Rozpočet prošel Sněmovnou, schodek je 112 miliard

Přenos skončil
Čtvrteční jednání Poslanecké sněmovny sledujeme online.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ve čtvrtek schválili návrh státního rozpočtu pro příští rok.

Návrh předložený kabinetem Jiřího Rusnoka v něm počítá se schodkem ve výši 112 miliard korun.

Vznikající koalice ve druhém čtení navrhla "úspory" ve výši 3,5 miliardy, které spolu s další miliardou a půl poputují do vládní rozpočtové rezervy, jejíž využití bude plně v kompetenci budoucí vlády.

Původní plány ČSSD a hnutí ANO v souvislosti s úsporami byly ale mnohem velkolepější, mluvilo se o tom, bude možné ušetřit deset až dvacet miliard korun. Úspory chtěly strany najít plošným seškrtáním všech kapitol průměrně o deset procent, nyní ale navrhují omezit jen některé resorty.

Sněmovna shodila pod stůl část pozměňovacích návrhů, které měly posílit financování vědy a výzkumu i ty, které počítaly s navýšením platů učitelů.

 

"Bianco šek"

Samotný přesun peněz do vládní rozpočtové rezervy potom kritizovala opozice, které se nelíbí mimo jiné fakt, že takto přesunuté peníze může nová vláda utratit bez dohledu Poslanecké sněmovny.

"Pokud bude takový návrh přijat, řekne Poslanecká sněmovna, že chce dát vládě těchto pět miliard jako bianco šek s tím, že o nich už jako suverén rozhodovat nechce. Má to být asi 3,5 miliardy a žádná příčetná Sněmovna nedovolí tuto rezervu nafouknout ani o sto milionů," rozčiloval se při druhém čtení Miroslav Kalousek (TOP 09). 

Bez odezvy nezůstala ani samotná výše schodku. Nečasova vláda totiž původně počítala se schodkem maximálně 105 miliard korun.

Přenos skončil
ikona ODS online

Ani po čtvrtečním jednání mandátového a imunitního výboru zřejmě nepadne jasné doporučení, zda vydat či nevydat poslance a exprimátora Bohuslava Svobodu k trestnímu stíhání.

"Výbor si vyslechl názory mé a mého právníka a nyní bude s těmito fakty pracovat. Žádný závěr z jejich úst nezazněl - položili mi doplňující otázky a popřáli jsme si hezké Vánoce. Jinak můj názor trvá, celý proces je zinscenovaný, neobsahuje ani žádný důkaz, že bych se já nebo někdo jiný z rady dopustil úmyslného trestného činu. Ta žaloba je pro mě v plném rozsahu neplatná," nechal se po jednání mandátového a imunitního výboru slyšet Svoboda.

"Měli jsme k rozpočtu výhrady a vážně zvažovali i možnosti neschválení," uvedl v souvislosti s jednáním o rozpočtu šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Poslanci KDU-ČSL však nakonec dali podle jeho slov přednost vyvarování se rozpočtové nestabilitě, která by v případě neschválení rozpočtu mohla nastat. Jako jeden z problémů schváleného rozpočtu vidí Bělobrádek  například snížení peněz na vědu a výzkum.

"Dobrá zpráva je, že Česká republika má rozpočet pro příští rok, ta špatná je, že je mizerný," konstatoval Fischerův předchůdce v úřadu, exministr financí Kalousek a znovu zopakoval své výhrady týkající se například zbytečného navýšení rozpočtu o 20 miliard nebo absenci prorůstových opatření v podobě podpory vědy a výzkumu.

"Tento rozpočet je jako živé dítě odložené v babyboxu. Nikdo se k němu nehlásí, ale je životaschopné," nechal se slyšet ministr financí v demisi Jan Fischer. Ministr si podle svých slov "osvojil" pozměňovací návrhy rozpočtového výboru a "nemá s nimi problém".

Sněmovnou poměrně hladce prošel návrh na zemědělské dotace pro rok 2014 ve výši více než 1,5 miliardy korun. Největší část prostředků (621 milionů) směřuje do "nákazového fondu", na své si přijdou i včelaři (80 milionů) nebo sadaři (60 milionů). Sedmdesát milionů je v rámci těchto dotačních programů určeno na "poradenství a vzdělávání".

"Je mi smutno, že si většina poslanců této země neuvědomuje, že naše budoucnost leží ve školství," řekla poslankyně hnutí Úsvit Olga Havlová v reakci na nepřijetí jejího pozměňovaícho návrhu, který měl přidat na platy učitelů 2,4 miliardy korun.

