Online: Fischer má důvěru. Po předvolebním boji stran

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
7. 6. 2009 17:31
Sněmovna začala schůzi, na níž požádá o důvěru kabinet premiéra Jana Fischera
Premiér Jan Fischer děkuje po hlasování na kamery za důvěru.
Premiér Jan Fischer děkuje po hlasování na kamery za důvěru. | Foto: Jan Langer

Praha - Nová vláda, úřednický kabinet Jana Fischera, předstoupila před poslance sněmovny, aby požádala o svolení vládnout.

Vládu České republiky sice podle Ústavy jmenoval prezident už 8. května, ale aby ministři získali ústavní mandát, musí právě sněmovna odhlasovat, že kabinet má její důvěru.

Redakce Aktuálně.cz sleduje jednání poslanců, které skončí zmíněným hlasováním, v přímém přenosu.

Kabinet Jana Fischera předstoupil před sněmovnu těsně před koncem třicetidenní lhůty, kterou Ústava vládě k této povinnosti dává.

Hlasování nejspíš skončí úspěšně, protože na vládě se shodly dvě největší politické strany ODS a ČSSD a poslanecké kluby obou stran se přes drobné výhrady ke zveřejněnému vládnímu programu či ke jménům ministrů rozhodly, že kabinet podpoří.

K nim se přidají čtyři poslanci Strany zelených a také někteří lidovci.

Komunisté se rozhodli při hlasování o důvěře zdržet, dohodli se na tom na dnešním jednání svého poslaneckého klubu.

Protože k vyslovení důvěry stačí nadpoloviční počet přítomných poslanců sněmovny, je úspěch Jana Fischera a jeho týmu jistý.

18:35 - Výsledek je oficiálně potvrzen. Pro Fischerovu vládu se vyslovilo 156 poslanců, 1 byl proti, 37 se zdrželo, 6 nehlasovalo. Premér Fischer to komentuje slovy: Děkuji za projevenou důvěru a ujišťuji, že vláda udělá vše pro to, aby svým úkolům dostála a do voleb odvedla slušnou a efektivní práci. Těším se na spolupráci.

18:20 - Česká republika má novou vládu schválenou sněmovnou. Kabinet  premiéra Jana Fischera dostal důvěru poslanců. Vládnout by měl do předčasných voleb, které se uskuteční 9. a 10. října. Oficiálně bude výsledek potvrzen za deset minut.

18:17 - Poslanec Miloš Melčák, někdejší člen ČSSD, díky němuž vznikla v lednu 2007 Topolánkova vláda, se postavil proti Fischerovu kabinetu. 

18:07 - Poslanci hlasují podle očekávání. Lidé z ODS a ČSSD jsou pro vládu, komunisté a část lidovců se zdržují hlasování, nyní vládu podpořila i nezařazená poslankyně Olga Zubová, její politická souputnice z nové Demokratické strany zelených Věra Jakubková se zdržela. Stejně se zachoval, jak avizoval, poslanec ODS František Laudát (viz zápis 16:40).

18:04 - Sněmovna se chystá ke hlasování. Bude se hlasovat po jménech. Jeden poslanec za druhým by měl povstat a říci, zda jsou pro či proti vládě či zda se zdržují hlasování. Začíná se hlasovat od poslance Borise Šťastného. První kdo nevyslovil vládě podporu a zdržel se hlasování, je poslanec Vlastimil Tlustý.

17:54 - Za šumu ve sněmovně vystupuje dnes podruhé premiér Jan Fischer. Rozprava o jeho vládě jde do finále. Říká, že si nad debatou jen potvrdil, že vláda už tím, jak vznikla nemůže vyhovět všem. "Nejsme vláda vazalů," uvedl. "Náš mandát je omezen věcně a časově." Vysvětluje pak některé výhrady poslanců.

17:51 - Českou sněmovnou zní slovenština, rodný jazyk nového ministra dopravy Gustáva Slamečky. Odpovídá na otázky poslanců, kteří se ptali na mýtné, dálnici D47 - Slamečka říká, že se ztotožňuje s těmi, kteří chtějí jezdit po této komunikaci co nejdřív. Říká, že nemůže říci bližší termín dokončení D47 než rok 2012. 

