Průzkum: Babiš je nejdůvěryhodnějším politikem v Česku

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
Aktualizováno 30. 5. 2014 15:24
Babišovi věří 59 % Čechů a jeho důvěryhodnost v očích veřejnosti stále roste. Mírný propad naopak zaznamenal Okamura, který se umístil na třetí pozici.
Andrej Babiš ve volebním štábu ANO.
Andrej Babiš ve volebním štábu ANO. | Foto: Vojtěch Marek

Praha –  Květnový výzkum veřejného mínění společnosti Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) potvrdil důvěryhodnost nové tváře české politiky Andreje Babiše, jehož podpora ze strany veřejnosti vytrvale roste. Věří mu 59 % Čechů.

Na druhém místě je nyní premiér Bohuslav Sobotka a třetím nejdůvěryhodnějším politikem v Česku je předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura.

Bohuslavu Sobotkovi důvěřuje 47 % populace, předsedu hnutí Úsvit podporuje 43 % Čechů. Tomio Okamura se tak i přes mírný pokles důvěry v posledních měsících stále drží na třetí příčce.

Naopak více začali lidé věřit ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), Aleně Gajdůškové (ČSSD) či Zuzaně Roithové (KDU-ČSL).

Mírný pokles důvěryhodnosti zaznamenal kromě Tomia Okamury také Petr Fiala (ODS).

Negativní postoj zaujímají účastníci výzkumu k Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), Vojtěchu Filipovi (KSČM) a Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). Pomyslným vítězem kategorie je bývalý ministr financí Kalousek, nevěří mu 83 % respondentů. Komunistický politik Filip je nedůvěryhodným pro 58 % lidí a také prezidentskému kandidátovi Schwarzenbergovi nevěří přes padesát procent dotázaných.

Podle CVVM se do celkových výsledků promítá i to, že celou řadu politiků veřejnost příliš nezná. Mezi ně patří Roman Sklenák (ČSSD), Martin Kupka (ODS) či Jiří Mihola (KDU-ČSL). Důvěru jim vyjádřilo do dvaceti procent respondentů.

Květnového výzkumu veřejného mínění se zúčastnilo přes tisíc českých obyvatel starších patnácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy