Ombudsman Varvařovský končí. Odmítl říct důvod

Domácí Domácí
11. 12. 2013 14:33
Pavel Varvařovský byl v úřadu veřejného ochránce práv od září 2010.
Pavel Varvařovský.
Pavel Varvařovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. V úřadu veřejného ochránce práv byl od září 2010. Uvedla to Česká televize, Varvařovský to potvrdil v oficiálním prohlášení. Důvody ale odmítl komentovat.

Podle serveru iDNES.cz Varvařovský o své rezignaci řekl kolegům. "Pan ombudsman nám sdělil, že k tomuto datu rezignuje. Důvody nám nesdělil, pouze řekl, že nespočívají uvnitř, ale vně úřadu. Více o jeho důvodech nevím," řekl jeho zástupce Stanislav Křeček.

Právě on povede úřad po odchodu Varvařovského do doby, než bude zvolen nový ombudsman. Podle zákona trvá tato lhůta 60 dní, nového ombudsmana by tedy mělo mít Česko do 20. února.

K žádnému omezení úřadu podle Křečka do té doby nedojde.

Zatím není zcela jasné, proč končí, neví to ani Křeček. "Ze svých poznatků ale mohu říci, že pan doktor Varvařovský nebyl spokojen s výsledky voleb, které se udály. Neměl asi zaručeno, že bude moci svůj úřad vykonávat tak, jak si představuje," doplnil České televizi s tím, že jde ale jen o jeho čistě osobní dojem.

Bližší informace o důvodu rezignace neví ani jeho mluvčí Iva Hrazdílková. Varvařovský podle ní nebude chtít svůj konec ve funkci ombudsmana nijak komentovat. Momentálně je na dovolené.

"Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení: zejména zaměstnancům Kanceláře veřejného ochránce práv a oběma svým zástupcům - Jitce Seitlové a Stanislavu Křečkovi -, kteří se výraznou měrou podíleli na mé práci a spoluutvářeli mé tříleté působení ve funkci veřejného ochránce práv České republiky," uvedl pouze Varvařovský.

Rezignací hrozil už dříve

Varvařovský svou rezignací opakovaně hrozil už od roku 2011. Vadilo mu, že Parlament ignoroval jeho doporučení na úpravy zákonů nebo možnost, že se jeho zástupkyní stane bývalá státní zástupkyně Renata Vesecká.

Naposledy pak mluvil o rezignaci letos na jaře v souvislosti s Křečkem, kterého mu poslanci nakonec zvolili za jeho zástupce. Oba ochránci práv nicméně později uvedli, že spolu vychází dobře.

Třiasedmdesátiletý Varvařovský vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze, poté pracoval jako právník v několika státních podnicích. V roce 1991 byl poradcem zmocněnce vlády pro otázky uprchlíků.

V září 1992 se stal soudcem Nejvyššího soudu, v březnu roku 1994 pak byl jmenován soudcem Ústavního soudu. Tím byl celých deset let.

Veřejným ochráncem práv byl zvolen 7. září 2010, nahradil zesnulého Otakara Motejla. Na jeho volbě se dohodla koalice s volební silou 118 hlasů, v tajné volbě ho ve druhém kole podpořilo 98 poslanců. V tajné volbě porazil aktivistu Johna Boka, kterého nominoval prezident Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy