ODS v Praze láká voliče. Na kampus i Silicon Valley

Kateřina Eliášová
19. 8. 2010 16:15
ODS představila lídra Svobodu i program pro vědu a vzdělání
Poslanec a šéf pražské ODS Boris Šťastný
Poslanec a šéf pražské ODS Boris Šťastný | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS představila první část programu, se kterým chce v Praze uspět v říjnových komunálních volbách.

Týká se vědy, vzdělání a výzkumu, garantem programu je jeden ze sedmi kandidátů na primátora Bohuslav Svoboda.

ODS, která v Praze po posledních parlamentních volbách výrazně oslabila, teď nabízí velkolepé plány.

Počítá třeba s výstavbou nového vysokoškolského kampusu nebo s vědecko-technickým centrem podobným tomu v Silicon Valley v Kalifornii.

Kampus místo olympijských her...

Pražští radní z ODS už o vybudování ústředního vysokoškolského kampusu mluvila v letošním volebním období, a to v souvislosti se náopadem uspořádat v metropoli olympijské hry.

Mluvilo se o pozemcích v Letňanech, kde měl kampus vzbiknout po ukončení her. Z plánů ale sešlo. Předseda pražských občanských demokratů Boris Šťastný nicméně slíbil, že ODS (pokud vyhraje volby) začne hledat vhodný pozemek.

"Praha bude mít jistě nějaké pozemky, kde by mohl kampus vyrůst. Budeme je bybí usilovně hledat," uvedl.

... a Silicon Valley k tomu

ODS by taky ráda v Praze podpořila vznik tzv. vědecko-výzkumného inkubátoru, centra podobnému tomu v Silicon Valley v Kalifornii.

Stejně jako v případě VŠ kampusu ale zatím její představitelé netuší, kde by mohlo centrum vzniknout.

"Naším cílem je v následujících čtyřech letech vytvořit takové podmínky, aby v Praze vznikl vyspělý technologický inkubátor. Je naší prioritou že to, co slíbíme," slíbil Šťastný. Centrum inovací, patentů a vynálezů by mělo dát mimo jiné šanci se rozvíjet nadějným studentům a vědcům.

Více mateřských škol

ODS taky slibuje více mateřských školek, dokonce chystá svůj vlastní návrh zákona, který by podpořil jejich výstavbu.

"Stejně tak, jako má investor při výstavbě nových domů a bytů povinnost zajistit dostatek parkovacích míst, tak bychom rádi změnili zákony tak, aby měl povinnost zajistit rovněž dostatečný počet míst v mateřských školkách pro děti, které se do nové zástavby nastěhují," uvedla členka poradního týmu lídra, starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS).

Občanští demokraté by rovněž chtěli, aby se děti učily angličtinu už v posledním roce mateřských škol a v první a druhé třídě základních škol.

Bohuslav Svoboda má ve svém poradním sboru i lidi z akademické sféry, radí mu například emeritní rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm nebo děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

 

Právě se děje

Další zprávy