Senátoři dávají Zemanovi týden na odvolání Babiše. Pak projednají podání ústavní žaloby

Přenos skončil
Česká politika zažívá největší politické turbulence posledních let. Premiér Bohuslav Sobotka po ostrém střetu s prezidentem Milošem Zemanem stáhl svou demisi a navrhl jen odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) už k úternímu datu. To ale Hrad odmítá, a chce dokonce nechat posoudit, zda je Sobotkův návrh platný. Prezident se chce Babišovým odvoláním zabývat až po svém návratu z Číny v druhé půlce května. V úterý se Zeman i přes aktuální situaci vydal na návštěvu Libereckého kraje, kde ho přijal hejtman Martin Půta. Politické dění jsme sledovali v online reportáži.
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Jakub Plíhal
Přenos skončil
0:00

Vážení čtenáři, ukončujeme úterní online reportáž z politického dění, s aktuálními informacemi se opět přihlásíme ve středu.

22:57

Na facebookovém profilu bývalého redaktora Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila se dnes objevilo vyjádření, že žádný živý spis ministrovi financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi nepředal a ani jím nedisponuje. Je to dezinformace, daná naprostým vytržením nahrávek z kontextu a jejich sestříháním, píše na facebooku.

"Zároveň opakuji, že jsem nikdy pro ČSSD nepracoval a pana Babiše nenahrával. Mým zaměstnavatelem byla Mafra a.s. V mém případě jsou nadto tyto nahrávky do značné míry likvidační. A jsem tudíž přesvědčen, že byly namířeny nejenom proti panu Babišovi, ale i mé osobě," uvedl Přibil. Dodal, že pracovně ještě jako novinář se především zabýval sociální demokracií, potažmo ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a resortem vnitra.

20:32

Místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů uvedl, že horní komora má plnit roli ústavní pojistky, aby se z vládní krize nestala ústavní krize. "Nastává čas, aby se Senát ujal své role," řekl Šesták s poukazem na poslední prohlášení Zemana, který Babišovo odvolání podmínil vypovězením koaliční smlouvy.

20:23

Zmizí z české politiky spojení "zachovat se jako chlap"?

19:43

"Role Marka Přibila byla všem známá, byl přijat jako člověk na černou práci, sám jsem tomu nechtěl věřit, zdráhal jsem se věřit všem těm řečem, že on tam je proto, aby obstaral zájmy pana Babiše," říká bývalý redaktor MF Dnes Martin Biben a dodává, že je zřejmé, že vedení novin muselo o pozici Přibila vědět.

Přibil byl člověk na černou práci, měl plnit zájmy Babiše, říká bývalý redaktor MF Dnes

Biben
8:03
Role Marka Přibila byla všem známá, byl přijat jako člověk na černou práci, sám jsem tomu nechtěl věřit, říká bývalý redaktor MF Dnes Martin Biben. | Video: Filip Horký
19:25

Hnutí ANO se bude chtít na středečním koaličním jednání bavit o nové koaliční smlouvě. Tu stávající by podle Andreje Babiše měl premiér Bohuslav Sobotka vypovědět. "Hnutí ANO chce v takovém dokumentu garance, že vláda dovládne do voleb bez dalších změn," uvedl vicepremiér.

19:22 ikona ODS online

K ústavní žalobě, o které informoval Milan Štěch, byl zdrženlivý místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj by měl Senát spíše svolat "mimořádnou schůzi, která by se v širších souvislostech zabývala společenskou situací v České republice". Zároveň ale kritizoval Zemanovo otálení s odvoláním Babiše. Naznačil, že by prezident mohl odvolání provést i během své čínské mise. Štěch by měl podle Kubery navrhnout prezidentské volby v co nejkratším termínu, "aby to trápení co nejdříve skončilo".

19:19

Prezident Miloš Zeman strávil dnešní den návštěvou Libereckého kraje. Jak to na ní vypadalo? Prohlédněte si fotoblog Ludvíka Hradilka.

