ODS se odklání od programu vlády, jde proti limitům

Pavel Baroch
2. 4. 2011 20:20
S jakoukoli formou prolomení hranice těžby nesouhlasí Věci veřejné
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS je první vládní stranou, která se chce v souvislosti s těžebními limity v severozápadních Čechách odchýlit od programového prohlášení kabinetu.

Předseda strany a premiér Petr Nečas podpořil svého stranického kolegu, ministra průmyslu Martina Kocourka, podle něhož by se mohl povrchový důl posunout za hranice těžby z roku 1991.

Podmínkou je dohoda těžařů s obyvateli Horního Jiřetína a Černic, pod nimiž se "hnědé zlato" nachází. Pak by limity, které podle Nečase nemají oporu v české legislativě, mohly z mapy zmizet.

Koaliční vláda se přitom zavázala, že se "zasadí o zachování územních limitů těžby hnědého uhlí a jejich legislativního zajištění". V koaliční smlouvě se strany dokonce nepřímo zavázaly k odpisu uhelných zásob.

Koalice a těžební limity

Vládní prohlášení:

  • Vláda se zasadí o zachování územních limitů těžby hnědého uhlí a jejich legislativní zajištění.

Koaliční smlouva:

  • Bude připravena novela horního zákona, která zajistí povinnost poskytnout orgánům státní správy podklady pro odpis bilančních zásob nerostných surovin, zejména uhlí, a odstraní možnost vyvlastnění a další omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech.

Podle Kocourka se ovšem Česko bez uhlí za limity neobejde. Potřebují ho podle něj velké teplárny, které dálkově zásobují miliony domácností teplem.

Chalupa neprotestuje

Proti Kocourkově (a teď i Nečasově) představě o konci těžebních limitů se zatím nepostavil nikdo z vysokých činitelů ODS, ani ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Za předchozích ministrů životního prostředí byl přitom resort vždy kategoricky proti zrušení těžební hranice.

Chalupa svému vládními a stranickému kolegovi Kocourkovi napsal, že jeho návrh je třeba brát jako "vstup do diskuse o zásobování obyvatel ČR teplem způsobem, který fatálně neohrožuje životní prostředí".

Proti zrušení limitů v severozápadních Čechách se ovšem Chalupa přímo nepostavil, jen upozornil na vládní prohlášení.

"V souvislosti s dostupností uhlí si dovoluji upozornit, že materiál prosazuje potřebu prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí přesto, že tento postup není zcela v souladu v Programovým prohlášením vlády," napsal Chalupa ve stanovisku pro Kocourka, které má Aktuálně.cz k dispozici.

ODS zatím nemá ve vládě většinu

Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace upozornil, že ODS je zatím se svou představou o zrušení těžebních limitů ve vládním kabinetu v menšině.

"Šance, že se to Nečasovi a Kocourkovi podaří, je malá," řekl Aktuálně.cz Rovenský. Nejhlasitěji vystupují Věci veřejné, které by případné zrušení limitů braly jako porušení koaliční dohody.

"Všechny strany současné koalice garantovaly zachování limitů těžby již před volbami a stvrdily jej koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády," připomněl předseda véčkarů Radek John.

S případným zrušením těžebních limitů nesouhlasí ani Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Odpůrci rozšiřování těžby uhlí byli vidět i na Národní třídě v Praze při vzpomínkách na 17. listopad
Odpůrci rozšiřování těžby uhlí byli vidět i na Národní třídě v Praze při vzpomínkách na 17. listopad | Foto: Sdružení Kořeny

"Nedovedeme si představit, že bychom podpořili jakýkoli zákon, který by prolomení limitů přiblížil," řekl v České televizi.

Limity nemají legislativní oporu?

Ekologický právní servis rovněž zpochybnil Nečasovo tvrzení, že těžební limity stanovené usnesením vlády Petra Pitharta z podzimu 1991 nemají oporu v české legislativě.

"Kompetenční zákon přímo stanovuje, že ministerstva se ve veškeré své činnosti řídí kromě zákonů právě také usneseními vlády. Proto pro všechna ministerstva a ostatní ústřední orgány státní správy jsou usnesení vlády závazná," řekl Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

"Pokud by chtěl premiér ponechat otázku zahájení těžby na dohodě mezi těžaři a vlastníky nemovitostí, vystavil by místní obyvatele neúměrnému tlaku ze strany těžařů. Jak by toto nerovné jednání mohlo dopadnout známe z případu výstavby automobilky Hyundai v Nošovicích, kde výkupy pozemků a nabídka 100 tisíc korun kompenzace každé domácnosti za nepohodlí při výstavbě vedly k rozeštvání místní komunity a vyústily ve výhružky smrtí," dodal Šrytr.

ČSSD zatím mlčí

Nejsilnější opoziční strana ČSSD, jejíž špičky se opakovaně hlásí k ekologické politice, se k aktuální situaci okolo limitů v posledních týdnech oficiálně nevyjádřila.

"Zatím není možné zodpovědně říct, jestli těžební limity prolomit, nebo ne," řekl Aktuálně.cz stínový ministr Václav Zemek. Připomněl, že ministerstvo průmyslu ještě nepředložilo aktualizovanou verzi státní energetické koncepce.

Zemek uvedl, že se svým týmem připravuje vlastní alternativní návrh, který by "měl být víc do zelena". Hotový by měl být za dva až tři měsíce.

Zatím se Zemek přiklání k tomu, že by se měly limity překročit jen v případě, že by bylo potřeba uhlí pro teplárny, a to ještě jen na místě, kde by to neohrozilo Horní Jiřetín a Černice.¨

 

Právě se děje

Další zprávy