17:50 - Pecina opět vyvrací připomínky ke Komorousovi. Říká, že i předchozí náměstek ministra byl ve služebním poměru jako policista.

Martin Pecina, ministr vnitra a nejčastější terč rozpravy.
Martin Pecina, ministr vnitra a nejčastější terč rozpravy. | Foto: Jan Langer

17:45 - Bývalý ministr vnitra František Bublan říká, že náměstek Komourous sice byl příslušníkem tajné bezpečnosti, ale stihl prý jen absolvovat jazykový kurs a posléze podle Bublana ukázal, že je elitním policistou. Bublan obhajuje i to, že je Komorous je jako policista ve vedení ministerstva vnitra. Bublan argumentuje tím, že náměstkem ministra je i hasič Miroslav Štěpán.

17:45 - Poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský kritizuje Bursíka, že se dovolává lustračního zákona.

17:45 - Předseda poslaneckého klubu komunistů Jiří Kováčik kritizuje Bursíka, že mu vadí komunistická m 

17:40 - Z mého pohledu je Jiří Komorous kompetentní a statečný muž a s jeho působením na ministersvu vnitra já se budu cítit bezepčně, říká krátce poté Miroslav Kalousek. Oceňuje prý, jak Komorous nerozlišuje tvrdé a měkké drogy. 

17:32 - Posledním přihlášeným do diskuse je Martin Bursík, šéf zelených. Shrnuje, jak se doposud zelení při vládní krizi chovali, navazuje eurovolbami, v nichž zatím po Evropě bodují extremisté a podtrhuje, jak straně jde o dodržování lidských práv. A nakonec se obrací na ministra vnitra Martina Pecinu, kterého tvrdě kritizuje. Znovu za Komorouse. Napadá Komorousovo lustrační osvědčení. "Sloužil na 1. správě, kde bojoval proti vnitřnímu nepříteli... Myslíte si, pane ministře, že je dvacet let po Sametové revoluci možné, aby byl v Česku vysokým státním úředníkem bývalý tajný esenbák?" ptá se Bursík.

17:27 - Vypadá to, že přihlášeni do rozpravy už jsou "jen" dva poslanci. V tuto chvíli došel k mikrofonu předposlední z nich, lidovec Ludvík Hovorka. Ptá se vlády, jaké kroky vláda chystá ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. "Vláda má sice krátký mandát, ale mohla by na tomto poli vykonat velký kus práce." A hned navrhuje výrazné zdaňování kasín a hazardních her vůbec. A dále se dotazuje ministryně zdravotnictví na její další kroky.

17:26 - Komunista Stanislav Grospič zřejmě Šimerku neposlouchal. Za řečnickým pultem zrovna ministrovi vyčítá, že se programové prohlášení málo věnuje sociální politice.

17:23 - Nyní reaguje na již vyřčené ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Cyril Svoboda mu vyčetl, že v programovém prohlášení není nic o sociálních programech a bojí s rostoucí nezaměstnaností. Šimerka říká, že tomu tak není a vyjmenovává čtyři místa v dokumentu, kde se tato problematika řeší. "Zároveň bych rád upozornil, že nezaměstnanost v Česku nezačala růst 8. května, kdy byla tato vláda jmenována, ale výrazně dříve..."

17:22 - Po záplavě čísel, která přednesl Janota, reaguje znovu Tlustý.

17:11 - Po dvou faktických poznámkách (vznesl je Vítězslav Jandák z ČSSD a Václav Exner z KSČM) se o slovo přihlásil ministr financí Eduard Janota. Rozporuje ekonomické teze, které dříve pronesl Vlastimil Tlustý. "Velmi lpím na tom, aby deficit rozpočtu byl kolem pěti procent. Protože je velmi jednoduché se zadlužit, ale velmi složité se z dluhů dostat," řekl Janota.

17:00 - Hovoří Vlastimil Tlustý, který v eurovolbách kandiduje po boku Vladimíra Železného. Jeho projev začíná: "Milí kolegové, probuďte se..." Upozorňuje poslance, že světem zmítá finanční krize a je potřeba se na ni připravit, přičemž ve vládním programu se počítá s menším deficitem, než jaký je pravděpodobný i podle optimističtějších scénářů.

