Odvolaný Šťovíček: S restitucemi chci radit církvím

Domácí Domácí
25. 2. 2014 10:28
Šéf Státního pozemkového úřadu skončil kvůli vazbám na Rittiga.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Odvolaný šéf Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Petr Šťovíček se rozhodl přejít na druhou stranu barikády. Dosud totiž řídil navracení majetku církvím v rámci restitucí, nyní chce pomáhat ve sporech se státem právě jim. Řekl to serveru Novinky.cz.

Šťovíčka v úterý nečekaně odvolal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), vadily mu jeho údajné vazby na lobbistu Ivo Rittiga, kterého stíhá policie kvůli praní špinavých peněz. Podle Šťovíčka je ovšem důvod zástupný a s Rittigem se navíc sešel v době, kdy ještě nebyl obviněn.

Dnes již bývalý šéf SPÚ se nyní podle svých slov vrací do advokacie. "Budu se věnovat církevním restitucím a restituentům a rád vytěžím v soukromé sféře zkušenosti ze státního sektoru. Nemám konkurenční doložku a mohu zastupovat jak stát, tak klienty z řad restituentů či církví," vysvětlil.

Církev ale jeho nabídku přijala relativně vlažně. Podle sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba se sice případná spolupráce nedá vyloučit, není ale na pořadu dne. "Teď máme vlastní týmy a s jejich prací jsme spokojeni," vysvětlil.

Šťovíček byl prý svým náhlým odvoláním zaskočen. Jurečka se ho rozhodl odvolat poté, co se v médiích o víkendu objevily fotografie Šťovíčka na Rittigově oslavě narozenin. Šťovíček mu daroval obraz, na kterém je Rittig znázorněn jako řecký bůh Zeus.

"Podle mě není možné, aby tak vysoce postavený státní úředník chodil na setkání s lidmi, jako je Rittig," vysvětlil. Šťovíčkovo zdůvodnění, že pozvání od Rittiga se neodmítá, pro něj vysvětlením není.

Rittigova pomsta

"Mrzí mě to, že mě to pan ministr nenechal vysvětlit. To nebylo minulý týden. Ale v době, kdy Rittig nebyl stíhaný, ani obviněný, a na té oslavě byla půlka Prahy, řada podnikatelů, kteří nejsou žádní zločinci. V té době se spousta lidí chtěla k němu dostat," podotkl Šťovíček.

Upozornil navíc na to, že fotky se objevily více než po roce od doby, kdy oslava proběhla, odvolání tak bylo účelové a o samotnou oslavu nešlo. "Byl to zástupný důvod, jak mě odstranit. K Rittigovi nemám žádný vztah. Od té oslavy jsem ho neviděl a nikdy jsem s ním nebyl v kontaktu," vysvětlil.

Rittiga prý viděl jen dvakrát nebo třikrát a na oslavu se v podstatě "nachomýtl". Nepamatuje si navíc, od koho dostal pozvánku.

"Osobně jsem se s Rittigem neznal, ale nesmíte zapomenout, že v době, kdy byla ta oslava, byl ministrem zemědělství Bendl. A o jejich vazbách se tehdy všeobecně vědělo," dodává exšéf SPÚ. 

Za jeho odvoláním podle Šťovíčka stojí sám Rittig. "Podle mého je to Rittigova pomsta, protože jsem v říjnu propustil náměstka Zdeňka Kvasničku, který je ve skutečnosti jeho člověk," poznamenal.

Šťovíček se také ohradil proti tvrzení ministra o pozvánce, která se neodmítá. "Pan ministr to popletl, určitě jsem mu neříkal, že se neodmítá pozvání Rittiga, ale říkal jsem, že se neodmítá pozvání na oslavu padesátin," poznamenal. Dodal, že motiv obrazu vymyslel malíř.

Šťovíček: Výtku měl jen jednu

Jurečka na tiskové konferenci k odvolání Šťovíčka několikrát zopakoval, že ona oslava byla jediným důvodem pro Šťovíčkovo odvolání a nijak nesouvisí s církevními restitucemi.

O Šťovíčkově pádu se ovšem hovořilo již delší dobu, důvodem měly být právě restituce a údajné pomalé vydávání pozemků církvím. Podle Šťovíčka měl na něj čerstvý ministr jen jednu výtku, církve si prý stěžovaly, že úřad neřeší složitější případy odděleně.

Šťovíček navíc není jediným vysokým úředníkem, který pod novým ministrem rychle skončil. Jurečka minulý týden odvolal vedoucího své kanceláře Lubomíra Poula, který působil jako šéf Úřadu vlády Petra Nečase.

Ministr se ho zbavil poté, co se začalo spekulovat o Poulově roli v kauze Nagyová. Poul měl totiž předávat Janě Nagyové tajné dokumenty, které pak skončily u Rittiga.

 

Právě se děje

Další zprávy