostů, kteří k delegátům promluví, je pražská primátorka Adriana Krnáčová. "Jistě si pamatujete začátek 90. let. Byl to obrovský entuziasmus. Ale někde se stala chyba. Pořád hledáme viníka. Buď je to Evropská unie, partner nebo někdo jiný. Příběh České republiky je příběh smutné společnosti, která hledá restart," řekla Krnáčová, která je zároveň členkou správní rady Institutu pro politiku a společnost, který je think-tankem spojeným s hnutí ANO.

11:08

Komentátor HN Jindřich Šídlo o tom, že na sněmu ANO vystoupí i filozof Václav Bělohradský.

10:43

"Jestli nám něco podráží nohy, jsou to špatné zprávy z domova a výroky některých českých politiků," řekla eurokomisařka Věra Jourová. Podle ní je třeba, aby Česko připravovalo své lidi pro práci v Bruselu. "Protože tam se dělá politika," upozornila, že není možné Unii ignorovat.

10:26

Na rozdíl od jiných stran jsou delegáti ANO odděleni od novinářů. Ti mohou být pouze na ochozu nad sálem, kam ovšem delegáti nemají příliš mnoho důvodů chodit, v sále je totiž pro ně připraven vlastní catering. Získat informace nebo ohlasy je proto o něco těžší.

10:09

Po Babišovi k delegátům promluví šéf evropské frakce ALDE, jejíž je ANO součástí, Guy Verhofstadt. "V posledních deseti letech Česká republika neměla silné a konstruktivní vedení. ANO to musí změnit," vyzval někdejší belgický premiér.

10:05

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo o projevu Andreje Babiše.

10:03

Babiš rovněž odmítl, že by se strana dělila na bývalé zaměstnance Agrofertu a "kluky z plakátu". Hnutí je podle něj jednotné. 

9:59

"Ministerstvo financí řídíme jako firmu. Naším cílem pro příští volby musí být dosažení takového výsledku, abychom stabilizovali i ostatní resorty," naznačil ve svém projevu Babiš, kde by rád viděl ANO po volbách v roce 2017.

9:57

Babiš potvrzuje, že se ANO bude chtít více vymezit proti ČSSD. Podle něj totiž sociální demokraté chtějí zvyšovat daně, zatímco hnutí je tvrdě proti navyšování odvodů státu. "Bylo od nás naivní přistoupit na to, aby ČSSD měla osm míst ve vládě. Věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazů. Bohužel není tomu tak,“ pokračoval v ataku na koaličního partnera.

Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Matej Slávik
9:51

"Nejsme výtah k moci, ale nejsme ani klasická politická strana. Jsme společenství slušných a poctivých lidí," řekl Andrej Babiš ve svém projevu k delegátům. Hnutí ANO je podle něj ve vládě velmi aktivní, což dokládá vyjmenováváním jednotlivých úspěchů. Při tom se Babiš otřel o koaliční partnery, kteří prý často protahují přijímání nových zákonů.

09:30

Na místě je kromě početného mediálního štábu hnutí ANO přítomen také mluvčí Babišova holdingu Agrofert Karel Hanzelka.

9:26

Postřeh reportéra Hospodářských novin Jakuba Kalenského. Radmila Kleslová v první řadě.

09:21

Moderátorka sněmu Jaroslava Jermanová a další kandidátka do vedení Radmila Kleslová se bály zbytečně, že jejich modrá garderoba na jevišti zanikne. Pozadí za řečnickým pultíkem totiž nakonec není laděné do modra, ale do bíla. Jermanová přesto přišla v černobílé. O komplikovaných přípravách sněmu a ladění detailů čtěte ZDE.

9:17

"Máme si připomenout naše ideje, myšlenky a náš program. Protože my máme program," prohlásil Andrej Babiš na úvod. Po jeho krátkém projevu delegáti zvolili předsedající sněmu. Budou jimi místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová a ministr životního prostředí Richard Brabec.

9:14

Na ranní zahájení se oproti plánu nedostavili zahraniční hosté, kteří mají v průběhu dopoledne pronést projev. Jde například o šéfa frakce ALDE Guy Verhofstadta, eurokomisařku Věru Jourovou nebo představitelku amerického think-tanku No Labels Margaret Kimbrellovou. Andrej Babiš byl tedy při jejich "představování" trochu v rozpacích. "Teď ještě netleskejte, zatleskáme, až přijdou," nabádal delegáty.

9:09

Třetí sněm hnutí ANO se zkomplikoval hned na začátku. Po české hymně kvůli technickým problémům vyhlásila moderátorka sněmu Jaroslava Jermanová pětiminutovou přestávku.

08:55

Andrej Babiš těsně před začátkem sněmu řekl, že by si přál, aby mezi místopředsedy byl mix poslanců, komunálních politiků a krajských místopředsedů.

Jmenoval i ministry, zároveň však pochválil Brabce za rozhodnutí na místopředsedu nekandidovat. "Ministr má práci a nemá čas budovat hnutí. Pan Stropnický má jistě místo v předsednictvu, jestli bude kandidovat i na místopředsedu, je na něm," uvedl Babiš. Konkrétní jména, která by rád viděl ve vedení, neřekl. Již dříve ale podpořil šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka.

8:45

Sál v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově, kde budou delegáti celý víkend rozhodovat o dalším směřování hnutí ANO.

Foto: Mikuláš Klang
08:35

Ministr životního prostředí Richard Brabec nebude kandidovat na místopředsedu hnutí. Bude se ucházet pouze o funkci řadové člena předsednictva, píše deník MF Dnes.

08:20

"ANO, tohle je III. sněm," hlásají billboardy po cestě k Centru pohybové medicíny. Uvnitř sálu se pak nešetří "budovatelskými" hesly jako Příležitost pro budoucnost nebo Jsme hnutí, tak s tím pohněme.

Foto: Hnutí ANO
08:10

Na místo se už scházejí první delegáti. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je v sále mezi prvními a přátelsky se zdraví s novináři.

08:00

Dobré ráno z pražského Chodova, kde za hodinu začíná sněm hnutí ANO. Téměř dvě stovky delegátů si v podvečer budou volit nové vedení.

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 28. 2. 2015 22:07
 

Právě se děje

Další zprávy