Okamura zveřejnil své příjmy. Loni vydělal 12 milionů

Tereza Šídlová
22. 6. 2013 12:00
Okamura je senátor, zákonodárci musí odevzdat majetkové přiznání během června
Tomio Okamura
Tomio Okamura | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor a podnikatel Tomio Okamura, který vede politické hnutí Úsvit přímé demokracie, zveřejnil své majetkové přiznání.

Podle dokumentu si za loňský rok vydělal v podnikání téměř dvanáct milionů korun, především v cestovním ruchu, tlumočnictví, ale třeba i kadeřnických službách.

Do konce června musí své majetkové přiznání odevzdat všichni zákonodárci.

„Jelikož jsem senátorem od 20. října 2012, zákon mi ukládá podat přiznání pouze za období od 20. října do 31.prosince 2012. Chci však být vůči veřejnosti i médiím maximálně otevřený - tak jak to prosazuji u všech politiků - proto Vám zasílám nad rámec zákona svoje přiznání o příjmech a nabytém majetku za celý rok 2012," uvedl Okamura.

Okamura ale měl v uplynulém roce i nemalé výdaje. Koupil si byt v hodnotě 9 200 000 korun a jako milovník luxusních vozů si také pořídil nový automobil, ten za 4 200 000 korun. Stejnou hodnotu jako nový automobil má i Okamurova hypotéka.

Umění za deset milionů

Senátor také uvedl, že jako společník figuruje ve čtyřech firmách: Japa Foods, Mebius, U Machtů, Break2Win. Jednatelem pak je v cestovní kanceláři zaměřené na japonské turisty Miki Travel a firmy Japa Foods, která prodává hlavně japonské potraviny.

V e-shopu společnosti Japa Foods lze ale mezi omáčkami na exotická jídla pořídit i Okamurovy knihy zabývající se politikou.

„Ve svém celém dosavadním podnikání jsem neměl nikdy žádnou veřejnou zakázku," zdůrazňuje Okamura.

Ten už před svou kandidaturou do Senátu seznámil veřejnost se svými příjmy. Tvrdí, že je zajištěný do konce života.

V únoru 2012 uvedl, že vlastní byt s garážemi, jehož cenu odhaduje na 8 milionů, pozemky na pražském Břevnově v hodnotě asi 25 milionů a sbírku uměleckých děl asi za 10 milionů. Dohromady tedy před rokem a půl hodnota jeho majetku dosahovala 43 milionů korun.

Okamura na přelomu loňského a letošního roku neúspěšně kandidoval na prezidenta, k samotné volbě se neprobojoval, protože byl vyřazený kvůli nedostatku platných podpisů ministerstvem vnitra.

Na jaře založil hnutí Úsvit přímé demokracie, jehož prostřednictvím chce prosazovat právo navrhovat a rušit vybrané zákony v referendu, možnost volit starosty, poslance a hejtmany a také je odvolávat a hmotnou a trestní odpovědnost politiků. S hnutím chce kandidovat v parlamentích volbách, které se, pokud bude dodržen řádný termín, budou konat příští rok na jaře.

 

Právě se děje

Další zprávy