ODS si udobřuje podnikatele: Zvyšování daní skončilo

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
25. 3. 2013 18:57
Klesající preference chce strana zastavit novým plánem - Agendou 2014
(Staro)nové vedení ODS z listopadu 2011.
(Staro)nové vedení ODS z listopadu 2011. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení ODS v podvečer představilo plán, který jí má přivést zpět voliče a zastavit pokles volebních preferencí: Agendu 2014.

V celku však tento dokument není nijak překvapující - ostatně tematicky vychází z toho, co občanští demokraté prosazovali např. jako své priority do vyjednávané (ale zřejmě nakonec nepodepsané) nové koaliční smlouvy.

"Neříkám, že se nám vše podaří prosadit - věříme, že jsou to opatření natolik ku prospěchu všech, že se proti nim nebudou koaliční partneři stavět. Ostatně řadu věcí, které jsou součástí Agendy 2014, dlouhodobě prosazujeme, nyní jen definujeme priority," řekl po jednání výkonné rady strany její šéf Petr Nečas.

"Je to náš příspěvek do koaličních jednání," dodal.

Mezi témata, které rok a necelé dva měsíce před volbami ODS svým voličům nabízí, tak patří například deregulační balíček pro podnikatele či stabilizace daňového prostředí, kdy by nemělo do konce roku 2014 dojít k žádným změnám daňových sazeb či zvyšování odvodů.

200 volebních obvodů

Kromě toho chce ODS také "zvýšit flexibilitu pracovního trhu", podporovat částečné úvazky i zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných.

Po Miloši Zemanovi přišla s návrhem na změnu volebního systému také největší vládní strana - podle rozhodnutí její výkonné rady bude ODS prosazovat "posílení odpovědnosti poslanců Parlamentu ČR prostřednictvím jednomandátových volebních obvodů tak, aby si občané přímo volili svého reprezentanta se sněmovně" - pokud návrh prosadí, Česko by se tak rozparcovalo na 200 volebních obvodů.

Občanští demokraté slibovali - a zůstalo u toho i po pondělním jednání - také slučování státní agendy (např. vznik ministerstva hospodářství či sloučení inspekčních orgánů kontrolujících potraviny) nebo zvýšení nezávislosti nejvyššího státního zástupce a zrušení vrchních státních zastupitelství.

Z jednotlivých dílčích řešení pak stojí za zmínku například snaha o zavedení 60dní lhůty pro rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, vyhlášení nové aukce kmitočtů a přilákání čtvrtého operátora či zastavení veřejné podpory pro všechny nové zdroje energie z obnovitelných zdrojů (s výjimkou těch pro vlastní potřebu).

Nečas kromě toho také připustil možnost odstoupení od projektu sKaret - strana podle něj tuto možnost "nevylučuje".

"Jsou to dobré věci, myslím, že zčásti nám může pomoci přilákat naše voliče zpět," slibuje si od Agendy 2014 člen výkonné rady za Středočeský region Raduan Nwelati.

Agenda pro voliče a preference ODS

Špičky ODS dbaly na to, aby z připravovaného textu uniklo co nejméně. Někteří námi oslovení straníci připustili, že části textu, který připravovali zejména ministři za ODS a někteří poslanci, třeba i připomínkovali, text jako celek ale do ruky nedostali.

Faktem je, že část zmiňovaných opatření měla vláda Petra Nečase v plánu tak jako tak: například vysokoškolská reforma má být připravena ve formě zákona pro vládu zhruba v květnu, s rušením vrchních státních zastupitelství zase počítal zákon připravovaný ještě ministrem Jiřím Pospíšilem. Navíc má vláda na přípravu zákonů, pokud mají včas projít Parlamentem i prezidentskou kanceláří, čas zhruba do podzimu.

Senátor Jaroslav Kubera.
Senátor Jaroslav Kubera. | Foto: Ludvík Hradilek

"Mám z toho dobrý pocit. Viděl jsem sice pouze část celé Agendy, ale obsahuje mimo jiné motivační opatření - nikoliv finančního, ale administrativního charakteru," řekl k tomu před jednáním výkonné rady Pavel Staněk (Královéhradecký region).

"Budou z toho headliny"

"To je sugestivní otázka," odpovídal Jiří Kadrnka (Jihomoravský region) na dotaz Aktuálně.cz, zda si od Agendy slibuje návrat voličů. "Já osobně si od ní slibuji, že bude zaměřená na konkrétní témata a bude oslovovat naši voličskou základnu," dodal.

"Agenda nás nezachrání, voliči ji přeci nebudou číst," zněla však námika dalšího člena výkonné rady ODS, který si ovšem nepřál být jmenován.

"Budou z toho určitě ´headliny', jednoduchá krátká sdělení," namítl naopak Kadrnka.

Boj o preference

ODS v poslední době poklesly stranické i volební preference. Březnový průzkum agentury STEM přisuzuje ODS 10,5 procenta volebních preferencí (8,6 % stranických), podle CVVM by ODS teď volilo 13,5 procenta lidí a podle agentury ppm factum 13,3 procenta.

Důležitější je trend. CVVM zaznamenává u ODS pokles z prosincových 17 přes lednových 13 a únorových 12 procent na momentálních 13,5 procenta volebních preferencí.

STEM, který zveřejňuje stranické preference (tedy data neočištěná od lidí, kteří deklarovali, že volit nepůjdou), zaznamenal setrvalý pokles za poslední 4 měsíce z prosincových 13,9 procenta na březnových 8,6.

 

Právě se děje

Další zprávy