Olympiádu platit nechceme, řekly obce v referendech

Michal Pavec
30. 1. 2008 15:30
Hlasovalo se v Suché Lozi a Vysokém Poli na Zlínsku
Foto: Ondřej Besperát

Zlínsko - Obyvatelé dvou moravských obcí, jejichž starostové patří k lídrům hnutí, které odsuzuje plány pořádat olympiádu v Praze, jednoznačně podpořili své obecní lídry. 

V Suché Lozi a Vysokém Poli, které mají dohromady kolem dvou tisíc obyvatel, byly dnes vyhlášeny výsledky místních referend o olympiádě a více než devadesát procent obyvatel řeklo ne.

Plebiscit zorganizovali starostové v obou obcích poté, co pražští zastupitelé odmítli petici iniciovanou sdružením starostů, která žádala vypsání celostátního referenda. 

Čtěte více: Referndum o OH bude v malých obcích

Doplatíme na to my

Zástupcům obcí a malých měst se nelíbí skutečnost, že na případné pořádání sportovní akce budou plynout peníze ze státního rozpočtu, na což podle starostů doplatí právě obce.

Výsledek obou dnešních hlasování proto iniciátory akce nepřekvapil. "Odráží to názor místních lidí," řekl Aktuálně.cz zastupitel Vysokého Pole a právní zástupce nespokojených starostů Stanislav Polčák.

"Nikdo se s lidmi nebaví. Mají pocit, že peníze půjdou na úkor jiných potřebných věcí," uvedl Polčák. Podle něj se kvůli mimořádným výdajům na olympiádu nedostane například na nezbytné opravy kanalizací.

Kdo chce sportovat, ať si to aj zaplatí

V jeho obci se proti uvolňování státních garancí vyjádřilo 335 občanů, pro hlasovalo jen 28. Polčáka potěšila i poměrně vysoká účast voličů, přestože hlasování nebude mít na rozhodování o olympiádě žádný faktický význam.

Účast ve Vysokém Poli přesáhla šedesát procent - obvykle chodí k urnám ve Vysokém Poli o dvacet procent lidí méně.

V Suché Lozi pak dorazilo necelých 80 procent oprávněných voličů a proti státním dotacím olympiádě se vyjádřilo téměř 98 procent. Někteří z nich připisovali na lístky i vzkazy.

"Kdo chce sportovat, ať si to aj zaplatí," napsal jeden z účastníků referenda. Jiní zase k placení vyzývali pražského primátora Pavla Béma.

Vyzveme i další obce, říká starosta Gazdík

Starostu Suché Lozi Petra Gazdíka výsledek i vysoká účast lidí utvrdily v přesvědčení, že v protestech proti hrám se má nadále pokračovat.

"Má cenu nahlas říkat, že se nám to nelíbí a že se nenecháme vláčet názory vrcholných politiků," prohlásil po hlasování Gazdík. Podle jeho názoru není země na pořádání takové akce ještě připravena.

Na zítřejším zasedání nově zřízeného Sdružení místních samospráv, zahrnujícího více než tisíc obcí, plánuje vyzvat i ostatní starosty k uskutečnění dalších místních referend.

Je to prachsprostý populismus, zní z Prahy

Postoj zástupců obcí ale rozhodně odmítá pražský primátor Pavel Bém, který jejich iniciativu už dříve označil za "prachsprostý, mimořádně vulgární populismus".

"Většinová část finančních prostředků přijde do regionální, obecní a vesnické sportovní infrastruktury. Stačí si pořádně prostudovat ekonomickou studii k olympijským hrám, ze které jasně vyplývá, že je pro nás olympiáda ekonomicky výhodná," vysvětloval na čtvrtečním jednání zastupitelstva Bém.

Starostové si ale myslí, že investice půjdou pouze do větších měst a prohloubí se tak propast mezi nimi a obcemi a malými městy.

 

Právě se děje

Další zprávy