Online: Babiš rezignovat nehodlá. Je to zoufalá akce ČSSD, Sobotka poškozuje vládu, řekl

Živě
ČSSD oslavila prvního máje na Střeleckém ostrově v Praze za účasti ministrů Marksové a Ludvíka. Prvomájová akce hnutí ANO se konala na pražské náplavce na salonní lodi Nepomuk, kam dorazil i předseda strany Andrej Babiš a také ministři Pelikán, Stropnický a Brabec. Občanští demokraté se sešli se svými příznivci na Petříně. U Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti se tradičně potkali příznivci KSČM.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Michal Polák
Živě
Aktualizovat reportáž
18:00

Vážení čtenáři, online přenos z prvomájových oslav skončil.  

17:24

Sociální demokracie podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) vždycky bojovala za zájmy poctivě pracujících lidí i těch, kteří i kvůli úrazu či stáří pracovat nemohli. Je v tom lepší než ostatní, uvedla Marksová na prvomájovém shromáždění strany v Praze.

"S ČSSD máte jistotu, že za vás vždycky bude bojovat. A čím bude sociální demokracie v téhle zemi silnější, tím silnější budete vy všichni," prohlásila ministryně na Střeleckém ostrově.

17:17

Příznivci krajní pravice ukončili pochod Brnem předčasně u hlavního nádraží, přestože měli jít až na Zelný trh. V ulicích je blokovali ve dvojnásobné přesile odpůrci, které museli vytlačovat policejní těžkooděnci, aby nebránili shromažďovacímu právu.

Extremisté totiž pochod ohlásili, zatímco antifašisté ho neoznámili. Policisté jich několik zadrželi. Mezi oběma stranami vzniklo několik potyček, vzduchem při nich létaly kameny a petardy.

16:55

Do recesistického průvodu proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi se v Praze zapojilo několik desítek lidí. Pochod pod názvem Svátek práce Andreje Babiše směřoval z náměstí Republiky na Staroměstské náměstí. Babiš ve stejné době podepisoval svou knihu na pražské náplavce.

Podle odhadu policistů se průvodu recesistů účastnilo 60 až 80 lidí. Nesli transparenty: "V Čapím hnízdě s Andrejem, my se dobře pomějem", "S Andrejem Babišem na věčné časy a nikdy jinak" nebo "Budujeme firmu pro světlejší zítřky", které připomínaly hesla s prvomájových průvodů za minulého režimu.

Cílem akce bylo podle jednoho z organizátorů Tomasze Peszyńského ukázat možné důsledky zrodu jednoho vůdce, který koncent

16:30

Na Střeleckém ostrově to žije… 

16:18

Andrej Babiš se nebojí, že by byl od úterý bez práce. "Já jsem jako student překládal balíky na nádraží. Já se uživím, když mě pan premiér vyhodí," řekl Aktuálně.cz vicepremiér Babiš.

Případnou povolební spolupráci s ČSSD si předseda hnutí ANO neumí představit. "Pan Sobotka je pro mě nedůvěryhodný," uzavřel Babiš.

16:10

Při potyčkách mezi příznivci krajní pravice a antifašisty při prvomájovém pochodu Brnem létaly kameny i petardy. Odpůrci extremistů se snaží pochod blokovat, vytlačují je desítky těžkooděnců. Někteří jedou v dodávkách, jiní na koních, většina jde pěšky.

Policie zadržela další lidi. Situaci sleduje ze vzduchu policejní vrtulník. Dopravní podnik města Brna podle potřeb odklání v centru tramvajovou dopravu.

Demonstrace v Brně. Policie zatím zadržela tři lidi, dva kvůli napadení policie.
Demonstrace v Brně. Policie zatím zadržela tři lidi, dva kvůli napadení policie. | Foto: ČTK
15:27

Podle Babiše není možné, aby na něj tahali špínu ekonomičtí diletanti z úřadu vlády za peníze daňových poplatníků.

Navíc podle něj ani nemohou chápat jeho odpovědi v dopise, který sestavovali ekonomové a právníci. Sobotka podle Babiše nikdy neřídil firmu a podnikání nerozumí.

