Ombudsman navrhl poslancům osm změn zákonů

ČTK ČTK
7. 4. 2011 13:41
Úpravy mají pomoci nezaměstnaným, sirotkům i chovancům psychiatrických léčeben
Pavel Varvařovský je ve funkci ombudsmana od loňského září
Pavel Varvařovský je ve funkci ombudsmana od loňského září | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský doporučil poslancům osm změn zákonů či předpisů. Úpravy, které navrhl, mají pomoci například nezaměstnaným, sirotkům i chovancům psychiatrických léčeben.

Varvařovský uvedl, že počet podnětů zredukoval na ty, které považuje za opravdu zásadní. Jeho předchůdce Otakar Motejl dával poslancům každý rok dvou až třínásobek doporučení. Poslanci mu však obvykle vyhověli v malé míře.

U zákona o zaměstnanosti poslední novela podle Varvařovského popírá smysl a účel odstupného. Podporu v nezaměstnanosti podle novely hned po ztrátě zaměstnání nedostane člověk, kterému přísluší odstupné. Neřeší se ale, zda člověk odstupné skutečně dostal.

Dopadá to například na lidi, kteří dají výpověď, protože jim zaměstnavatel neplatí mzdu. "Je naivní se domnívat, že někdo, kdo půl roku neplatil mzdu, zaplatí odstupné," řekl Varvařovský.

Ombudsman vyzval také k přijetí právní úpravy, která by jasně vymezila používání omezovacích prostředků v psychiatrických léčebnách. Navrhl také upravit zákon o odškodnění za majetek zanechaný na Podkarpatské Rusi.

Zákon obsahuje podmínku, že majetek tam lidé museli nechat ve vymezeném ani ne půl roce na přelomu let 1938 a 1939. Část československých občanů se však v tomto datu nestihla evakuovat, například kvůli bojům v regionu. Odškodnění jim tak uniklo o několik dnů nebo týden.

Sirotčí důchod i správa silnic obcemi

Veřejný ochránce práv také vyzval, aby na sirotčí důchod měly nárok i děti, jejichž rodiče neplatili po potřebnou dobu důchodové pojištění.

Dále navrhuje, aby se o veřejné silnice nestaraly nejmenší obce, které na to nemají úředníky, ale obce s rozšířenou působností. "Správa pozemních komunikací je natolik složitá, že není v silách malých obcí ji zvládnout," uvedl ombudsman.

Ochránce si také přeje změnit postavení autorizovaných inspektorů, aby proti jejich certifikátu, který nahrazuje stavební povolení, existoval opravný prostředek. Další navržené úpravy zákonů se týkají komerčních spisoven a památkové péče.

Varvařovský zpracovával jako ombudsman první zprávu. Ve funkci je od loňského září, kdy nahradil zesnulého Otakara Motejla.

 

Právě se děje

Další zprávy