Okamura jde do boje o Hrad, chce změnit Česko

Domácí Domácí
20. 10. 2012 17:34
Okamura vyhrál druhé kolo senátních voleb na Zlínsku, chce se ucházet o úřad prezidenta

Zlín - Druhé kolo senátních voleb zrodilo nového kandidáta na prezidenta. Tomio Okamura, zvolený jako nezávislý senátorem na Zlínsku, jen zhruba hodinu po sečtení hlasů oznámil útok na Pražský hrad.

"Má smysl, abychom my, nespokojení občané, kandidovali v přímé volbě. Abych mohl co nejvíce prosadit svůj program a změnit tuto zemi, vyhlašuju kandidaturu na prezidenta republiky," prohlásil v České televizi Okamura, který získal ve druhém kole senátních voleb 66 procent hlasů.

Okamura, o jehož prezidentské kandidatuře se dlouho spekulovalo a některé agentury pro výzkum veřejného mínění ho zařazovaly do svých sondáží, oznámil, že začíná oficiálně sbírat podpisy pod petici.

Aby se mohl prezidentských voleb zúčastnit, musí získat podpisy 50 tisíc občanů. Čas na to nemá dlouhý, archy musí být odevzdány do 6. listopadu, který je termínem pro podání kandidátních listin.

Prezidentská volba již má osm jistých kandidátů: Přemysl Sobotka, Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg kandidují díky podpoře svých stran zastoupených v Parlamentu. Padesát tisíc podpisů už se podařilo sesbírat Janu Fischerovi, Miloši Zemanovi, Vladimíru Dlouhému, Janě Bobošíkové a Zuzaně Roithové.

Okamura v kraji, kde má část jeho rodina kořeny, dokázal výrazně porazit všechny svoje konkurenty včetně dosavadní senátorky Jany Juřenčákové nebo lidoveckého exposlance Ludvíka Hovorky už v prvním kole senátních voleb. V tom druhém jasně zvítězil nad sociálním demokratem Stanislavem Mišákem.

 

Právě se děje

Další zprávy