ODS se brání černým duším. Mění proto pravidla

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
22. 11. 2009 18:25
Občanští demokraté prali špinavé prádlo mimo zraky veřejnosti
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanští demokraté se rozhodli změnit pravidla, podle kterých vybírají delegáty na kongres.

A to kvůli takzvaným černým duším, tedy lidem, kteří jsou do strany přijímáni účelově. Princip je jednoduchý: čím více členů místních buněk, tím více delegátů na kongresu.

Proč je to pro ODS tak důležité? Jsou to právě delegáti kongresu, kteří rozhodují o klíčových stranických pravidlech a hlasují o změně vedení strany.

Jen den před začátkem kongresu odebrala výkonná rada ODS licenci sdružení v Děčíně, právě kvůli účelovému náboru. 

Kongres: Výkonná rado, vymysli to

Co se stalo na kongresu?
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Co se stalo na kongresu?

  • Výkonná rada bude moci na návrh regionální rady zrušit konkrétnímu straníkovi členství, a to, když závazně poruší povinnosti
  • Lhůta pro případný nový vstup do strany je nově stanovena na tři roky
  • Výkonná rada má pro příští kongres do konce února určit způsob výběru hlasujících účastníků se zohledněním výsledků parlamentních voleb
  • Kongres drtivou většinou hlasů odmítl uspořádání nového volebního sněmu v únoru či březnu, schválil pouze ideovou konferenci. Více čtěte zde.

Zdroj: ČTK

Původní plán šéfa ODS Mirka Topolánka spočíval v tom, že už tento kongres změní pravidla, podle kterých se delegáti vybírají.

To se nakonec nepodařilo a tak delegáti alespoň uložili výkonné radě, ať diskutované změny připraví do konce února. Volení zástupci dalšího kongresu tak budou pravděpodobně vybírání už podle nových pravidel.

ODS o problému černých duší diskutovala mimo zraky veřejnosti, z jednacího sálu vykázali předsedající televizní kamery a přísně kontrolovali, aby se tam nedostali novináři.

Kmotři v politice

Slova černé duše nicméně při sobotní části kongresu padala snad ve všech projevech. Například Topolánkův kritik Petr Gandalovič předsedu ODS obvinil z nevkusných mediálních úletů.

Konkrétně mu vadila právě slova o nakupování černých duší a kmotrech v regionálních organizacích. Topolánkovy projevy prý často znamenají "střelení se do vlastní nohy."

Problém černých duší má hlavně Ústecko, tedy kraj, za který byl Gandalovič zvolen.

 

Právě se děje

Další zprávy