Okamura nepředložil majetkové přiznání, hrozí mu pokuta

ČTK ČTK
28. 11. 2013 16:03
Přiznání měl předložit Senátu do 30 dnů od zvolení do Poslanecké sněmovny
Tomio Okamura
Tomio Okamura | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bývalý senátor a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura zatím nepředložil horní komoře majetkové přiznání, které měl podle zákona dodat do 30 dnů po zvolení poslancem.

Mandátový a imunitní výbor Senátu se kvůli tomu obrátil na obecní úřad v místě Okamurova pražského bydliště, řekl předseda výboru Jiří Oberfalzer. Okamurovi za toto porušení zákona o střetu zájmů hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Předseda Úsvitu se ale hájí tím, že ho na povinnost nikdo neupozornil. Přiznání podle svých slov už vypracoval a Senát by ho měl obdržet nejpozději v pátek.

Okamura se stal poslancem ve volbách, které se konaly 25. a 26. října. Oznámení o svém letošním podnikání, majetku, příjmech, darech a závazcích tak měl předložit nejpozději v pondělí 25. listopadu.

Nikdo mě neupozornil

Senátor nebo poslanec podává majetkové přiznání za uplynulý rok do června roku následujícího. V případě, že mu mandát skončí předčasně, tedy například jako u Okamury zvolením do Poslanecké sněmovny, platí zákonná výjimka, podle které musí přiznání podat do jednoho měsíce od ukončení mandátu.

"Přestože mi po skončení mandátu senátora přišel ze Senátu obsáhlý dopis o tom, co všechno mám udělat, tak o této výjimce ohledně majetkového přiznání tam nebyla ani zmínka a nikdo ze Senátu mne na tuto výjimku ani neupozornil, takže jsem o této výjimce prostě nevěděl," vysvětluje Okamura.

O výjimce se podle svých slov dozvěděl až z médií. "Ihned jsem své majetkové přiznání nechal vypracovat a bez prodlení odeslat do Senátu, takže Senát by měl dnes či zítra moje majetkové přiznání obdržet," dodává nový poslanec.

Fakt, že ho senátoři neupozornili, považuje za politickou hru.

Okamura: Se zveřejněním problém nemám

Se zveřejňování příjmů podle svých slov nemá problém, o čemž podle něj svědčí i fakt, že v červnu zveřejnil příjmy za celý loňský rok, ačkoli zákon mu ukládal pouze zúčtovat pouze dva měsíce ve funkci.

V tomto přiznání Okamura uvedl, že je společníkem nebo jednatelem pěti firem a že si za zhruba dva měsíce, kdy už byl členem horní komory, přivydělal 2,35 milionu korun.

Koupil si také byt za 9,2 milionu korun, pořídil vůz za 4,2 milionu korun a má hypotéku ve stejné výši.

Bývalý senátor, který v horní komoře působil rok a letos neúspěšně kandidoval na prezidenta, uspěl v předčasných sněmovních volbách se svým nově založeným hnutím.

Slíbil prosazovat mimo jiné uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy. V programu má také zavedení odvolatelnosti politiků občany.

 

Právě se děje

Další zprávy