Podobně vysokou částku požadovala její spolustranice Jana Hnyková na navýšení prostředků určené pro služby sociální péče. "Doufám, že si všichni uvědomují, že dojde ke zhoršení kvality sociálních služeb, bude docházet k propouštění a v důsledku ke zhoršení úrovně sociální péče. Věřím tomu, že poslanci, kteří hlasovali proti, budou mít klidné Vánoce, protože pracovníci v sociálních službách nikoliv," nechala se slyšet Hnyková.

"Nejsme spokojení se schodkem, s dalším zadlužováním. Na druhou stranu nechceme rozpočtovou nestabilitu, proto jsme se rozhodli zdržet se hlasování," přidal se šéf hnutí Tomio Okamura.

"KSČM se zdržela hlasování, protože nechce nést politickou odpovědnost ani za tento rozpočet, ani za situaci, že by nebyl schválen," řekl po hlasování Jiří Dolejš. Komunisté podle jeho slov počítají s tím, že dojde k novelizaci právě zmíněného zákona v novém roce.

Co se návrhů na posílení vědy a výzkumu týče, komunisté je - podle šéfa svého poslaneckého klubu Pavla Kováčika - nepodpořili proto, že braly peníze zemědělcům nebo z prostředků určených na platy hasičů.

Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o státním rozpočtu ČR. Pro hlasovalo 109 poslanců, proti bylo 39.

"Rozpočet není odpovědný ani úsporný. Výdaje byly zbytečně nafouknuty o 24 miliard. Není pravda, že jde o prorůstový rozpočet - snižují se výdaje na vědu, výzkum a kapitálové výdaje," vysvětlil ještě před hlasováním šéf poslaneckého klubu TOP 09 - STAN Miroslav Kalousek, proč jeho poslanci návrh rozpočtu nepodpořili.

"Verze rozpočtu, kterou jsme dostali, počítala se schodkem ve výši 105 miliard, návrh, který schvalujete, počítá se 112 miliardami, to není 24 miliard, jestli se nemýlím," reagoval ministr financí Jan Fischer.

"Nebyl to žádný návrh, byl to koncept, toto jsou jen výmluvy a alibismus - je to váš rozpočet," řekl následně Zbyněk Stanjura.

Celý soubor pozměňovacích návrhů rozpočtového výboru byl schválen - pro bylo 142 poslanců, proti 15.

Poslanci jednohlasně schválili návrh Františka Váchy a GAČR tak v příštím roce přijde o výrazně méně peněz.

Poslanec Miroslav Opálka kritizuje formu plošného "desetiprocentního" škrtu a zejména potom jeho dopad na sociální služby a dávky. "Nevím, kde chce vláda vzít navíc na chystanou další valorizaci důchodů," konstatoval.

Jako první bude hlasován pozměňovací návrh poslance TOP 09 Františka Váchy, který by měl napravit "chybu" k níž došlo při plošných škrtech a vrátit více jak 54 milionů do rozpočtu Grantové agentury České republiky. Ty měly přitom určeny na financování tzv. postdoktorských grantů v příštím roce.

"Tímto návrhem se peníze GA ČR vrátí. Je to logické, opak by byl mimo jiné v rozporu s podporou uplatnění absolventů škol - zde se jedná o postdoktorské granty, tj. vybrané absolventy doktorských studií, kteří budou mit možnost navázat výzkumnou prací na svá předchozí studia," napsal na svém facebookovém profilu šéf sněmovního školského Jiří Zlatuška (ANO).
 
"Celá věc s návrhem škrtů vznikla na ministerstvu financí. To tvrdilo rozpočtovému výboru, že jsou to peníze převáděné z roku na rok a na ničem, že nesejde, tj. počáteční odpovědnost je podle mého chápání na náměstkovi Gregorovi, přes školský výbor to nešlo, ministerstvo financí to navrhovalo jako bezproblémovou úsporu rovnou rozpočtovému výboru," dodal.

Prvním bodem čtvrtečního jednání je žádost o vydání souhlasu s vydáním poslance hnutí ANO Bronislava Schwarze k trestnímu stíhání. "Nechci se schovávat za imunitu. Kdybych měl zmíněný skutek udělat znovu, tak ho udělám. Jednal jsem podle zákona," nechal se na plénu slyšet Schwarz.

Jeho kolegové ho nakonec skutečně k trestnímu stíhání vydali - pro vydání hlasovalo 139 poslanců, 17 bylo proti.

Lucie Stuchlíková Jakub Novák, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 19. 12. 2013 13:28
 

Právě se děje

Další zprávy