15:20

"Nevidím nejmenší důvod, proč bych měl rezignovat. V politice mám velmi dobré výsledky. Je to zoufalá akce ČSSD, která má nějaké preference. Pan premiér se zaměřil na mě a chce mě za každou cenu dostat z politiky a já si myslím, že to je škoda, že to poškozuje tuto vládu. Ta vláda je úspěšná i díky mně," řekl dnes Babiš novinářům

15:17

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nechce rezignovat na místo ve vládě, nevidí k tomu nejmenší důvod.

Uvedl to v ponděíl na prvomájovém setkání svého hnutí s občany na pražské náplavce.

Reagoval tak na vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby se k nejasnostem kolem svého majetku a vydání jednokorunových dluhopisů společnosti Agrofert postavil jako chlap.

15:10

Na pražské náplavce je i poslanec Pilný, který uvažuje o tom, že v politice úplně skončí

Ivan Pilný
Ivan Pilný | Foto: Michal Polák
14:55

Je čas na podpisy. Vicepremiér podepisuje knihu svých rozhovorů. Zájem lidí je obrovský. 

Foto: Michal Polák
14:49

Několik desítek příznivců hnutí Blok proti islámu se vydalo na protestní pochod z Letenské pláně v Praze před úřad vlády. S sebou měli vlajky a transparenty. V průvodu jelo několik vozů polepených hesly. Součástí protestu byla podpisová akce na podporu kandidatury současného prezidenta Miloše Zemana i v druhém volebním období.

Pochod z Letenské pláně zamířil přes Špejchar Chotkovou ulicí před úřad vlády. Průvod byl nakonec ukončen v parku na Klárově. Tam si účastníci zazpívali hymnu a skandováním podpořili kandidátku na francouzskou prezidentku Marine Le Penovou. Pochod se obešel bez komplikací.

14:30

Vicepremiér je v obležení novinářů. Opodál stojí ministři Stropnický a Pelikán. O ty se ale nikdo nezajímá.

Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Michal Polák
14:27

Přibližně dvě desítky příznivců Dělnické strany se sešly na Hlavním nádraží v Praze.

14:25

Průvod začal na Letné, dorazit by měl až na náměstí Jana Palacha. 

Foto: Aktuálně.cz
14:23

Auta, která budou doprovázet průvod, jsou oblepena medailonky lidí, kteří přišli o život rukou islámských teroristů.

Foto: Aktuálně.cz
13:20

Zajatec islámských teroristů je připraven.

Foto: Aktuálně.cz
14:18

Protestního průvodu, který pořádá Blok proti islámu, se účastní i Martin Konvička.

Foto: Aktuálně.cz
14:17

Shromáždění na náměstí Svobody začalo ve 14:00. Antifašisté uvedli, že nechtějí pořádat blokace, ale vyzvali lidi, aby pořádali zábavná vystoupení pod heslem "kdo si hraje, nehajluje". Proto kromě příznivců krajní pravice s vlajkami s českým lvem přišlo na náměstí Svobody několik odpůrců, kteří tam tancovali a kreslili obrazy. Později směrem od nádraží přišla další skupina, která bubnovala na bubny.

14:14

Asi stovka příznivců krajní pravice se sešla na náměstí Svobody v Brně k prvomájovému pochodu. Stejný počet dorazil i jejich odpůrců, kteří si přichystali taneční vystoupení a bubnování na bubny. Policisté museli řešit i první potyčku. Antifašisté totiž umístili na brněnský časostroj plakát s nápisem "Co je absurdnější, než tolerovat netoleranci", který jim členové krajní pravice strhli a několikrát prořízli nožem. Poté ale odešli, protože k místu incidentu dorazila policie.

Demonstrace v Brně. Policie zatím zadržela tři lidi, dva kvůli napadení policie.
Demonstrace v Brně. Policie zatím zadržela tři lidi, dva kvůli napadení policie. | Foto: ČTK
14:04

Po problematickém loňském roce policisté přípravu na pochod Bloku proti islámu rozhodně nepodcenili.