16:55 - Za řečnickým pultem je nyní Olga Zubová, bývalá rebelka Strany zelených, která ze strany vystoupila a má vlastní formaci - Demokratickou stranu zelených. Jménem této nové formace přeje vládě hodně štěstí.

16:41 - Schůze se protahuje víc, než poslanci plánovali. Původně mezi stranami panovala dohoda, že promluví jen političtí lídři, ale brzy padla. Reportéři Aktuálně.cz hlásí, že v tuto chvíli je ještě šest přihlášených do diskuse. Debata se prý nelíbí ani samotným poslancům. Shodují se, že se diskuse změnila v předvolební kampaň.

16:40 - Poslanec ODS František Laudát řekl v kuloárech, že vládě důvěru nedá. Bude proti, nebo se zdrží, potvrzuje reportérce Aktuálně.cz. Ani to nemůže neotřesitelnou pozici vlády před hlasováním ohrozit.

16:30 - Komunista Dolejš říká, že mu velké strany připomínají sbor loutkovodičů, kteří by nejraději vládu vodili, jak potřebují. Dolejš ale míní, že lanek je "nějak moc". Poté přechází na, jak říká, "opravdové problémy" - dříve však připomene vtipy o vejcích a slovy "jak je na tom kdo bez trenýrek" připomene indiskrétní fotografie expremiéra Topolánka, které publikoval španělský list El País.

16:25 - KDU-ČSL doporučila svým poslancům, aby se při hlasování o důvěře zdrželi hlasování. To znamená, že by se její poslanci zachovali stejně jako komunisté. Je však jasné, že někteří lidovci - například to v debatě uvedl Miroslav Kalousek - zvednou pro vládu ruku. Připomeňme, že ODS, ČSSD a zelení budou pro. 

16:20 - Mluví nový lídr lidovců Cyril Svoboda. Přenesl se přes hranice strany lidové a neodpovídá na vystoupení svého kritika Kalouska (viz zápis 16:10). Říká, jak se po pádu Topolánkovy vlády mělo postupovat - samozřejmě jinak, než se postupovalo. "Mohly vzniknout i jiné otevřené koalice," řekl. Lidovci původně souhlasili, že k dohodě o Fischerově vládě přistoupí, den poté otočili.

Cyril Svoboda za řečnickým pultem: K vládě máme výhradě, ale proti hlasovat nebudeme. Zdržíme se.
Cyril Svoboda za řečnickým pultem: K vládě máme výhradě, ale proti hlasovat nebudeme. Zdržíme se. | Foto: Jan Langer

16:20 - Poslanci předvádějí humor české politiky. Rath říká: "Na náměstích létala vejce Ivana Langera." Langer returnuje: "Pořádný chlap si svá vejce nosí sám." Někdo ve sněmovně se dokonce slabě směje.

16:15 - A znovu David Rath. Opět není přihlášen do diskuse, ale má jen faktickou poznámku - to mu umožňuje přednostní vystoupení. Nyní naznačuje, že Ivan Langer si příliš draho nechal opravit jako ministr vnitra pracovnu, a sděluje politikovi ODS, že má na něj kompromitující materiály ve věci pronájmu lázeňských zařízení policie. Říká mu, že je myšlenkovým otcem vrhačů vajec.

16:10 - Exministr financí Miroslav Kalousek v kuloárech potvrzuje, že koupil Jiřímu Paroubkovi knihu Betty MacDonaldové Vejce a já. "Chtěl jsem mu udělat radost, dokonce jsem dárek balil vlastnoručně," řekl reportérce Aktuálně.cz.

16:05 - Další člen vlády vstoupil do diskuse. Po premiéru Fischerovi, který požádal o důvěru, mluví ministr vnitra Martin Pecina. "Chci být nekompromisní vůči extremismu," říká. Odmítá kritiku svých výroků, které pronesl na adresu lidí, kteří vrhali vejce na mítincích ČSSD.

