ODS stály volební kampaně půl miliardy, je ve ztrátě

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
31. 3. 2011 17:50
ČSSD dala za volby 270 milionů, dluh má ještě vyšší. VV jsou v minusu navzdory milionům od Bakaly
Čím si vydělávají strany? Hlavně přízní voličů přepočtenou na dotaci ze státní kasy.
Čím si vydělávají strany? Hlavně přízní voličů přepočtenou na dotaci ze státní kasy. | Foto: Jan Langer

Praha - Politické strany po supervolebním roce 2010, kdy proběhly hned troje volby, zveřejňují své výroční zprávy o tom, jak v loňském roce hospodařily.

Po TOP 09 a Zelených se nyní přidali i Věci veřejné, Zemanovci a ODS. Aktuálně.cz má k dispozici i údaje od KDU-ČSL a ČSSD.

Podle výroční finanční zprávy činily vloni příjmy ODS 612,9 milionu korun a výdaje 752,7 milionu. Výsledkem hospodaření ODS je po zdanění ztráta 222,2 milionu.

"Z toho ztráta Hlavní kanceláře ODS činí 143 milionů, zbytek připadá na regionální a oblastní sdružení," komentuje mluvčí strany Tomáš Bartovský.

Na volby vloni občanští demokraté dali 541,6 milionu. "Z toho 213 milionů bylo určeno pro kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny," doplňuje mluvčí. Mzdy vyšly stranickou pokladnu na 70 milionů.

Nejsilnější vládní straně naopak do kasy přiteklo 152,8 milionu korun státního příspěvku na činnosti a 105,8 milionu na úhradu volebních nákladů. Od sponzorů a dárců strana vloni získala 232,9 milionu korun.

ČSSD dala za volby 270 milionů, dluh má ještě vyšší

ČSSD, vítěz voleb a nejsilnější opoziční strana, měla vloni příjmy celkem 718,2 milionu korun. Výdaje činily celkem 459,8 milionu (270,2 milionu byly výdaje na volby). Dluh strany byl ke konci loňského roku 325 milionů korun.

Hospodaření ČSSD je po loňsku v záporných hodnotách
Hospodaření ČSSD je po loňsku v záporných hodnotách | Foto: Ludvík Hradilek

Od té doby ovšem ještě vzrostl. Někdejší šéf stranických kontrolorů, v současnosti místopředseda Martin Starec před několika dny na sjezdu oznámil, že aktuální dluh je dokonce 360 milionů korun.

"Od začátku roku si musela ČSSD půjčit dalších 35 milionů na provoz. Ty budou vráceny poté, co přijde část dotací od státu," řekl Aktuálně.cz.

Většinu sumy dluží strana své společnosti Cíl, kvůli zrušeným volbám se ale dostala do finanční tísně a musela si pomoci dalším úvěrem u kampeličky Fio. U té si loni v únoru zřídila kontokorent na 180 mililonů korun, který ručila částí svého sídla, Lannovým palácem. Ke konci roku se ČSSD podařilo splatit 115 milionů s tím, že zbylé peníze splatí v následujících letech. 

Sociální demokraté získali od státu jako příspěvek na úhradu volebních nákladů 115,5 milionu, na činnost strany 169,1 milionu. Členské příspěvky činí 23,3 milionu, příjmy z pronájmů a prodeje majetku 18,8 a dary strana vyčíslila na 65,9 milionu, což je více než bývá obvykle.

Poslanec a bývalá hokejová hvězda Jiří Šlégr věnoval ČSSD 500 tisíc, bývalý šéf ústecké ČSSD Petr Benda 761 tisíc, Michal Jelínek 2,5 milionu a například náměstek pražského primátora Karel Březina 300 tisíc. Z firem výrazně přispěla agentura Roxy II, a to částkou 2,5 milionu, a především Cíl - 30 milionů.

Miliony pro VV od Bakaly i Babáka

Věci veřejné na své tiskové konferenci potvrdily, že jejich největším sponzorem je finančník Zdeněk Bakala, který dal straně 6 milionů korun.

Dalšími klíčovými sponzory jsou neoficiální šéf Věcí veřejných Vít Bárta (1,4 milionu), poslanec a ekonomický expert VV Michal Babák (2,2 milionu), Lukáš Semerák (4,4 milionu) či ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (2,4 milionu) a jeho dnes již bývalá firma PHAR Service, kterou nyní řídí ministrův syn (400 tisíc korun).