19:04

Vláda na svém středečním zasedání projedná cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny. Ministři musí, stejně jako u dalších prezidentských cest, schválit financování návštěvy. Náklady jsou předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun. V částce není zahrnuta doprava armádními letouny ani ochrana ústavních činitelů.

18:59

Slova uznání sklidila Kateřina Valachové také od prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše.

18:53

Rozhodnutí Kateřiny Valachové rezignovat ocenil i předseda STAN Petr Gazdík.

18:49

"Ministryně Valachová má můj respekt. Chápe, co je to politická odpovědnost, a má odvahu ji přijmout," poznamenal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podobně se vyjádřil i místopředseda strany Marek Ženíšek, podle kterého se rozhodla správně. "Jsem rád, že nebudeme muset připomínat, co to je politická odpovědnost," podotkl.

18:41

"Je pro mě problematické, že hnutí ANO zvažuje podporu pro prezidenta, je pro mě nepřijatelné, co prezident Zeman dělá," říká europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička a dodává, že postrádá od ministra financí Babiše nějaké komplexní vysvětlení, které si zaslouží nejenom on, ale primárně veřejnost. Podle jeho slov by měl ministr financí zvážit rezignaci, protože zde jsou velmi závažná fakta o jeho chybném chování.

Babišovo jednání bylo chybné, měl by zvážit odstoupení, postrádám od něj vysvětlení, říká Telička

Telička
14:01
Je pro mě problematické, že hnutí ANO zvažuje podporu pro prezidenta Zemana, říká europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička. | Video: Filip Horký
18:31

Podle místopředsedkyně Senátu Miluše Horské z klubu KDU-ČSL je už nyní v případě otálení prezidenta s odvoláním ministra financí Andreje Babiše připraveno podpořit ústavní žalobu 34 členů horní komory.

18:25

Slova chvály adresoval předseda Senátu Milan Štěch směrem ke Kateřině Valachové. "Vyvodila zodpovědnost za věc, za kterou podle mého nemůže. Je to příklad pro ostatní, že ta funkce není navždy a automatická. Je to od ní čin, který není v naší politice úplně obvyklý. Myslím si, že to byla dobrá ministryně," řekl.

18:21

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se vyjádřil k rozhodnutí některých senátorů, kteří chtějí projednat podání ústavní žaloby na Miloše Zemana, pokud do týdne neodvolá Andreje Babiše.

18:20 ikona ODS online

Rezignaci Kateřiny Valachové uvítal předseda ODS Petr Fiala.

18:14

"Určitě jí poděkuji, až se s ní sejdu, za to, co všechno pro školství a sport vybojovala," řekl premiér Bohuslav Sobotka na adresu ministryně Kateřině Valachové. Ve zjevné narážce na současné dění kolem Babiše prohlásil, že na rozdíl od jiných politiků nyní přijala Valachová politickou odpovědnost, i když s kauzou není spojena.

18:06

Pokud prezident Miloš Zeman do týdne neodvolá Andreje Babiše z vlády, jeho kritici v Senátu navrhnou příští úterý projednání ústavní žalobu na hlavu státu. Oznámil to předseda horní komory Milan Štěch.

18:02

Krok ministryně chválí i ministr pro lidská práva Jan Chvojka. "Respektuji rozhodnutí Kateřiny Valachové, považuji jej za správné a vážím si ho. Zároveň ho vnímám jako lekci z politické kultury pro Andreje Babiše, který se svého křesla drží jako klíště bez ohledu na množství afér a podezření, které se na něho valí," řekl.

17:57

Babiš také odmítl, že od novináře Marka Přibila dostal živý policejní spis, jak vyplývá z nahrávky, která se v pondělí objevila v médiích. Nahrávky jsou podle něj kampaní připravenou jeho politickými oponenty. Babiš se důrazně ohradil proti podezření, že spáchal trestný čin. "Naši koaliční partneři jdou tak daleko, že mluví o trestném činu," uvedl Babiš. "Žádný živý spis jsem nikdy nedostal, já to zásadně odmítám, je to sprosťárna, je to skandál," dodal.