15:55 - Mluví Ivan Langer. Kritizuje program připravený Martinem Pecinou a kritizuje také to, že si jako prvního náměstka vzal policistu - bývalého šéfa protidrogového odboru Komorouse. Připomíná stejnou věc jako před třemi týdny v televizní debatě - že posledním policistou v tak vysoké pozici na ministerstvu byl šéf někdejší komunistické tajné policie Alojz Lorenz. "Je to krok zpět, krok k ministerstvu policie, nikoli k ministerstvu vnitřních věcí." Projev zakončil bonmotem: "Nevím, jestli bude Martin Pecina ministrem vlády Jana Fischera, nebo ministrem Jiřího Paroubka." 

Jak Martin Pecina jmenoval Komorouse, čtěte ZDE

15:50 - Vystoupil poslanec Miroslav Kalousek. Hlavně proto, aby řekl, že zůstává členem KDU-ČSL, a aby cosi vzkázal dovnitř strany (zřejmě šlo o vzkaz novému předsedovi KDU-ČSL Cyrilu Svobodovi). Až poté se Kalousek rozhovořil o vládě. Nabízí pomoc, slibuje, že dá vládě důvěru.

15:45 - Od řečnického pultu zmizel po zřejmě nejdelším projevu dne socialista Zdeněk Jičínský. Nyní hovoří poslanec ODS Tomáš Kafka a kritizuje nového ministra vnitra Martina Pecinu a jeho slova o vrhačích vajíček. Pecina řekl, že šlo o "nacistické rozhánění mítinků". Podle Kafky byl Pecinův výrok přehnaný a vedl k nepřiměřenému zákroku policie proti odpůrcům ČSSD v Brně. Nyní má poslanec přednášku o významu slova nacismus.

Co řekl Martin Pecina o vrhačích vajec, čtěte ZDE

15:10 - Mluví komunista Miroslav Grebeníček. Pokračuje v argumentaci svého předsedy Filipa. Vláda je prý složena z odborníků, jichž si váží, ale je rukojmím velké koalice ODS a ČSSD.

15:10 - V sále hovoří exministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS. Na jeho nástupci mu vadí, že hodlá znovu zavést program "školní mléko".

15:10 - Problémem vlády bude hlavně ministr vnitra Martin Pecina. "Zůstává pouze jediný problém, který se týká personálního obsazení náměstka na ministerstvu vnitra," říká novinářům v zákulisí šéf zelených Martin Bursík. "Pan Pecina jmenoval náměstkem pana Komorouse. Přijal ho do služebního poměru, čímž obešel lustrační zákon. Ale není to důvod, abychom potopili vládu."

15:05 - Vystoupil David Rath a napadl expremiéra Topolánka za to, že vyjádřil pochopení pro mládež, která vrhala vejce na lídra socialistů v předvolební kampani. Rath, který nedávno vysoudil omluvu a stotisícové odškodné na někdejším politikovi ODS Miroslavu Mackovi za to, že mu dal veřejně facku, křičí na Topolánka: "Styďte se, styďte se!"

David Rath. Během projevů vznesl několik faktických poznámek.
David Rath. Během projevů vznesl několik faktických poznámek. | Foto: Jan Langer

15:00 - "Slibuji, že nebudeme využívat vládu k prosazování svých politických cílů, kromě těch, na kterých bude shoda demokratických stran. Chci věřit, že se vláda nenechá zneužít v předvolební kampani a dovede nás k předčasným volbám," končí Topolánek.

 Dokument: Přečtěte si projev Mirka Topolánka k Fischerově vládě

14:55 - Sněmovní volby jsou v dohledu - Topolánek nachází pochopení pro mládež, která útočila vajíčky na Paroubka - kritizuje nového ministra vnitra Martina Pecinu, že je označil za nacisty. Kritizuje ČSSD, že příliš svazuje vládu svými podmínkami. Připomíná také ČSSD, že je odpovědná za pád jeho vlády. "Původně jsem nechtěl mluvit tak ostře, ale přinutily mě k tomu okolnosti," říká.

14:50 - Není to řešení optimální, ale lepší nějaké řešení než žádné, říká zhruba o situaci, o níž nyní sněmovna jedná. "Nikdo z nás, kdo dnes vysloví vládě důvěru, se nemůže zcela vyhnout odpovědnosti."

