Okamurův Úsvit má zatím více poslanců než členů

ČTK ČTK
12. 11. 2013 16:45
Strana má 14 poslanců, ale jen 9 členů. Zájemci o členství dostanou šanci v lednu.
Úspěch zařídil střední stav.
Úspěch zařídil střední stav. | Foto: Jakub Novák

Praha - Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury má více poslanců než členů. Dalším zájemcům o členství se otevře patrně začátkem příštího roku.

Nápor příznivců je podle mluvčího hnutí Jana Zilvara velký, počítá se v tisících.

Na kandidátkách hnutí se do Sněmovny dostalo 14 lidí. Podle volebního serveru jsou z nich členové hnutí jen tři, sedm je nestraníků a další čtyři jsou z jiných stran, hlavně Věcí veřejných. Hnutí má podle Zilvara devět členů.

Poměr mezi počtem členů a poslanců má Úsvit ze sněmovních uskupení nejlepší. Další nové hnutí ANO má zhruba na tisícovku členů 47 křesel. Zavedené strany jsou na tom ještě hůře.

U ČSSD je poměr 50 poslanců na 23 099 členů, u TOP 09 pak 26 křesel v dolní komoře na 3 654 členů, u ODS 16 mandátů na 21 473 členů a u KDU-ČSL 14 poslanců zhruba na 29 500 straníků. KSČM, která měla ke konci loňského roku 53 479 členů, má 33 poslanců.

Příznivci se hlásí do hnutí Úsvit od jeho vzniku na jaře; nyní jich je reálně asi 6 a půl tisíce. "Změna nastala po volbách, kdy se hodně lidí začalo zajímat o to, jak se stát řádným členem," řekl Zilvar.

Hnutí se proto podle něho začalo zabývat otázkou, jak upravit stanovy, aby se mohlo zájemcům otevřít. "My jsme to nedělali před volbami schválně, abychom zabránili klasickému velrybaření," podotkl Zilvar.

Hnutí se bude podle něho snažit postupovat tak, aby se do něj nedostaly nějaké vlivové skupiny.

"Řekněme si, že tady po republice běhá skupina občanů, kteří se dostávají do různých politických subjektů - a tam pak jedou svoji hru," uvedl Zilvar. Zmínil taky, že se o členství intenzivně zajímají i stoupenci jiných stran.

Mezi prvními novými členy by měli být podle mluvčího příznivci hnutí ze sněmovních kandidátek. "Zejména ti, kteří s námi spolupracovali na kampani a pracovali s námi 24 hodin denně, tak by si minimálně měli zasloužit, aby se dostali mezi nás," řekl Zilvar.

Členové hnutí znají kandidáty z řad příznivců vesměs už osobně a počítají s nimi i pro další druhy voleb. Na začátku je podle Zilvara prověřovali metodou "nebyl trestán, nebyl v KSČ, nebyl v milicích a nebyl RSDr.".

 

Právě se děje

Další zprávy