ODS si umyla tvář, Praha sází i na dceru přítele Klause

Kateřina Eliášová
1. 11. 2010 23:30
Pražští občanští demokraté však stále neřekli, zda se spojí s TOP 09 nebo s ČSSD
Volební tým pražské ODS. V nové radě ale nebudou sedět všichni jeho lídří
Volební tým pražské ODS. V nové radě ale nebudou sedět všichni jeho lídří | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS dva týdny po volbách odtajnila seznam jmen, se kterými počítá v nové vládě nad hlavním městem.

Radu by měly zastupovat "nové tváře" ODS, neobjeví se v ní lidé, kteří město reprezentovali v minulém volebním období.

"V novém týmu počítám se Petrem Břízou, Radkem Lohynským, Aleksandrou Udženija, Andreou Vlásenkovou, Ivanem Kabickým a Josefem Noskem," oznámil kandidát na pražského primátora za ODS Bohuslav Svoboda.

V jak zbarvené radě by měli tito lidé zasednout, však zatím není jasné. Ani v pondělí večer nejvyšší vedení pražské ODS neoznámilo, zda se spojí s vítěznou TOP 09 nebo s konkurenční ČSSD.

"Ke koaliční smlouvě, kterou předložila TOP 09 máme celou řadu připomínek. Zároveň jsme připravili návrh koaliční smlouvy pro ČSSD, která obsahuje náš program. Chceme, aby jej ČSSD přijala v celém rozsahu," řekl Svoboda.

Sbohem Richtere, Blažku, Klego

Deklarovanou "očistu" pražské ODS odnesli tři dlouholetí radní.

Pavel Klega a Milan Richter na tiskové konferenci raději sami ohlásili, že nemají ambice v nové radě usednout. Jejich šance by byly jen minimální, i proto odešli bez boje.

To se nedá říct o náměstkovi primátora Rudolfu Blažkovi, který patří v pražské ODS k menšině, jež prosazuje koalici s TOP 09.

"Získal jsem mandát od voličů, měl jsem třetí nejlepší výsledek co se hlasů týče. Nevím, proč bych měl být vyřazen ze hry o křeslo radního," řekl před časem Aktuálně.cz.

Pondělní tiskové konference, kde vyjednavači představili nový tým, se vůbec nezúčastnil, ačkoliv je součástí vyjednávacího týmu.

Dcera Peciče i manažer Sparty

Nový tým tvoří lidé, kteří mají blízko k oběma názorovým proudům pražské ODS (co se budoucí koalice týče).

Nově posílá ODS do rady ženy, konkrétně svoji místopředsedkyni Andreu Vlásenkovou, která by se ráda věnovala životnímu prostředí, a Aleksandru Udženija. Současná členka výkonné rady ODS má blízko k prezidentovi Václavu Klausovi.

Nová tvář ODS Aleksandra Udženija. Tady gratuluje Pavlu Bémovi ke znovuzvolení šéfem pražské ODS
Nová tvář ODS Aleksandra Udženija. Tady gratuluje Pavlu Bémovi ke znovuzvolení šéfem pražské ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Její otec Ranko Pecič je osobním přítelem hlavy státu. Před časem vzbudil pozornost, když jej policie odposlouchávala kvůli kauze H-Systemu. Existovalo vážné podezření, že policie zachytila i jeho soukromé hovory s Klausem, státní zastupitelství však popřelo, že by existoval jakýkoliv záznam.

V radě mají zasednout i lidé, kteří mají dlouhodobě blízko k "poraženému" Rudolfu Blažkovi. Týká se to především manažera hokejové Sparty Petra Břízy nebo starosty Prahy 8 Josefa Noska.

Jaké posty by měli jednotliví kandidáti v radě zastávat, pražská ODS zatím neprozradila. Tato jména nabízí jak TOP 09, tak ČSSD.

Pražská TOP 09 už dala najevo, že občanským demokratům plánuje přenechat pět křesel v jedenáctičlenné radě.

Pokud by se ODS spojila s ČSSD, pak by chtěla vedle postu primátora šest křesel, sociální demokraté by získali čtyři.

 

Právě se děje

Další zprávy