17:55

"To je trapná výmluva paní ministryně Valachové," reagoval na prohlášení Kateřiny Valachové Andrej Babiš. "Ona ještě v 16 hodin tvrdila, že nehodlá odstoupit, protože za korupční skandál ve svém resortu nenese politickou odpovědnost a to přes to, že její kamarádka a náměstkyně sedí ve vazbě a blízký přítel pana premiéra Karel Březina je do celé kauzy zaplaten taky. Ten Březina, který byl v minulosti odsouzen za podvod. Na resortu školství byla korupce a to je ten pravý důvod jejího odstoupení. Klika ODS a ČSSD pravděpodobně netransparentně rozhodovala o investičních dotacích do sportu."

17:48 Ikona KDU-ČSL

"Pro nás je ta situace nepříjemná. My jsme ji nezpůsobili. Každopádně pro nás je prioritou to, aby tady zavládla stabilita a abychom pokud možno v co nejkratší době situaci vyřešili a uklidnil," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci.

17:44

 Předsednictvo KDU-ČSL vyzvalo Miloše Zemana, aby odložil cestu do Číny a neopouštěl republiku do té doby, než bude vyřešena vládní krize.

 

Předsednictvo KDU-ČSL vyzývá prezidenta České republiky, aby dostál svým ústavním povinnostem. Vyzýváme ho také, aby odložil cestu do Číny a neopouštěl republiku do doby vyřešení vládní krize.

Zveřejnil(a) KDU-ČSL dne 09. Květen 2017
17:39

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová krok Kateřiny Valachové vítá.

17:35

"Já to beru jako další nátlak na nás nebo na mě," řekl Babiš o rezignaci ministryně školství Valachové. "Já bych byl strašně rád, kdybyste rozlišovali mezi Babišem v politice, Babišem ministrem financí, který má čistý stůl, který má jasné výsledky, a Babišem, který podnikal v minulosti a kterému jsou vyčítány nějaké věci, ale podnikal vždy podle zákonů. Není žádný důvod mě odvola," zopakoval vicepremiér. 

17:27

Andrej Babiš se přidal na stranu prezidenta Zemana a také on říká, že návrh na jeho odvolání je v rozporu s koaliční smlouvou. "Ano, ústava je víc. Ale pak měl Sobotka říct, že koaliční smlouvu hodlá nehodlá dodržovat, když moje odvolání nekonzultoval s vedením strany," řekl Babiš. 

17:24

Andrej Babiš znovu zopakoval, že nevidí žádný důvod pro své odstoupení z postu ministra financí.

17:23

"My jsme vznikli jako protikorupční hnutí. ČSSD má bohatou tradici v korupci. My sedíme ve vládě, kde je pravděpodobně korupce na ministerstvu školství. A nikdo neřekl nahlas, že pravděpodobně a máme takové podezření, že organizátorem korupce mohl být nejbližší přítel pana premiéra pan Březina," řekl Andrej Babiš na tiskové konferenci.

17:17

Bývalý ministr pro lidská práva za ČSSD Jiří Dienstbier na svém facebookovém profilu poukazuje na to, že pokud bude prezident Zeman ignorovat své ústavní povinnosti, jsou i jiné možnosti, jak dosáhnout odvolání Andreje Babiše. Připomíná, že stačí, když se obě komory parlamentu shodnou na tom, že prezident je díky svým nemocem v takovém duševním stavu, že není schopen vykonávat svůj úřad. "Je to v případě, že prezidentovo jednání souvisí se zhoršením duševního stavu způsobeným jeho známými nemocemi, i usnesení poslanecké sněmovny a senátu, že prezident nemůže z důležitých důvodů vykonávat svůj úřad podle čl. 66 ústavy, kterým by přešel výkon prezidentských pravomocí na předsedy vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu," píše Dienstbier. 

