ODS se kvůli korupci odstřihává od zatčeného starosty

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
15. 2. 2010 13:45
ODS řeší dosud nejvážnější aféru před řádnými volbami do sněmovny

Praha - Starosta brněnského obvodu Žabovřesky a kandidát ODS do sněmovny Aleš Kvapil, který je vazbě kvůli obvinění z korupce, rezignoval na své funkce a mandát zastupitele, večer se však bude řešit jeho setrvání v samotné ODS.

O politikovi, který také odstoupil ze šestého místa kandidátky do sněmovních voleb bude navačer jednat místní sdružení v Žabovřeskách. Kvapil kandidoval v kraji, který vede do sněmovních voleb stranický superlídr - předseda ODS Mirek Toplánek.

Na verdikt sdružení v Žabovřeskách nad Kvapilem čeká Výkonná rada ODS, která shodou okolností dnes také zasedá. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř Aktuálně.cz řekl, že jinak sama dnes Kvapilovo setrvání ve straně řešit nebude.

Za čtyři mega

Kvapil je obviněn, že si řekl o čtyřmiliónový úplatek firmě Sono Reocords, která chtěla v Žabovřeskách stavět multifunkční centrum. Ve vazbě je i bývalý tajemník městské části Brno-střed Radovan Novotný.

Kvapil i Novotný patří mezi vlivné členy brněnské ODS.

"To nejhorší jsme vyřešili," řekl Aktuálně.cz předseda brněnského oblastního sdružení ODS a člen Výkonné rady Pavel Blažek, když se Kvapil vzdal svých postů na radnici a místa na kandidátce.

V případě voleb už oblastní rada zakročila a doporučila Kvapila z předběžné kandidátky vyškrtnout. Definitivně se bude seznam kandidátů schvalovat 22. února.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Kasla k tématu: Páni podnikatelé, že by to přece jen šlo? 

Členství v sázce

Ve hře je tedy nyní Kvapilovo samotné členství v ODS.

V pátek místopředseda strany Petr Nečas mluvil před novináři o nulové toleranci a prohlásil, že "během týdne, nanejvýš dvou", by Kvapila mělo z ODS místní sdružení vyškrtnout.

Na jeho postoj čeká výkonná rada ODS, její členové hovoří podobně jako výše citovaný Petr Tluchoř.

"Já vám to okomentuju až večer, až budou známy ty Žabiny (míněno jednání místní rady ODS Žabovřesky)," řekl Aktuálně.cz šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Jeho další jihomoravský člen ve Výkonné radě a poslanec Walter Bartoš si myslí, že ODS musí jednat rychle - hlavně o sněmovní kandidátce. "Pokud rychle a promptně zareagujeme, tak to jihomoravskou kandidátku nepoškodí, spíš by nám to mohlo pomoci," říká.

Politolog Tomáš Lebeda Bartošovo očekávání mírní.

"Tak pomoct určitě ne," oponuje. Na druhou stranu si však  nemyslí, že by kauza ODS na jižní Moravě ve volbách nějak výrazně ublížila. "Je dlouho před volbami a různých kauz je už tolik, že voliči jsou už vůči nim imunní."

Foto: Aktuálně.cz
Blog Karla Hvížďaly: Korupce proměňuje politiku v parodii
 

Právě se děje

Další zprávy