Okamura odtajnil, komu SPD poslala miliony. Peníze dostala firma spojená s agenturou SANEP

Jan Menšík Jan Menšík, Tomáš Klézl
31. 1. 2018 17:00
SPD zaplatilo 7,4 milionu korun za mediální poradenství a analytickou činnost firmě Play Net. Příjemce peněz oznámil ve středu šéf hnutí Tomio Okamura, ještě v úterý jej přitom zveřejnit odmítal.
Šéf hnutí SPD Tomio Okamura.
Šéf hnutí SPD Tomio Okamura. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Hnutí SPD Tomia Okamury ve středu zveřejnilo název firmy, které zaplatilo téměř 7,4 milionu korun za poradenství a předvolební průzkumy. Peníze dostala společnost Play Net vlastněná podnikatelem a majitelem výzkumné agentury SANEP Janem Fulínem. Její jméno přitom ještě v úterý hnutí odmítalo zveřejnit.

Členem představenstva firmy Play Net je také Radomír Pekárek, šéfredaktor "alternativního" serveru prvnizpravy.cz.

PR dražší než ANO

Hnutí SPD za "mediální zastoupení a poradenství v oblasti PR" firmě zaplatilo přibližně 2,9 milionu a za "analytickou činnost" téměř 4,5 milionu korun. Jde o vyšší částky, než jaké vykázaly některé zavedené strany. Například vítězné hnutí ANO Andreje Babiše podle údajů zveřejněných na stránkách Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran dalo za PR služby přibližně dva miliony korun.

Podle účetních závěrek přitom měla firma Play Net v minulých letech pouze statisícové obraty. V roce 2016 to bylo 503 tisíc korun, o rok dříve 579 tisíc. Účetnictví za rok 2017 firma ještě nezveřejnila. 

Ve středu se na účtu údaje o příjemci peněz objevily.
Ve středu se na účtu údaje o příjemci peněz objevily. | Foto: Aktuálně.cz

Ještě v úterý nechtělo SPD novinářům jméno firmy sdělit. Ve středu to nakonec na svém facebookovém účtu udělal předseda hnutí Tomio Okamura

"Nic samozřejmě netajíme, jak se sami můžete přesvědčit na našem transparentním volebním účtu. Obě tyto platby šly mediální agentuře Play Net a.s., která pro hnutí zajišťovala analýzy voličského elektorátu, analýzu volební kampaně, mediaplány, strategické plánování kampaně a analýzy reakcí na změny vnímání voličů," napsal Okamura na Facebook.

Jenže na transparentním účtu původně příjemce peněz uveden nebyl a hnutí jej na dotazy Aktuálně.cz odmítalo uvést. "Nebudu sdělovat jména firem. Je to na vyžádání kontrolního úřadu, kterému jsme připraveni smlouvy poskytnout," odpovídala ještě v úterý na dotaz Aktuálně.cz tisková mluvčí SPD Michaela Dolenská. Název firmy se u odchozích částek objevil až ve středu.

Původně tam ale tyto údaje nebyly.
Původně tam ale tyto údaje nebyly. | Foto: Aktuálně.cz

Chyba tajemníka

Úřad pro kontrolu stran bude finanční transakce hnutí analyzovat. Jak upozornil server Seznam Zprávy, hnutí SPD také hrozí až půlmilionová pokuta za to, že na volebním účtu hnutí zůstal nulový zůstatek, přestože to zákon nedovoluje.

"Náš tajemník po skončení voleb do sněmovny převedl zbylé peníze z kampaně, konkrétně 630 444 Kč, z transparentního volebního účtu na náš běžný transparentní účet, kde máme 37 milionů korun… Pak ovšem tajemník zjistil, že peníze převedl dříve, než povoluje zákon, takže peníze opět převedl zpět na volební účet," napsal k tomu Okamura.

Připomíná události z první poloviny roku 2015, kdy Tomio Okamura čelil podezření z vytunelování svého hnutí Úsvit přímé demokracie. Podezřelé smlouvy a náklady spojené s jeho osobou tehdy způsobily ve straně krizi, která skončila jeho vyloučením a přejmenováním na Úsvit - Národní koalice. Okamura byl nařčen z vytunelování hnutí, účetnictvím se zabývala pražská hospodářská kriminálka. 

Z peněz strany tehdy současný místopředseda Poslanecké sněmovny ČR uhradil například PR služby za 5 milionů, přes 600 tisíc za propagaci svého facebookového profilu nebo 130 tisíc za druhého sněmovního asistenta. 

 

Právě se děje

Další zprávy