Okamura: Za spory Úsvitu jsou peníze, jde o desítky milionů

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 3. 2015 20:33
Kvůli hospodaření Úsvitu podal Okamura trestní oznámení. Hovoří se dokonce i o zrušení strany.
Úsvit přímé demokracie: hádky, trestní oznámení a zvěsti o zrušení strany.
Úsvit přímé demokracie: hádky, trestní oznámení a zvěsti o zrušení strany. | Foto: Hnutí Úsvit

Praha - Předseda Úsvitu Tomio Okamura je přesvědčen, že za spory v hnutí stojí peníze. Hraje se podle něj o desítky milionů korun. Řekl to na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně. Kvůli hospodaření Úsvitu podal trestní oznámení. Část hnutí naopak tvrdí, že Okamura chce, aby Úsvit nadále vyplácel peníze agenturám, které údajně nastrčil. Analýzu svého financování má Úsvit předložit příští týden v úterý.

Členové předsednictva hnutí Marek Černoch, Jan Zilvar, Georgi Bidenko a Josef Pisák v reakci na Okamurova slova uvedli, že se předseda Úsvitu snaží pošpinit jiné, ale jen se tím sám dehonestoval. V prohlášení, které má ČTK k dispozici, dodali že nadále důvěřují práci nezávislých auditorů a revizní komisi pod vedením poslance Jiřího Štětiny, která účetnictví hnutí nezávisle prověří.

Neznámé firmy, neznámé plnění?

Okamura novinářům řekl, že faktury v řádu milionů korun za loňské komunální volby podepisovali za hnutí lidé, kteří k tomu neměli oprávnění. Některé platby prý šly do neznámých firem a za neznámé plnění. Později se podle něj ukázalo přímé personální propojení aktérů "puče" s účetní firmou hnutí. Tajemník hnutí Zilvar tvrzení Okamury popřel. Za způsob financování kampaně podle něj zodpovídá právě Okamura.

"Vše nasvědčuje tomu, že byly tyto problémy dokonce důvodem k vyvolání vnitrostranického puče a pokusu zbavit mě vlivu ve vedení hnutí," je přesvědčen Okamura. "Tady se nehraje o nulu vážení přátelé, tady se hraje o desítky milionů. Podle mých propočtů zbývá hnutí Úsvit do konce volebního období minimálně dvacet milionů korun," řekl. Členové předsednictva ale uvedli, že Okamura vykonává svou funkci v plném rozsahu, jako předseda má neodvolatelný mandát na pět let a může zavazovat hnutí samostatně až do výše deseti milionů korun.

Člen Úsvitu Jaroslav Novák Večerníček a po něm i Okamura letos kvůli financování Úsvitu podali trestní oznámení pro podezření ze zpronevěry a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Novák dnes také řekl, že kolegům z Úsvitu pohrozil návrhem na zrušení hnutí, pokud nebudou spolupracovat.

Šéf Okamura nevidí do účetnictví

Část hnutí naopak tvrdí, že Okamura chce, aby Úsvit nadále vyplácel peníze agenturám, které údajně sám nastrčil. Smlouvy by se podle nich měly vypovědět. Okamura popírá, že by šlo o nastrčené firmy.

Černoch, Zilvar, Bidenko a Pisák uvedli, že ve středu Okamura na zasedání předsednictva opakovaně řekl, že pokud nebudou proplaceny faktury firmám ATM a 10 minutes, Novák učiní kroky ke zrušení hnutí Úsvit.

"Poté se předsednictvo ohradilo, že podobné výhrůžky mohou být považovány za vydírání, a pochybné platby se neodsouhlasili a předsednictvo si vyžádalo informace, za jaké služby jsou vlastně vystaveny," napsali v prohlášení členové předsednictva. Současně vyzvali Okamuru, aby řekl, kolik obě firmy fakturovaly, za jaké služby a komu byly tyto služby poskytnuty.

Okamura prohlásil, že mu účetní firma hnutí oznámila, že jako předseda Úsvitu nemá právo na informace o účetnictví. Jediný, kdo ho má, je tajemník hnutí. Zilvar to dnes ČTK potvrdil. Smlouvu, která to stanoví, ale podle něj podepsal sám Okamura. "Celou dobu s tímto paragrafem neměl problém. Tomio Okamura jako statutární orgán má přístup k účtu, využívá platební kartu," uvedli členové předsednictva.

Spory v Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí strany. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily i předsednictvo a konference strany.

 

Právě se děje

Další zprávy