Okamura bude příště muset výroky probírat s vedením Úsvitu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
6. 1. 2015 16:05
Předsednictvo hnutí Úsvit se v úterý shodlo, že příspěvek, který Tomio Okamura sdílel na sociální síti, zbytečně bagatelizuje problematiku radikálního islámu.
Tomio Okamura
Tomio Okamura | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Příspěvek, který o víkendu sdílel Tomio Okamura na svém facebookovém profilu, se v předsednictvu hnutí Úsvit nesetkal s pochopením.

"Sdílený příspěvek, jehož autorem není Tomio Okamura, je zbytečnou bagatelizací tématu a zastírá skutečný rozsah nebezpečí radikálního islamismu, který pro Evropu a západní civilizaci představuje," citoval z usnesení místopředseda hnutí a zároveň poslaneckého klubu Marek Černoch.

Představitelé hnutí, které se však tématu radikálního islámu hodlá dál věnovat, tak do budoucna budou muset svá vyjádření týkající se zahraniční politiky konzultovat s vedením strany a poslaneckým klubem.

Příspěvek, který Okamura sdílel, byl z pera člena grémia hnutí a někdejšího diplomata Jiřího Kobzy. V "návodu na ochranu před islámem" například nabádal k bojkotu muslimských obchodů. "Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám. Jak bude chutnat vaší ženě, až jej bude jíst se šátkem na obličeji?" stojí například v textu.

Jako první se proti němu ohradil Milan Šarapatka, který se odmítl dále podílet na vytváření zahraniční politiky hnutí.

"Prožil jsem 15 let v muslimských zemích. Taková zlehčující a vulgární přirovnání nebo názory, že bychom měli venčit prasata před mešitami, jsou pro mě naprosto nepřijatelná," vysvětlil Šarapatka. Za nevhodný následně označil text i jeho následné sdílení i Černoch. 

 

Právě se děje

Další zprávy