Odtud Rath odnesl krabici vína, slavná vila nechátrá

Radek Nohl Radek Nohl
5. 8. 2013 19:00
Co se po roce stalo s domy, které po zatčení lidí z kauzy Rath, zajistila policie?
Dům v Rudné u Prahy, z něhož si David Rath odnesl krabici vína. Podle policie v ní bylo sedm milionů.
Dům v Rudné u Prahy, z něhož si David Rath odnesl krabici vína. Podle policie v ní bylo sedm milionů. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Je několik hodin před tím, než u soudu začne největší politická korupční kauza roku.

V Rudné u Prahy, kde několikaměsíční policejní akce vyústila v zatčení poslance Davida Ratha, ale jako by se život na rok a čtvrt nezastavil.

Dům, v němž si Rath podle vyšetřovatelů převzal v krabici od vína úplatek ve výši sedmi milionů korun, i garáž má otevřená okna, tráva v zahradě je posekaná. Jen z poštovní schránky vylézají reklamní letáky.

Majitelka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice, Kateřina Pancová ani její partner exposlanec Petr Kott doma nejsou. Stejně jako Rath jsou více než jeden rok za mřížemi vazební věznice.

"Párkrát jsem tu někoho viděla, vyberou poštu, otevřou okna," říká seniorka, která ve městě bydlí. V době, když byl u domu i reportér Aktuálně.cz, ale nikdo neotevíral. To, že se někdo o vilu Kateřiny Pancové stará, potvrzuje i její obhájce Tomáš Sokol

Obstavený majetek za miliony

Žalobci trojici zajistili celkově podle odhadů majetek za několik desítek milionů korun. V případě Kateřiny Pancové je počet nemovitostí největší.

Kromě vily v Rudné, jde ještě o domy v Jílovém u Prahy a Kobylisích, které vlastní společně s Jaroslavem Pancem, vilu v Hostivicích, byt v pražském Smíchově a pozemek v Krušných horách.

Kott má podle katastru nemovitostí na základě rozhodnutí státních zástupců zajištěny pozemky o rozloze přes 230 tisíc metrů čtverečních v obci Bezděz, dům v Doksech a rekreační chatu v Bakově nad Jizerou.

Podle usnesení státních zástupců, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, ani jeden z nich nesmí nemovitost prodat či ji pronajmout.

Rathovy domy

V případě Davida Ratha byly obstaveny dva domy v Hostivicích i s okolními pozemky. V jednom bydlí jeho manželka s dětmi, ve druhém jeho partnerka Renata Horká.

"V posledních dnech tu byli dělníci, opravovali tu fasádu," pronesl muž, který šel se svým synem kolem vily v ulici Sadová, kde má Rath hlášené i své bydliště.

Ve druhém domě v Hostivicích, který Rath podle katastru nemovitostí vlastní se svým bratrem a otcem, v době, kdy ho reportér Aktuálně.cz navštívil, nikdo z rodiny nebyl.

Rolety za okny byly stažené, uzavřena byla i místní ordinace. "Manželka s dětmi tam standardně bydlí," odpověděl na dotaz Rathův poslanecký asistent Patrik Tomšů.

O nemovitostech rozhodne soud

Jen ve vedlejší ulici má další dům Kateřina Pancová. Ale i o něj je v současné době postaráno.

U dveří jsou pantofle, okna jsou otevřená, na zahradě, která se ukrývá za velkou zdí, je právě posekaná tráva. "Dlouhodobě dům užívá otec paní Pancové," podotkl advokát Tomáš Sokol.

Státní zástupci nechali všechny nemovitosti zajistit jako část náhrady škody za výši úplatků, které si Rath, Pancová a Kott podle vyšetřovatelů měli převzít.

Podle žaloby si středočeský exhejtman vzal na úplatcích 16 milionů korun, zbylá dvojice dostala zhruba 38 milionů korun. Co nyní s domy a dalšími pozemky bude, se rozhodne až na základě pravomocného rozhodnutí soudu. Přelíčení začne 7. srpna.

Jak dopadne David Rath u soudu? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy