Odsouzený exposlanec Pekárek podal ústavní stížnost

ČTK ČTK
15. 10. 2013 13:35
Pekárek tvrdí, že jeho případ je pouze nepřímým úplatkářstvím.
Pekárkův předvolební klip pro volby do sněmovny 2010 dodnes visí na stránkách ODS - "Vím, že správa města stejně jako politika je proces, který se musí dělat pořádně a ro
Pekárkův předvolební klip pro volby do sněmovny 2010 dodnes visí na stránkách ODS - "Vím, že správa města stejně jako politika je proces, který se musí dělat pořádně a ro | Foto: Repro TV ODS

Brno - Bývalý poslanec Roman Pekárek, jenž si odpykává pětiletý trest za korupci spojenou s prodejem pozemku, podal ústavní stížnost.

Soud ji obdržel koncem září, zatím o ní nerozhodl, většinou to trvá několik týdnů až měsíců. Soudcem zpravodajem je Vladimír Kůrka.

Pekárkova obhajoba ve stížnosti tvrdí, že exposlancův údajný skutek nenaplňuje znaky přijímání úplatku, ale pouze nepřímého úplatkářství. O prodeji pozemků totiž definitivně nerozhodoval Pekárek sám, ale kolínské zastupitelstvo.

Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250 000 korun a zákaz působení v samosprávě.

Na mandát poslance se však zákaz nevztahoval, a tak Pekárek zůstával členem sněmovny až do jejího rozpuštění. Dostal se do ní jako náhradník po odstoupení rebelů z ODS.

Podle obžaloby Pekárek (dříve ODS) jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní získané parcely pronajímá k zemědělským účelům.

Pekárkovo dovolání v červnu odmítl Nejvyšší soud, podle kterého byla trestná činnost řádně prokázána. V pořádku je prý jak právní kvalifikace činu, tak uložený trest.

 

Právě se děje

Další zprávy