17:15

"‪Pan prezident se s ministryní školství Kateřinou Valachovou setká po návratu z pracovní návštěvy Číny," napsal Aktuálně.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

17:13

Krok ministryně školství uvítal premiér Bohuslav Sobotka.

17:01

Podle svých slov nechce poskytnout záminku ministrovi financí. Tlak na Babiše se tak ještě zvyšuje.

16:58

Ministryně školství Kateřina Valachová podá demisi:

16:50

Městské státní zastupitelství v Praze podle České televize obdrželo trestní oznámení ministra financí Andreje Babiše kvůli uniklým nahrávkám, na kterých mluví předseda ANO s novinářem Markem Přibilem.

15:57

"Chování Miloše Zemana v této situaci je opovrhováním zákony a především Ústavou ČR. Prezident republiky, který odmítá respektovat ústavu, se stává bezpečnostním rizikem pro svoji zemi," stojí v dnes přijatém stanovisku předsednictva TOP 09.

15:50

Premiér Bohuslav Sobotka se vyjádřil i k prezidentově návštěvě Číny. Ze sociálnědemokratických ministrů ji nakonec odřekl Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Miloslav Ludvík. Jediný ministr za ČSSD, který do Číny poletí, je ministr průmyslu Jiří Havlíček. "Původně měli jet čtyři, dohodli jsme se, že pojede jen pan ministr Havlíček, který tam má naprosto neodkladné a nezastupitelné povinnosti," uvedl. U ostatních převládla povinnost řešit vládní krizi či pracovní povinnosti v ČR, dodal.

15:25

Sobotka nechtěl spekulovat, co by nastalo, kdyby prezident ústavu nerespektoval. Kvůli pověsti země navenek i domácí stabilitě je nutné, aby každý ústavní činitel plnil povinnosti a slib, který občanům a republice dal, vysvětlil. "Ten slib dal také prezident," řekl.

15:21

"Prezident Miloš Zeman není ústavní soudce, aby ústavu vykládal," řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka. Zeman by neměl nad ústavou spekulovat, ale jednat podle ní, dodal předseda vlády před odpoledním jednáním užšího vedení sociální demokracie. Sobotka doufá, že Zeman vyhoví jeho návrhu a ministra financí Andreje Babiše (ANO) odvolá v době, "která nebude příliš dlouhá".

 

15:09

Miloš Zeman se při debatě snažil přesvědčit obyvatele Libereckého kraje o správnosti svého výkladu ústavy, podle kterého není demise premiéra automaticky demisí celé vlády. Podle něho takto ústavu vykládá právník Václav Pavlíček. Ten však něco takového odmítá, naopak dlouhodobě zastávají zcela opačný názor.

14:59

"Základní otázka, na kterou neznáme odpověď za situace, kdy se zdá, že skoro celá ČSSD vyhlásila prezidentovi válku, zní: Má premiér dobře promyšlené další tahy? Pokud ne, otevře tak snadno prostor pro Zemana s Babišem, kteří ohýbání ústavy a střet zájmů překřičí pouťovými výroky o komedii pana premiéra a parlamentní demokracii budou dál rozvracet," píše ve svém komentáři Karel Hvížďala.

14:39

Diskuze s prezidentem Milošem Zemanem při jeho návštěvě Libereckého kraje byla až nezvykle kritická. "Neúcta k ústavě překročila mez. Máme složité zákony, často nepřehledné, komplikované, ale zrovna tato část ústavy je precizně napsaná. A když prezident takto precizní předpis dokáže různým způsobem ohýbat, tak jak pak máme po občanech chtít, aby dodržovali zákony? Když prezident ohýbá ústavu tímto způsobem, tak naštvanost v lidech je velká, protože to rozkládá celé demokratické zřízení. Neúcta k pravidlům, neúcta k zákonům, neúcta k ústavě je něco, kvůli čemu je na čase se ozvat a hlasitě říct, že všechno má své hranice," myslí si Farský.