Celkově sponzoři pomohli nováčkovi ve sněmovně částkou 21,8 milionu korun.

Veškeré příjmy VV pak činí 101,8 milionu korun, za volby a na provoz strana získala ze státní kasy 78 milionů. Naopak za kampaň, reklamu a předvolební průzkumy vydala 93,2 milionu korun. Celkové výdaje byly 114,4 milionu. Dohromady se tak VV dostaly do ztráty 12,6 milionu korun.

Nejmenší vládní stranu poslal před nedávnem do insolvence její hlavní dodavatel reklamy - mediální magnát Jaromír Soukup. Jen pár hodin poté, co se informace dostala na veřejnost, se s vedením strany dohodl a návrh stáhl.

Nový předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
Nový předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. | Foto: Jan Langer

Lidovci bez postů a v dluzích

Ve ztrátě, ale oproti VV trojnásobné, skončili lidovci. Dluží 37 milionů korun, oproti předchozímu roku 2009, kdy uváděli dluh 58,6 milionu, ovšem suma znamená, že se jim závazky daří splácet.

KDU-ČSL ovšem vypadla při parlamentních volbách ze sněmovny a ve "vysoké politice" si drží jen senátní klub a europoslance, v dalších letech tak její příjem bude výrazně skromnější.

Celkově loni proteklo lidoveckou stranickou kasou 125 milionů korun, z čehož největší položku tvořily dotace ze státního rozpočtu ve výši 57,3 milionu a již zmíněný úvěr. Pronájmy vlastních nemovitostí získali 15,6 milionu, 9,8 milionu mají od dárců, většinou členů KDU-ČSL.

Za volební kampaně zaplatili 28 milionů korun, přičemž celkové výdaje činily 76,5 milionu korun.

Miloš Zeman ještě jako lídr nové strany v parlamentních volbách. Po prohře rezignoval.
Miloš Zeman ještě jako lídr nové strany v parlamentních volbách. Po prohře rezignoval. | Foto: Jan Langer

Dary pro Zemana

Naopak se ziskem, i když mírným, skončila Zemanova Strana práv občanů, která loni skončila těsně pod hranicí volitelnosti při volbách do sněmovny a při podzimních komunálních a senátních volbách celkově vyhořela.

A to přes značnou přízeň sponzorů, kteří nováčkovi politické scény poslali 37,4 milionu korun.

Její celkové příjmy činily 71,2 milionu korun, výdaje pak 70,9 milionu korun. Nejvíce se vydali Zemanovci při volbách, za kampaň zaplatili 60,4 milionu korun.

Podrobné seznamy dárců, včetně výročních zpráv, budou k dispozici veřejnosti až příští týden poté, co je prověří kontrolní výbor poslanecké sněmovny.

Kompletní zprávu přesto již zveřejnila TOP 09, která loni skončila v zisku zhruba 36,9 milionu korun. Vykázala příjmy přibližně 180,7 milionu a výdaje 143,8 milionu korun. Deník Aktuálně.cz ji má k dispozici.

Kalousek v plusu

Za troje loňské volby zaplatila 107,2 milionu korun, její volební zisk přepočten na dotaci ze státního rozpočtu činil 120,5 milionu korun. Od sponzorů získala 57,5 milionu korun.

Nejvíce získala rovněž od Zdeňka Bakaly, který krátce po parlamentních volbách oznámil, že podělil strany rýsující se koalice 28,5 miliony korun. Sedm a půl milionu mělo připadnout právě TOP 09, ve stranické kase nakonec skončilo celých 8 milionů.

Do červených čísel nespadli loni ani Zelení, kteří se tradičně snaží udržet plusový rozpočet. Jejich zisk je ovšem o dva řády nižší, jen 396 tisíc korun. Celkové příjmy činily 26,6 milionu korun, z toho 21,2 milionu tvořily dotace od státu za volby a na provoz politické strany.

Oproti předchozím letům se jim rovněž podařilo téměř zdvojnásobit podporu sponzorů, na darech si přišli na 3,4 milionu korun. Rovnítko se zájmem voličů to ale neznamenalo a Zelení po čtyřech letech vypadli ze sněmovny. Za loňské volební kampaně zaplatili 16,2 milionu korun.

Podívejte se, jak strany hospodařily v minulých letech


 

Právě se děje

Další zprávy