13:59

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se před zahájením akce ANO posilňuje na pražské náplavce.

13:48

Kromě Petra Fialy promluvila i jednička pražské kandidátky ODS Jana Černochová. "Tento týden naše politika dosáhla na naprosté dno," zkrizitovala situaci kolem korunových dluhopisů ministra financí Andreje Babiše. 

13:45

Nízké platy jsou pro ČSSD dnes ústředním tématem. "Považuji za strašně důležité, aby se v naší zemi vyplatilo poctivě pracovat. Je důležité, aby se zvyšovaly platy, protože jsou stále strašně nízké. Chci prosadit další růst minimální mzdy. Jako ČSSD budeme navrhovat, aby se zvýšila alespoň o 1200 korun od ledna 2018, abychom se posunuli přes hranici 12000 korun," řekl předseda strany Bohuslav Sobotka na zámku v Moravské Třebové.

Foto: Aktuálně.cz
13:42

Fiala: "Slibuji, že po těchto volbách budeme náš program realizovat. A má prosba na Vás je, abychom se tu nesešli jen na prvního máje, ale abychom se hlavně všichni sešli u voleb. Rozhodli se správně a dali ODS silný mandát, abychom to, co chceme, mohli uskutečnit. 

13:40

Majáles na Ovocném trhu.

13:33

Sobotka v Moravské Třebové: "Chtěl bych jasně říci, že ČSSD a já osobně se snažíme, aby tato vláda fungovala pro normální lidi, zaměstnance, rodiny s dětmi, seniory. A bude na vás, abyste to zhodnotili v říjnu, až půjdete k volbám."

13:31

Pod Petřínskou rozhlednou se koná 5. ročník akce Den s Máchou, který pořádá Muzeum hlavního města Prahy. V rámci programu vystoupil kouzelník, dívčí smyčcový kvartet Gadrew way nebo soubor historického tance Alla Danza. Zájemci se mohli vyfotit s živým Máchou nebo soutěžit o ceny. U horní stanice lanovky i pod rozhlednou vyrostlo více než deset stánků s občerstvením a suvenýry.

13:29

ODS ale rozhodně nebyla hlavním lákadlem. Dopoledne na petřínskou lanovku čekala až stometrová fronta Pražanů i turistů. Část návštěvníků čekání vzdala a vydala se na vrch kopce pěšky. Desítky párů zamířily do nedalekého sadu políbit se pod rozkvetlým stromem, některé si pro tento účel vybraly okolí sochy básníka Karla Hynka Máchy.

13:25

Na Petříně se slova ujal Petr Fiala: "Kdo chce, abychom v této zemi měli pocit bezpečí a žili v bezpečí, ten musí volit ODS."

Foto: Aktuálně.cz
13:17

Studenti si na Majálesu hráli s ohněm.

13:15

Akci zahájila Bára Štěpánová, která akci moderuje. Chce tím podle svých slov podpořit nejen ODS, ale i další demokratické strany. Návštěvníci mají možnost hlasovat o největším byrokratickém nesmyslu.

Foto: Aktuálně.cz
13:05

Na Petřín už dorazil předseda ODS Petr Fiala.

Foto: Aktuálně.cz
13:00

"Jedině solidarita lidí práce si dokáže vynutit, že nebude rozhodovat velký kapitál. Solidarita lidí není luxus, ale nezbytnost, zdanění velkého kapitálu není trest," uvedl v prvomájovém projevu na výstavišti místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

12:49

ODS láká nejen na palačinky a klobásy, ale i cukrovou vatu a balónky.

12:40

Majálesový průvod je právě teď na Staroměstském náměstí.

12:36

Za necelou půlhodinu začíná akce ODS na Petříně. Zatímco u stánků s logy strany a Mladých konzervativců postávají jen jednotlivci, u stánků s palačinkami a klobásami se už tvoří slušné fronty. 

12:20

Na zvýšení minimální mzdy se ČSSD i odbory shodnou bez problému.