14:32

"Panu prezidentovi jsem ještě doplnil, že z jeho jednání v posledních dnech jsem nabyl dojmu, že ústavu nečetl nebo že ten článek před ním jeho spolupracovníci tají, protože on neumožňuje různý výklad. Je málo právních předpisů, které jsou tak jasné a tak průkazné. Schovávat se za to, že to může mít různé výklady, je prezidentu nedůstojné," řekl k neobvyklému daru Jan Farský.

14:27

Poslanec a zastupitel Libereckého kraje Jan Farský (TOP 09) předal prezidentovi při návštěvě kraje ústavu s vyznačenou pasáží o odvolávání ministrů.

14:24

Ivana Zemanová navštívila psí útulek.

13:56

Komentář Martina Fendrycha: Babiš "na zdraví vlastních dětí" tvrdil, že nezasahuje do svých novin. Lhal a lhal.

13:27

Horáček v otevřeném dopise: "Prohlásil jste 'My zemani znásilňujeme'. Ale že se to mělo týkat ústavy? Vždyť nyní jste ústavě nadřadil i koaliční smlouvu mezi vládními stranami. Ale koaliční či jakákoli jiná smlouva nemá vliv na ústavní povinnost prezidenta republiky odvolat ministra na základě návrhu předsedy vlády. Vy jste se přesto rozhodl upřednostnit zájem svého znovuzvolení nad zájmy občanů dosud právního státu. Je zjevné,že k jeho uskutečnění se ucházíte o vliv finančně a mediálně bezprecedentně silného ministra financí."

13:14

Kriticky se k Miloši Zemanovi vyjádřil i kandidát na hlavu státu Michal Horáček. "Vaši volbu jsem přijal a když jste na svou čest sliboval, že budete zachovávat ústavu a svého postavení nezneužijete, věřil jsem Vám. Zklamal jste mě. Stejně jako mnoho z těch, kteří Vám v prezidentských volbách svůj hlas dali," napsal Horáček v otevřeném dopisu.

13:04

Na plánovanou cestu do Číny nepoletí Chovanec, Zaorálek ani Ludvík.

13:07

Do Číny poletí i nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). "Pracovní cesty do Číny se po konzultaci s panem premiérem Sobotkou zúčastním. Čekají mne v Číně předem plánované důležité schůzky s čínskými partnery a podnikateli, které chceme uskutečnit, protože jde o jednání ve prospěch českého průmyslu," napsal s tím, že Česko potřebuje s Čínou jednat v oblasti prohlubování hospodářských vztahů a ekonomického dialogu.

"Navíc nás bude doprovázet početná podnikatelská delegace, kterou chci osobně podpořit na připravovaných podnikatelských fórech a dalších jednáních," dodal.

12:52

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) na svém dlouhodobě plánovaném programu nic nemění a do Číny pojede. "Naváže na úspěšná dubnová jednání v provinciích Henan a Junnan, jejichž cílem byla podpora dobře se rozvíjejícího trhu. V posledních letech totiž dochází k výraznému nárůstu příjezdu čínských turistů do České republiky," napsala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.

12:48

"Česká republika premiéra má. Prezident by měl dodržovat ústavu. Z cesty do Číny se vzhledem k nevyřešené domácí situaci prezidentovi omlouvám," napsal redakci ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

12:42

Lubomír Zaorálek (ČSSD) na Twitteru uvedl, že Česko premiéra má. "O žádných jiných alternativách není třeba teď spekulovat. Budu se snažit přispět k tomu, aby stávající vnitropolitická krize byla co nejdříve vyřešena. Já na žádnou další funkci neaspiruji," napsal.

12:37

Do Číny nepojede ani ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

12:19

Místo Zaorálka pojede do Číny ministrův náměstek.

12:18

Do Číny nepojede ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

11:47

Přišla řeč i na migraci. "Česká vláda tiše a bez velké publicity přijala rozhodnutí, že sice odmítá kvóty. Ale také přijmeme 6200 migrantů a vyčleníme na to 600 milionů korun. Myslím, že by těchto 600 milionů mohlo být využito efektivnějším způsobem," reagoval Zeman.

