ODS utekla ČSSD o téměř devět procent, vyhrála by volby

Domácí Domácí
25. 5. 2009 14:45
CVVM: Od dubna si občanští demokraté polepšili o 7 %, ČSSD naopak mírně ztratila
Předvolební kolorit dokreslují billbordy. Jako tento z dílny opozice, který je k vidění v Benešově, a zachycuje Mirka Topolánka, Jana Zahradila a amerického prezidenta George Bushe.
Předvolební kolorit dokreslují billbordy. Jako tento z dílny opozice, který je k vidění v Benešově, a zachycuje Mirka Topolánka, Jana Zahradila a amerického prezidenta George Bushe. | Foto: Reuters

Praha - ODS si od dubna u voličů výrazně polepšila, zjistili sociologové Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Občanští demokraté by podle nich nyní vyhráli volby do Evropského parlamentu s obrovským náskokem.

Jejich největší rival - ČSSD - během měsíce lehce propadl. Podle volebního modelu by nyní na nejsilnější parlamentní stranu ztratili sociální demokraté takřka devět procent (36,5 % ku 28 % ve prospěch ODS).

Dosavadní průzkumy přitom více či méně favorizovali právě sociální demokraty. Ukázala to i studie politologů Univerzity Palackého v Olomouci, podle níž by ČSSD zvítězila s náskokem necelého procenta hlasů.

Třetí by podle CVVM skončili komunisté (15,5 %), své europoslance by měli i lidovci (5,5 %) a zelení (5 %). Posledně jmenovaným přitom experti z UP přiřkli zisk méně než tří procent.

Za těmito stranami je s velkou ztrátou Suverenita, jejímž lídrem je Jana Bobošíková. Příspěvek za hlasy (nezbytný je zisk nejméně procenta voličů) by dostali Evropští demokraté, Evropská demokratická strana a také hnutí Věci veřejné.

K volebním urnám, které se v Česku otevřou v pátek 5. června, by nyní přišlo 40 procent lidí. "Navzdory uvedeným údajům lze nicméně na základě zkušeností z minulosti usuzovat, že evropských voleb se reálně zúčastní s největší pravděpodobností méně oprávněných voličů," upozornil Daniel Kunštát z CVVM.

Jeho spolupracovníci se mezi 4. a 11. květnem dotazovali celkem 1038 Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy