ODS teď nebojuje o přežití. Zbrojí na rozpočet a radar

Kateřina Eliášová
24. 9. 2008 21:33
Občanští demokraté hrají o dvě důležité věci
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Analýza - Rozloží "Kauza Morava" ODS tak, jako ji před jedenácti lety rozštěpily tajné fondy a následný "Sarajevský atentát"? Jen stěží.

Občanská demokratická strana sice bojuje s nepříjemnou ostudou v podobě "Bonda Moravy" a exministra Vlastimila Tlustého, stranu to ale nepoloží, a dokonce nevznikne ani Unie svobody II.

Šéfovi strany Mirku Topolákovi se víc než jeho vlastní strana drolí těžko upečený koaliční koláč.

To může ohrozit dvě nejdůležitější věci, které chce ODS a celá koalice zvládnout. Jsou jimi radar a rozpočet.

A platí to i obráceně: neschválený rozpočet a radar mohou položit koalici.

Teď se hádat nebudeme

Topolánek dokázal "Kauzu Morava" (on sám jí říká "Kauza Tlustý") využít. Obtížistu Tlustého vykreslil jako ostudu ODS a za pravdu mu dala drtivá většina straníků, včetně regionů. "Když ten pahýl komíhá, tak ten sliz kolem stříká," popsal lakonicky Tlustého.

Před volbami se tak strana semkla a i Topolánkovi největší rivalové ve straně (zejména pražská ODS) hlásají jedno heslo: "Je třeba situaci zklidnit a soustředit se na volby!"

Tlustý může být spokojen. Dnešní boj v Rakovníku vyhrál. Podaří se mu to i v pondělí, kdy půjde kauzu vysvětlovat místnímu sdružení?
Tlustý může být spokojen. Dnešní boj v Rakovníku vyhrál. Podaří se mu to i v pondělí, kdy půjde kauzu vysvětlovat místnímu sdružení? | Foto: Ludvík Hradilek
Tlustý chce žalovat Topolánka i média, z klubu neodejde
Bém a Topolánek se usmiřovali na mimořádném grémiu
Rakovník proti Topolánkovi: Tlustý by neměl odcházet

ODS ale úplně v klidu není. Předvolební aféra s vířivkou totiž iniciovala odchod dvou poslanců z klubu ODS. Tady dostala nejsilnější koaliční strana zásah, ačkoliv o vrtoších Juraje Ranince a Jana Schwippela věděla už dlouho.

Kalouskův rozpočet

Vzpurní poslanci sice deklarovali loajalitu ke straně a koalici, teď už jsou ale mimo klub, a tedy mimo pravidla.

Rozpočet příliš komentovat nechtějí. "Zatím jsem to neviděl, počkám ještě s vyjádřením," říká opatrně Raninec. Právě on a Schwippel mohou společně s Tlustým rozpočet bojkotovat a nakonec pro něj ruku nezvednout.

Poslanecký rebel z ODS: Nebudu pomáhat levici
Koalice přišla ve sněmovně o dalšího poslance ODS

Země by se tak ocitla v rozpočtovém provizoriu, což by vládě prospělo během těchto horkých chvilek úplně nejméně.

Postoj rebelů k rozpočtu souvisí s právě probíhající debatou o úpravě daní. Rebelové nesouhlasí se zachováním patnáctiprocentní sazby, chtějí 12,5 %.

Vyjednávat? Ani náhodou

Rebelové zatím vyčkávají, jestli s nimi začne vedení ODS a jejího klubu vyjednávat o možné podpoře, či nikoliv. "Nebudu organizovat žádné setkání. Každé hlasování je zodpovědností každého jednoho poslance," říká šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Že tento postoj může vést až k "zaříznutí" rozpočtu, Tluchoř příliš nekomentoval. "Rozpočet ještě ve sněmovně není, ještě je čas na rychlé závěry," řekl Aktuálně.cz.

ODS ale hraje vabank. Pokud ztratí u rozpočtu hned tři hlasy (a možná i čtvrtý v podobě lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky), bude koalice blízko svému pádu.

Svědčí o tom i výrok vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka, že by vláda měla skončit, pokud se jí nepodaří prosadit ve sněmovně státní rozpočet na příští rok.

U radaru je situace přece jen jiná. Rebelové neohlásili bojkot v hlasování o pobytu Američanů na českém území, s tím mají problém spíš zelení. Topolánek teď bude muset přesvědčit Bursíka, aby své lidi sešikoval, nebo najít pomocníky z řad ČSSD nebo jejich odpadlíků.

 

Právě se děje

Další zprávy