11:45

Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák Zemanovi vytkl, že se nezastal skautky z Brna, která protestovala proti neonacistům.

11:44

Tiskový mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold k cestě Dana Ťoka do Číny: "Zatím nemám žádnou informaci, že by pan ministr na tom plánu něco měnil. Počítáme s tím, že se standardně zúčastní." K Zemanovi se měli podle původního plánu připojit i Ludvík, Šlechtová, Zaorálek, Havlíček a Chovanec, ten však v úterý oznámil, že vzhledem k současné situaci zůstane v Česku.

11:43

Zeman opakoval, že premiér má situaci řešit vypovězením koaliční smlouvy. Řekl, že chápe, že má Sobotka právo odvolat jakéhokoli ministra, ale vzdal se části pravomocí, když podepsal koaliční smlouvu. Senátor Canov upozornil prezidenta, že ústava mu nedává možnost jiného postupu než odvolat ministra financí. "V tomto článku ústavy neexistuje ani milimetr možného posunutí," řekl Canov. "Jinými slovy považujete koaliční smlouvu za protiústavní," odpověděl mu Zeman a opakoval návod s vypovězením koaliční smlouvy.

11:36

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček reaguje na prohlášení ministra vnitra Milana Chovance, že nepojede na návštěvu Číny.

11:34

Setkání prezidentského páru se zastupiteli Libereckého kraje:

11:33

Zeman trvá na tom, že Babiše lze odvolat až po vypovězení koaliční smlouvy. Podle něj se premiér jejím podpisem dobrovolně vzdal části svých pravomocí.

11:29

"V případe demise premiéra padá celá vláda, jestliže o tom tato vláda hlasuje," řekl Zeman a upozornil, že Sobotkova vláda o demisi nehlasovala.

11:26

Krajští zastupitelé Zemana kritizují za to, že nerespektuje ústavu. "Mohu vás ujistit, že ústavu znám a při mnoha příležitostech jsem ji studoval," řekl. Dodal, že předseda vlády se dobrovolně uvázal vzdát se části své kompetence odvolat jakéhokoli ministra tím, že podepsal koaliční smlouvu. "My jsme tento problém řešili, když jsme dostávali různé návrhy na odvolání pana ministra Hermana kvůli jeho setkání s dalajlámou a tehdy se nám dostalo odpovědi, že s tím lidovci nikdy nebudou souhlasit," řekl prezident.
Jedinou cestou podle něj je, že premiér vypoví koaliční smlouvu.
Prezident také řekl, že byl připraven po svém návratu z Číny jmenovat premiérem Lubomíra Zaorálka.

11:18

Na metronomu v Letenském parku je od úterního rána instalace zpodobňující umučeného ministra financí s nápisem "Stalin přijal Babiše":

Foto: Zora Papoušková
10:53

Recepce Libereckého krajského úřadu, kde prezidentský pár jedná s hejtmanem kraje a jeho manželkou.

10:47

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) do Číny nyní nepojede.

10:39

Část zastupitelů se dopoledního setkání se Zemanem neúčastní. "Část se omluvila, respektuji to. Je to jejich právo vyjádřit svůj názor," řekl Půta. Na příjezd prezidenta se přišla podívat i skupina jeho oponentů, která stojí před krajským úřadem.

10:37 Ikona KDU-ČSL

Lidovec Ivan Gabal:

10:35

Prezidentský pár dorazil ke Krajskému úřadu Libereckého kraje. Lidé vítají Zemana pískotem. "Osobně si ho nevážím, protože pan prezident nedodržuje ústavu. Dělá si co chce. Prostě je to nedůstojný prezident," uvedla jedna z protestujících Jana Vlková. 

