ODS se smiřuje i s tím, že Nečas nepovládne do konce

Kateřina Eliášová
16. 4. 2011 6:55
Pravicová ODS spoléhá na podporu levice, shody prý najde
A taková to byla sláva, když podepsali koaliční dohodu... Snímek z léta 2010.
A taková to byla sláva, když podepsali koaliční dohodu... Snímek z léta 2010. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS se pomalu smiřuje s možností, že kabinet vedený Petrem Nečasem (ODS) nedovládne do konce volebního období.

Redakce Aktuálně.cz zjistila, že členové nejužšího vedení strany na svém mimořádném pátečním setkání jednali i o variantě předčasných voleb, na kterých by se ODS dohodla s TOP 09 a sociální demokracií.

Volby by se podle tohoto plánu konaly až příští rok, konkrétní termín nepadl. Do té doby by menšinový kabinet ODS a TOP 09 mohla tolerovat ČSSD.

"Nezbývá nic jiného, než aby se tyto tři politické strany nějakým způsobem domluvily, začaly komunikovat a pokusily se najít dlouhodobější řešení," myslí si například místopředseda ODS Pavel Blažek.

Varianta "po krachu"

Blažek není jediným politikem ODS, který po všech zveřejněných skandálech už dál odmítá vládnout s Věcmi veřejnými. "Tato strana neumožňuje svobodné hlasování ani svým poslancům, současně má svou rozvědku a ozbrojené ochranné oddíly jménem ABL," pustil se ostře do Věcí veřejných.

Jednotný není ani poslanecký klub strany, který se sešel v začátku týdne. Přibližně polovina jeho členů zastává stejný názor, jako Blažek.

"Jsme stranou svobodných lidí, máme své názory. Nicméně grémium se sjednotilo na konkrétním postupu. Chceme institucionální řešení a spolupráci dosavadních tří vládních stran," mírnil emoce po jednání grémia premiér Petr Nečas.

ODS se však chystá i na situaci, kterou může přinést krach avizovaných koaličních jednání v pondělí. "Preferujeme stávající koaliční půdorys. Nicméně je naší povinností chovat se zodpovědně a bavit se se všemi demokratickými stranami," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany Pavel Drobil.

Prohlédněte si fotogalerii, jak špičky ODS jednaly v Kramářově vile:

Reformy a možná i volební systém

Dohodnout se se sociální demokracií by však bylo velmi obtížné. Vláda má jiný pohled na důchodovou reformu nebo daňový systém.

Přesto se najdou i případy, kdy levice a pravice postupují shodně - třeba v případě změny Ústavy, respektive volby hlavy státu. Vláda se teď snaží s ČSSD vyjednat přímou volbu prezidenta.

Místopředseda ODS Blažek připustil, že by součástí debaty s ČSSD byla i možná změna volebního systému, která by umožnila sestavovat stabilnější vládu. "Všechny tři subjekty se musí zapojit do společného díla zvaného změna politického systému, zejména volebního a myslím, že by mohly jednat o reformách a ještě v tomto složení sněmovny je schválit," řekl Aktuálně.cz.

Rozhodnou regiony

O všech variantách, které se nyní rýsují (včetně možnosti předčasných voleb), bude v pondělí jednat výkonná rada strany, jejíž členy tvoří zástupci všech regionů Česka.

Už v týdnu dali někteří z nich jasně najevo, že se jim současná situace nelíbí a přejí si změnu.

"Je pravda, že to, co se tady děje, podkopává důvěryhodnost politiky, měli bychom to řešit. Na druhou stranu věřím, že velká část Věcí veřejných není propojena s ABL a Vítem Bártou a proto je třeba pokusit se ještě zachránit stávající trojkoaliční projekt," myslí si poslanec a šéf ústecké ODS Jan Kubata.

I on však připouští možnost, že pondělní jednání koaličních špiček může krachnout a pak bude třeba obrátit se i na ČSSD. "Muselo by všal být vyřčeno, kdy budou nové volby. Jen se obávám, že do té doby by to byla už jen permanentní volební kampaň," uvedl Kubata.

TOP 09 se do menšinové vlády nehrne

TOP 09 podle svého předsedy a šéfa resortu zahraničí Karla Schwarzenbergra nepodpoří vládu, ve které by se ODS spoléhala na ČSSD. "Musíme se pokusit najít rozumnou dohodu. Pořád věřím, že se to podaří," řekl ministr zahraničí.

Menšinová vláda ODS a TOP 09 s podporou ČSSD je podle něj ale představitelná za podmínky, že TOP 09 bude moci prosazovat svůj program.

ČSSD opakuje, že jediným řešením jsou předčasné volby, což není v rozporu s tím, nad čím ODS uvažuje. Držet menšinový kabinet zatím ČSSD však odmítá.

Podle bývalého šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka by to i přes rozdílnost politických názorů šlo.

"Každá minoritní vláda si musí každé hlasování dohodnout ad hoc. O podobě reforem by tak musela hovořit se sociální demokracií. Museli bychom hledat kompromisy a cestu k sobě. Za ty roky jsme se o to vlastně nikdy nepokusili," myslí si Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy