Nečasová dostala od soudu tříletou podmínku, deset let nesmí pracovat pro stát

Marek Pokorný ČTK Marek Pokorný, ČTK
Aktualizováno 1. 3. 2019 14:47
Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil odvolací soud Janě Nečasové i trojici zpravodajců podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je neposlal. Někdejší šéfce kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) uložil tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Dnešní verdikt v kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy vlády, je pravomocný.
Jana Nagyová
Jana Nagyová | Foto: ČTK

Policejní zátah na Úřadu vlády v roce 2013 přitom Nečasově tehdejší dlouholeté milence (a nyní manželce) vynesl ještě několik dalších obvinění. Ani v jednom z případů - ať již vynášení tajné zprávy BIS či rozdávání trafik poslancům výměnou za podporu zákonů - zatím nepadl pravomocný verdikt. 

Kromě Nečasové za to, že nechali sledovat její sokyni v lásce, tehdejší premiérovu manželku Radku, potrestal soud i trojici zpravodajských důstojníků Ondreje Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohůnka. Ti dostali podmíněné tresty v délce 2,5 let, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let.

Nečasová podle rozsudku zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Získáním informací o její údajné nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Později nechala sledovat také dva zaměstnance úřadu vlády.

Vyšší tresty dát nešlo

Podle odvolacího senátu byly původně uložené podmíněné tresty v rozpětí 18 měsíců až dvou let a pětileté zákazy činnosti nepřiměřeně mírné. Senát vedený Richardem Petráskem ale zároveň dospěl k závěru, že čtveřici nemůže poslat za mříže.

"Všichni obžalovaní byli stíháni pouze pro přečiny. Soud se řídil v prvé řadě omezením, že za přečiny lze nepodmíněné tresty uložit pouze tehdy, pokud vzhledem k osobám obžalovaných nelze dosáhnout účelu trestu jiným než nepodmíněným trestem," vysvětlil předseda senátu Petrásek. Zároveň připomněl, že všichni obžalovaní byli doposud bezúhonní a že od spáchání jejich skutků už uplynula dlouhá doba, přičemž délku trestního řízení nezavinili.

"Není to maximální spokojenost, ale podstatné je, že soud pravomocně konstatoval, že se tito pachatelé dopustili protiprávního sledování občanů této země, a výrazným způsobem tak zasáhli do ústavních práv a svobod těchto lidí," komentoval verdikt státní zástupce Rostislav Bajger. Výše zpřísněných trestů je podle něj akceptovatelná.

Verdikt kvitovala i Unie státních zástupců. "Uplynulých šest let bylo státní zastupitelství napadáno politiky, advokáty i částí médií, že zásah na Úřadu vlády roku 2013 byl nedůvodný. Dnešní pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze prokazuje, že se mýlili. Soud rozhodl, že tehdejší ředitelka kabinetu předsedy vlády Jana Nagyová zneužila tajnou službu ke sledování soukromé osoby," uvedl její mluvčí Ondřej Šťastný.

Na počátku byla kartářka

Soudce Petrásek shrnul, že Nečasová kontaktovala Páleníka s žádostí o sledování na základě tvrzení své kartářky.

"Obžalovaná navštívila kartářku, ke které chodila řadu let a která se podle ní nikdy nezmýlila, a ta jí sdělila, že manželka jejího milence doktora Nečase má milence," konstatoval. Později nechala Nečasová sledovat také dva zaměstnance Úřadu vlády.

Skutečnost, že Nečasovou potrestal nejpřísněji, zdůvodnil senát tím, že oba skutky zorganizovala. "Bez jejího přičinění by ostatní obžalovaní zůstali bezúhonnými osobami," podotkl soudce.

Může dostat souhrnný trest

Tříletá podmínka s pětiletou zkušební dobou je nejvyšší, jakou lze uložit. Nečasová ale nakonec může ve vězení skončit. Pokud jí totiž soud uzná pravomocně vinnou i v některé z jejích dalších kauz, může jí uložit souhrnný trest. 

"Problém mojí klientky spočívá v tom, že má další dvě kauzy, u kterých by přicházel v úvahu - kdyby tam byla uznaná na vinu - souhrnný trest. A jakýkoliv den navíc k těm třem letům už je trest ze zákona nepodmíněný. Takže to je velké nebezpečí, které jí teď hrozí," potvrdil advokát Nečasové Eduard Bruna. Ten nevyloučil, že podají dovolání. 

"Dovolání nám nepomůže, protože o něm se rozhoduje třeba až za rok. Jeho podání tak pro nás nemá velký význam, ale bude záležet na stanovisku klientky," řekl.

Kauza BIS běží od začátku

V případě vynesení tajné zprávy BIS podnikateli Ivo Rittigovi soud již Nečasovou uznal vinnou - spolu s Rittigem a jeho právníky dostali v lednu 2017 podmíněné tresty. Ty ale posléze zrušil Vrchní soud v Praze a přikázal znovu projednat.

Jenže původní soudce Petr Novák kvůli omluvám jak Nečasové, tak Rittigova právníka Vlastimila Rampuly nestačil verdikt znovu vynést před svým odchodem do důchodu počátkem letošního roku a případ tak musí projednat nová soudkyně Monika Křikavová zcela od začátku.

Obvodní soud pro Prahu 1 pak projednává ještě třetí v kauzu, v níž kromě Nečasové figuruje i její manžel a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Roček. Ti jsou obžalováni z podplácení trojice poslanců příslibem lukrativních funkcí a zahrnuje také krácení daní z dárků, které Nečasová dostávala od vlivných podnikatelů.

Soudkyně Helena Králová bude v projednávání případu trafik pokračovat příští týden. Původně byla obviněna i trojice poslanců Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, ale Nejvyšší soud následně zrušil jejich stíhání s tím, že je kryla poslanecká indemnita. I když Ústavní soud poté označil rozhodnutí Nejvyššího soudu za nezákonné, poslance již nebylo možné znovu stíhat.

Soudkyně Králová v minulosti soudila i případ nezákonného sledování, kdy ale Nečasovou i důstojníky vojenského zpravodajství opakovaně osvobodila. A její verdikt také opakovaně rušil odvolací soud, který jí nakonec kauzu sebral a přidělil jiné soudkyni. A zkritizoval Královou, že Nečasové i jejímu manželovi nekriticky nadržovala.

 

Právě se děje

Další zprávy