10:29

Liberecký hejtman Martin Půta: "Nejsem ústavní činitel. Tu krizi musí vyřešit pan prezident, premiér a předsedové parlamentních stran." Na setkání s prezidentem, které se uskuteční za pár minut, chce se Zemanem o krizi hovořit. Neuvedl, nač se prezidenta zeptá, nechce mu to vzkazovat přes média.

10:17

Jako o možné nástupkyni Andreje Babiše na postu ministra financí se mluví o jeho dosavadní náměstkyni Aleně Schillerové. Ta potvrdila, že už podobné názory v médiích zaznamenala, odmítla však potvrdit, že by se chystala přebírat ministerskou agendu. "Sledují to v médiích, ale stav je setrvalý. Akorát se o tom mluví, ale já pokračuji dál ve své agendě," uvedla pro Aktuálně.cz Alena Schillerová.  Náměstkyně pro daně a cla přitom není na ministerstvu dlouho. Do Babišova resortu nastoupila vloni v lednu z Generálního finančního ředitelství. Hned po nástupu se stala výraznou a viditelnou postavou ministerstva, zejména kvůli zavádění nových zákonů o kontrolních hlášeních a o elektronické evidenci tržeb. 

10:03

Psycholog a publicista Dalibor Špok: "Svou dychtivostí, se kterou dnes hmatáme po kompromitujících (zřejmě) provokacích, vytváříme veřejný precedens. Tyto způsoby se stanou legitimní, přijatelné. A později možná i očekávatelné. Dnes kompro na Babiše. Zítra na jiného politika. Pozítří na ředitele firmy, který se někomu nehodí."

9:52

Nahrávky, na kterých mluví Andrej Babiš, očima Libora Michálka:

9:37 ikona ODS online

"Andrej Babiš nemůže být členem žádné vlády, ani teď, ani po volbách," řekl předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro server Echo24.

9:28

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD):

9:25

Zaorálek je "rád," že už máme informace o pracovním programu, který dřív Babiš tajil.

9:24

Umí i poklábosit a zažertovat…

9:23

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD):

9:15

Premiér Sobotka vyzval prezidenta, aby dodržoval ústavu.

Článek 74 Ústavy České republiky jasně říká: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Žádné další podmínky v Ústavě nejsou. Předseda vlády to navrhl. Znovu chci vyzvat pana prezidenta, aby respektoval zakladní zákon naší země. Koaliční smlouva s tím nemá nic společného, není to zákon ani ústavní zákon, její naplňování a výklad je věcí tří koaličních stran, nikoliv prezidenta republiky. Dodržujme Ústavu, je kličovým pravidlem pro fungování demokracie!

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 08. Květen 2017
9:10

Prezident Miloš Zeman v úterý zahájí třídenní návštěvu Libereckého kraje. Návštěva začíná soukromým setkáním prezidentského páru s hejtmanem kraje Martinem Půtou (Starostové) a jeho manželkou. Právě hejtmanovi přišlo chování prezidenta na Hradě při přijetí premiéra Bohuslava Sobotky nevhodné, ale návštěvu rušit nechtěl. "Připravuje se již čtvrtý měsíc a rušit ji nebudu. Využiji ale této příležitosti a při soukromém setkání, kterým návštěva začíná, se k celé záležitosti vyjádřím," sdělil sobotní Mladé frontě Dnes Půta.

9:07

Andrej Babiš žádá po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi jasné garance, že bude respektovat případný návrh hnutí ANO na nového ministra financí. Od Sobotky chce také slyšet, zda koaliční smlouva stále platí. Babiš to řekl Právu. Zopakoval, že pro jeho odvolání z funkce neexistuje důvod.

9:00

"Já bych to nechal, načasoval bych to někdy před ten jejich sněm socanský a něco před volbama," odpovídá údajný Babišův hlas MF Dnes.

8:50

Babiš chce vědět, jestli koaliční smlouva stále platí.

8:50

"Prezident republiky konstatoval, že předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání," napsal mluvčí Jiří Ovčáček.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 10. 5. 2017 0:10
 

Právě se děje

Další zprávy