ODS: Stav nemocného poslance se lepší

Petr Holub
25. 6. 2006 17:30
Praha - Poslanec ODS Miloš Patera, který v pátek skončil v nemocnici s mozkovou mrtvicí, by se podle své strany mohl zúčastnit hlasování o nové sněmovně.
Miloš Patera
Miloš Patera | Foto: ODS

Pateru v neděli navštívil místopředseda strany Ivan Langer. "Informoval mě, že jeho stav se lepší," oznámil šéf ODS Mirek Topolánek. "Zatím ale zdaleka není jasné, zda se zúčastní čtvrteční schůze. Určitě ho k tomu nebudeme nutit, zdraví je přednější."

Patera nicméně na ustavující schůzi sněmovny přijít chce. "Podle předsedy našeho poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého se poslanec ve čtvrtek jednání zúčastní," uvedl již v sobotu stranický mluvčí Jiří Sezemský s dodatkem, že spolu oba poslanci mluvili v pátek v noci.

Původně to přitom vypadalo, že Mirek Topolánek má další nečekanou překážku v získávání většinové podpory ve sněmovně a v jednáních o nové vládě.

Jak deník Aktuálně.cz informoval již v pátek, poslanec ODS za Karlovarský kraj Miloš Patera (přečtěte si jeho vizitku ZDE) byl převezen do nemocnice poté, co ho postihla náhlá mozková příhoda.

Zdravotní stav znovuzvoleného poslance je vážný, a tudíž se nezdálo, že by mohl být přítomen na první ustavující schůzi nové sněmovny, která začíná už v úterý. Už od dva dny později - tedy ve čtvrtek - by na ní měl být volen nový šéf dolní komory, což je souboj označovaný za druhé volby. Do značné míry předurčí, kdy bude muset odstoupit současný Paroubkův kabinet.

ODS má spolu se svými potencionálními partnery v sestavované koalici pouze 100 hlasů proti stejnému počtu dvojbloku ČSSD - KSČM. Bez nemocného Patery by trojkoalice byla v menšině a za takového rozložení sil by Jiřímu Paroubkovi vyšel plán protlačit "silou" do křesla předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka - pokud toho samozřejmě za této situace bude chtít ČSSD využít.

To je důležité mimo jiné proto, že v případném třetím kole sestavování vlády ústava dává právo pověřit některého politika jednáními o vládě už nikoliv prezidentovi, nýbrž právě šéfovi sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy