Odsouzený europoslanec Železný nabídl, že vzdá volby

dom, čtk
12. 5. 2009 11:06
S verdiktem za daňové podvody nesouhlasí
Vladimír Železný.
Vladimír Železný. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Europoslanec Vladimír Železný, který podle soudu ošidil stát na daních, zvažuje, že stáhne kandidaturu do červnových eurovoleb. 

Někdejší ředitel televize Nova je na druhém místě kandidátky hnutí Libertas.cz, v jejímž čele stojí bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý. 

Železný rezignaci zvažuje proto, že byl včera pravomocně odsouzen na daňové podvody, jejichž výši soud spočetl na zhruba šest miliónů korun a kterých se europoslanec dopustil při dovozu obrazů z ciziny. Dostal dvouletý podmíněný trest.

"Přestože Vladimír Železný považuje rozsudek Vrchního soudu v Praze za účelový předvolební krok a přestože je ohromen manipulací se zákonnými normami o dovozu obrazů, kterou soud při zdůvodnění rozsudku předvedl, považuje za korektní nabídnout odstoupení z kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu," sdělila médiím Železného asistentka Edita Gargelová.

O nabídnuté rezignaci bude podle ní rozhodovat ve středu Republiková rada Nezávislých demokratů, k nimž Železný patří a kteří jsou podle Gergelové koaličními partnery hnutí Libertas.cz.

Železný je stíhán ještě v dalších dvou kauzách - kvůli poškozování věřitele a dalšímu krácení daní.

 

Právě se děje

Další zprávy