ODS zatím řekla, co nechce

David Macháček, Tomáš Fránek
26. 11. 2005 19:15
Brno - Politici ODS zatím neprozradili, jak by vládli, pokud by vyhráli volby. První polovinu víkendového kongresu hovořili převážně o tom, co si nepřejí. Své vlastní pozitivní plány mají představit v neděli.

ZDE se můžete podívat na volební klip ODS, který je postavený na "strašení" prostřednictvím "děsivých artefaktů" z Paroubkovy éry.

Náladu letošního kongresu ODS, na kterém se nevolí stranické vedení, zatím určují dva problémy, o kterých dosud nebylo ve stranických kruzích "vhodné hovořit nahlas".

Nejsilnější opoziční strana se musí vypořádat s tím, že její stále silnější regionální politici z krajských zastupitelstev nepatří do nejužšího stranického vedení. Přitom už na loňském volebním kongresu dávali hejtmani najevo, že by se s nimi ve vedení strany mělo počítat.

Do vedení strany se ale dostali pouze pražský primátor Pavel Bém a středočeský hejtman Petr Bendl. Oba však patří více k "centrálnímu pražskému vedení" než k regionálním politikům. A členové ODS z regionů stále dávají najevo, že vzhledem k silné voličské podpoře v jejich domácích krajích by se s nimi mělo počítat.

Pojďme a vyhrajme ty volby! Kongres, na němž ODS "zbrojí" před nadcházející volební kampaní bude pokračovat ještě v neděli.
Pojďme a vyhrajme ty volby! Kongres, na němž ODS "zbrojí" před nadcházející volební kampaní bude pokračovat ještě v neděli. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Úsilí krajských politiků o větší podíl na vlivu v ODS ale zakládá i na druhý názorový střet, o kterém se lídři ODS nechtějí příliš bavit.

Centrální vedení, více upjaté na stranickou ideologii, zatím odmítá jako možné povolební řešení takzvanou velkou koalici s ČSSD. Praha nechce "druhou opoziční smlouvu".

Regionální křídlo, považované za pragmatické, by s takovým řešením po zkušenostech z krajského vládnutí nemělo tak velký problém.

Klaus nechce regionální spory

První slovo patřilo na kongresu čestnému předsedovi ODS a prezidentovi Václavu Klausovi. Ten svou mateřskou stranu upozornil, že teď by problémy mezi regiony a centrálním vedením řešit neměla. "Nedovolte, aby Vám byla - při silném postavení ODS v krajích - zvenčí implantována umělá řevnivost mezi regiony a celostátním vedením. Máte demokraticky zvolené vedení, které pro volební úspěch jistě udělá vše, co je v jeho silách. Kdybyste se právě teď nedokázali pevně semknout, veřejnost by Vás nemohla vnímat jako sílu, která může tento stát vést ke svobodě a prosperitě," prohlásil Klaus.

Snímky z návštěvy Václava Klause si můžete prohlédnout ZDE.

Topolánek nechce velkou koalici

Předseda ODS Mirek Topolánek zase zdůraznil, že si nepřeje povolební spolupráci s ČSSD. "Nebudeme tvořit cudnou záclonu, za kterou se sociální demokraté budou domlouvat s komunisty. Chceme politice vrátit tvář, a to nejde se socialisty, komunisty a marťany."

Možné oživení někdejší opoziční smlouvy odmítá i předseda Senátu Přemysl Sobotka. "Lidovci jsou pro nás nejpřijatelnější koaliční partner.Velká koalice ODS a ČSSD není dobrá. Dovedu si ji představit pouze v případě vysokého zisku komunistů ve volbách jako vytvoření protikomunistické koalice."

Lidé chtějí konkrétní odpovědi

Po celou sobotu mohli čtenáři Aktuálně.cz prostřednictvím adresy [email protected] pokládat politikům ODS libovolné otázky. Z nich vyplynulo, že nejvíce se lidé chtějí dozvědět, co bude ODS sama aktivně dělat.

První část zodpovězených otázek si můžete přečíst ZDE.

"Klipy o Paroubkovi jsou málo, potěší jedině Toplánkův fanklub," napsal Štěpán Urban.#reklama

"Můžete říci voličům, co uděláte se špatnými soudy, úřední šikanou, jak pomůžete živnostníkům, co bude s prosocialistickými zákony, které prosadili vládnoucí komunisté?" dodává Vladimír Sabo.

O svém vlastním volebním programu se účastníci kongresu ODS budou bavit až v neděli.

 

Právě se děje

Další zprávy