14:47 - Mluví poslední premiér Mirek Topolánek. Útočí na levici, že neměla žádné řešení, když jeho vládu ve sněmovně odstavila uprostřed předsednictví EU.

14:45 - Uděláme vstřícný krok, klub poslanců KSČM bude při hlasování neutrální, říká.

14:40 - Šéf komunistů se stejně jako Jiří Paroubek vrací o tři měsíce zpět a kritizuje Topolánkův kabinet. V programu nové vlády pak Filipovi chybějí věty o boji proti korupci. "Nad některými částmi programového prohlášení jsem byl rozčarován," říká.

Kritiku upřesňuje zhruba do vět typu: ""Byl bych rád, kdyby některé věci byly jasnější," nebo "Není tam, jestli na vědu bude více peněz nebo ne." 

14:33 - Socialistu střídá komunista. Mluví předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Jeho strana oznámila, že poslanci se při hlasování o důvěře zdrží. Komunisté nebyli ostatními stranami přizváni k dohodě o Fischerově vládě. Filip si stěžuje, že s ním Jan Fischer zatím vůbec nejednal.

14:32 - "Sociální demokracie je připravena přistoupit k projednání programu vlády a ke hlasování o důvěře maximálně konstruktivně," znějí poslední Paroubkova slova.

DOKUMENT: Celý projev Jiřího Paroubka čtěte ZDE

14:31 - Předseda socialistů se vrací o tři měsíce zpátky a kritizuje bývalého ministra vnitra Ivana Langera. Tvrdí, že dnešní hlasování o nové vládě je takzvaným plánem B - tedy řešením, jehož absence byla socialistům vytýkána poté, co překvapivě odvolali řádnou politickou vládu uprostřed evropského předsednictví.

14:30 - Paroubkovi vadí, že vládní program taxativně nedeklaruje, že nebude privatizovat Letiště Praha, že neslibuje, že nezruší těžební limity v severních Čechách, a chce vysvětlení, jak bude vláda postupovat v obnovování těžby uranu v některých lokalitách. Vyzývá vládu, aby rozvedla v diskusi představu o vojenských zahraničních misích.

14:25 - Jiří Paroubek chválí program vlády - zejména proto, že nezapomněla na zachování sociálního smíru, valorizaci důchodů, ochranu klimatu. Tři měsíce před sněmovními volbami posílá vzkaz mladým - není prý pravda, že jeho strana myslí jenom na seniory, jak se podle Paroubka média snaží voličům vsugerovat.

14:18 - Začíná rozprava, první vystoupí Jiří Paroubek, předseda sociální demokracie. "Ustavení vlády vítáme," říká. Útočí na ODS - připomíná Kubiceho aféru před minulými volbami a přičítá jí také "vajíčkové útoky" před eurovolbami, přestože ODS se od nich distancovala a ČSSD nepřinesla žádný důkaz, že by strůjci protestů byli s ODS spojeni.;

14:17 - Premiér končí. Připomíná hlavní cíle vlády: dokončit předsednictví, čelit hospodářské krizi. Jménem vlády vás žádám o vyslovení důvěry, končí Fischer svůj projev.

14:16 - Poslanci Jan Husák a Ladislav Šustr vystoupili z KDU-ČSL. Oznámili to na dnešním jednání poslaneckého klubu lidovců s tím, že podpoří dočasnou vládu Jana Fischera.

Více informací o odchodu lidoveckých poslanců čtěte ZDE

14:15 - Fischer akcentuje, že jeho kabinet bude rozhodně bojovat s rostoucím extremismem.

DOKUMENT: Celý projev Jana Fischera ZDE

14:15 - Premiér Fischer řekl, že vláda musí udělat ekonomicky rozumný rozpočet. Varuje poslance, že jeho vláda bude muset škrtat v rozpočtu. Musí se změnit hospodaření, zejména mandatorní výdaje. Upozornil, že jeho vláda systémové kroky nemůže dělat, protože k nim jako nepolitická nemá mandát.

14:10 - Premiér Jan Fischer mluví ke sněmovně. Zdůrazňuje sněmovně, že jeho vláda je nepolitická. "To neznamená, že vláda bude pasivní či nečinná," řekl poslancům.

 

Právě se děje

Další zprávy