ODS žádá ČSSD o pomoc se sesazením Venclíka

Domácí Domácí
26. 8. 2009 20:53
Pád někdejšího krajského lídra je zřejmě definitivní
Milan Venclík
Milan Venclík | Foto: Jan Langer

Brno - Jihomoravská ODS by ráda sesadila svého krajského radního Milana Venclíka. Začne proto vyjednávat s koaličními sociálními demokraty.

Spor o Venclíka, který byl ještě loni v říjnu lídrem pro krajské volby, se vleče už několik měsíců. Podle předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky ztratil Venclík mezi straníky důvěru. A proto ho vyzvali k rezignaci. Bezvýsledně.

"Protože tak od června, odkdy výzva platí, neučinil, mělo by ho odvolat zastupitelstvo. Preferujeme, aby tak učinilo to zářijové," řekl ČTK Kadrnka.

Vyjednávání s ČSSD začne v nejbližších dnech. "Pokud nás ODS osloví se žádostí o odvolání pana Venclíka, budeme konat přesně podle smlouvy," nechal se slyšet hejtman Michal Hašek (ČSSD).

"Korektním a logickým řešením by byl nástup nového šéfa krajské ODS pana Kadrnky do Rady Jihomoravského kraje jako výraz spoluodpovědnosti za krajskou koalici a jako plnění dohodnutých programových závazků, obsažených ve smlouvě o spolupráci i v programovém prohlášení rady JMK," dodal.

Kývl na proplácení poplatků

Pád kontroverzního politika, někdejší hvězdy ODS začal o prázdninách, kdy se nedostal na kandidátku pro předčasné volby. Kolegové mu přičítají nízké zisky v několika posledních volbách.

V roce 2004 strana prohrála krajské volby o půl procenta s lidovci. Výsledky zřejmě ovlivnila aféra, která Venclíka vinila z korupce. Soud ji ovšem nakonec označil za vykonstruovanou.

Další korupční aféra přišla opět před krajskými volbami o čtyři roky později. ODS poté utrpěla v Jihomoravském kraji nejdrtivější porážku z celé republiky. Zlomem byly loňské krajské volby. Po nich Venclík vyjednal koalici s ČSSD. K nelibosti mnohých se ale zavázal například k proplácení regulačních poplatků v krajských nemocnicích a lékárnách.

 

Právě se děje

Další zprávy