11:50

Z Kampy se průvod vydal přes most Legií na náměstí Václava Havla u Národního divadla. Tady se k průvodu přidala také malá dechová kapela. "Majálesem si připomínáme také 60. léta a hnutí hippies, které bylo protiválečné a mírové. Kromě historických konotací ale je důležité, aby se nový král Majálesu dokázal domluvit s mocenskými strukturami a prosadit přání studentů," řekl jeden z mluvčích na piazzettě Národního divadla, kde se následně všichni účastníci rozestavili do mírového znaku hippies.

11:44

V majálesovém průvodu byly k vidění historické kostýmy z doby Rudolfa II. včetně kata s lahví hruškovice v ruce. Jela v něm i replika automobilu studentů z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy nebo žlutá ponorka podobná té od Beatles. Někteří studenti nesli transparenty s hesly jako Vešel jsem na peďák a je ze mne žebrák či Stop xenofobii, rasismu a strachu.

11:30

Bramboráky s tvarůžky, litovelská specialita.

Foto: Aktuálně.cz
11:27

Ministr kultury si vzpomněl na povídku Šimka a Grossmana:

 

11:23

Na pražském výstavišti probíhá boj o prostor pro transparenty.

11:20

Bohuslav Sobotka v Litovli.

 

Foto: Aktuálně.cz
10:55

I jejich odpůrci.

10:53

Na pražském výstavišti se sešli příznivci komunistů…

10:41

Sobotka spolu s předsedou odborářů Středulou odjel z Vyškova. Čeká ho Litovel, Moravská Třebová a finální destinace, kterou je Brno. Tam se také poprvé zúčastní tradičního odborářského setkání.

10:33

ČSSD chce změnit zákoník práce:

 

10:20

"Já se s tím materiálem seznámím a předpokládám, že se k němu vyjádřím zítra. V posledních dnech jsem zaznamenal, že pan Babiš hodně naříká, ale myslím, že by se měl se situací vyrovnat jako chlap. Jsou to problémy, které zatěžují jeho, zatěžuje to koaliční vládu a zvyšuje to napětí v koalici. Přitom on je tím, kdo to může rychle vyřešit," řekl Sobotka k případnému odstoupení Andreje Babiše:

 

10:16

Bohuslav Sobotka chce zvýšit minimální mzdu od roku 2018 o 1200 korun.

10:15

Studentská slavnost Majáles začne průvodem od Sovových mlýnů. Bude se konat od 13:00 v Karolinu, historickém sídle Univerzity Karlovy, a na přilehlém Ovocném trhu v centru Prahy. 

10:12

Z Palackého náměstí na Střelecký ostrov odpoledne půjdou anarchisté, kteří tam chtějí připomenout historické kořeny Svátku práce. Jejich protivníci z Dělnické strany sociální spravedlnosti si zabrali na stejnou dobu okolí hlavního nádraží, hlavní průvod si ale připravili na brněnské náměstí Svobody.

10:08

Bohuslav Sobotka: "Babiš by se měl zachovat jako chlap," okomentoval dění kolem korunových dluhopisů a případného odstoupení ministra financí Andreje Babiše.

10:05

Spolek Politika a Svědomí přichystal recesistický pochod z náměstí Republiky na Staroměstské náměstí spolu se soutěží v pojídání koblih.

10:02

Na premiéra Sobotku ve Vyškově čeká i předseda Českomoravské konvederace odborových svazů Josef Středula.

10:00

Komunisté se sejdou tradičně na pražském Výstavišti, občanští demokraté na Petříně a sociální demokraté na Střeleckém ostrově v Praze. ANO si pronajalo loď Nepomuk na pražské náplavce.

9:55

Miroslav Kalousek se přidal s básní:

 

9:50

Někteří politici začali den na Twitteru, včetně premiéra Bohuslava Sobotky:

 

9:45

Vážení čtenáři, vítáme vás u sledování událostí 1. května a přejeme vám krásný prvomájový den.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 1. 5. 2017 17:16
 

Právě se děje

Další zprávy